Äntligen dags för fältskytte på årets Nordiska mästerskap!

Med dimma/dis och duggregn startade den sista dagen på NM 2023 igång med en klassisk fältskyttestig på Livgardets skjutfält. Dagen till ära var det sju stationer som skulle besegras. 

 

Bildtext: Rasmus Jagerstål (silver) och Liam Bernhardsson (brons) på pallen i NUM.

Efter inskjutningen startade patrullerna igång på första stationen med 1/3 i liggande följt av en C40 i knästående för seniorerna. På den tredje stationen möttes skyttarna av en L1 som vridits 90 grader så att figuren blev horisontell med den ”tjocka delen” till höger. Station fyra och fem bestod båda av dubbelmål för seniorerna med först 1/6 i profil till vänster och 1/4 i profil höger. Juniorerna sköt här enbart på en 1/6 i profil till vänster. På station fem sköt både juniorer och seniorer dubbelmål på en B65 och en tunna. Dagens andra knämål för seniorerna och juniorernas enda knämål kom på station 6 och en S25. Det hela avslutades på station sju med ett sista dubbelmål med en L3 och 1/4 i profil till vänster. För seniorerna varierade skjuttiderna på mellan 35 och 60 sekunderna och för juniorerna på 45 till 70 sekunder.

Bildtext: Olle Gabrielsson sprängde in sig i norska dominansen och tog silver.

Olle Gabrielsson tvåa i fältskyttet

Segrande som ensam skytt med fullt blev norrmannen Pål Øyvind Ørmen. Silvret knep Olle Gabrielsson, som idag fick revansch på gårdagens snöpliga fjärdeplats, med 41 träff. Bronset gick till Tor Arnfinn Homme på 39 träff. Övriga svenskar i topp tio var Christer Berntsson (6:a, 37/14), Anders Petersson (9:a, 36/10) och Magnus Larsson (10:a, 35/18).

Två juniormedaljer och lagseger

Bildtext: Svenska juniorlaget snodde sensationellt lagguldet i NUM fältskytte.

Bland juniorerna blev det två svenskar på pallen, men den ädlaste valören gick till Norges Caroline Finnestad Lund, 37/23. Rasmus Jagerstål var strax efter med 37/13 och Liam Berntsson knep bronsmedaljen med 34/16. Även här fanns flera svenska skyttar bland topp tio, Albin Sandmark (5:a 33/19) och Alvin Jonasson (8:a, 31/17). Juniorerna vann, genom särskiljning, mot Norge i lagtävlingen. Enligt reglerna för det nordiska mästerskapet så räknas antalet träff på sista stationen, och Sverige skrapade då ihop 19 träff mot Norges 18!

Det blev en tidig start för en del skyttar då den första patrullen ropades upp 07.40. Samtliga skyttar skulle efter avslutad fältskyttestig och lunch bege sig vidare, till det för de svenska skyttarna något ovana sekundfältet. På grund av Livgardets fotoförbud finns inga bilder från själva fältstigen.

Text: Emma Wallerström

Foto: Mikael Svensson

Bildtext: Fältrundan.

Mikael Svensson 23-09-02