Elin tvåa i standardgevär vid EC i Århus

Strul var bara förnamnet när det gäller resultatåtergivningen från Europacupen i Århus, därav förbättrades också Elin Åhlins placering i standardgevär från fredag till söndag och den rätta placeringen ska vara tvåa.

Fredag - standardgevär

Bästa svenska placeringarna kom just i standardgevär i fredags, där Elin från Bälgviken summerades till 586 poäng och silvermedalj bakom innevarande säsong suveräna Silvia Guignard från Schweiz på 594 poäng.

Silvia hade 199/199/196 i knä/lgg/stå mot 196/198/192 för Elin.

En första resultatlista presenterade Peter Sidi, Ungern, som tvåa, med det togs sedan bort.

Trea kom Michele Bertschi, också från Schweiz, med 584 poäng. Verkligen intressant med tre damer i topp av den enda i sammanhanget integrerade klassen.

Kanske ligger ändå det nationella skyttet inom SvSF/DGI/DFS rätt i tänket?

Mathias Sjöström från Vimmerby nådde nionde placering med 562 poäng och Henrik Olsson från Öved-Östraby 13:e placering med 557 poäng. Lagmässigt intog de silverpallen.

Lördag – fritt gevär 3x20

När det gäller frigeväret nådde Mathias tionde placering med 568 poäng medan Henrik nådde 14:e placering med 550 poäng.

Vann gjorde Simon K Claussen från Norge med 592 poäng och en dito före Gilles Dufaux, Schweiz. Bronspallen intogs av Robert Markoja från Slovenien med 585 poäng.

På damsidan nådde Elin femteplatsen med 581 poäng, samma som fyran.

Vann gjorde nu Bertschi med 588 poäng och en dito före Karolina Romanczyk, Polen. Denna gången var det Silvias tur att inta bronspallen med 585 poäng.

Söndag – 60 skott liggande

Under söndagen var det eliminering och lagtävling under förmiddagen och därefter huvudmatch under eftermiddagen.

Elin Åhlin sköt 594 i första omgången och kom trea bakom de båda schweiziskorna, men i huuvdtävlingen var det Seonaid McIntosch från Storbritannien som smet upp och klippte segern med 597 poäng. Hon följdes på pallen av Guignard och Bertschi med 596 och 594 poäng. Elin Åhlin blev fyra med 592 poäng och Marie Enqvist, Eskilstuna, nia med 585 poäng.

I herrarnas eliminering gick Sebastian Myhr, Göteborg, vidare som trea med 592 från sitt skjutlag. Även Henrik Olsson och Andreas Jansson, Gimo, gick vidare, medan Sam Andersson hade skjutit klart.

När det var dags för huvudtävling, då steg rutinerade rävar fram. Rajmond Debebec från Slovenien dundrade in 598 mot 597 för Simon K Claussen och 596 för Robert Markoja.

Andreas Jansson blev bäste svensk på en sjundeplats med 594 poäng. Sebastian Myhr blev nia med 591 poäng och Henrik Olsson 16:e med 584 poäng.

Lagmässigt ska Sveriges herrlag kommit tvåa i 60 skott liggande, efter Schweiz men före Danmark, några resultat finns dock inte att tillgå i detta fallet. Enligt bilden är det Sebastian Myhr, Sam Andersson och Andreas Jansson som ingick i laget.

Resultatåtergivningen  i stort sett obefintlig

Trots att anläggningen i Århus enligt uppgift fått ny utrustning var resultatåtergivningen bristfällig för att inte säga obefintlig. De tidigare deltävlingarna har funnits på SIUS live och i Sverige/Norge är vi nog bortskämda med elektronikleverantörer som Megalink och Skytteonline med flera. Från tävlingar i Danmark brister det ofta, även när det är tävlingar på 10 och 50 meter, utan att för den skull dra alla arrangörer över en kam.

Under helgen har vi fått fotade resultatlistor från olika snälla personer och av varierande kvalitet, vi har hittat resultat hos Danska sportskytteveteraner och Kisen, en förening i Norge via facebook.

Arrangören tycks inte haft någon officiell resultatplattform och lagtävlingarna är till viss del ännu okända.

I många andra sammanhang är såväl ISSF som ESC ganska tuffa och strikta att tävlingar ska hålla en viss nivå, kanske dags att ta tag i EC-tävlingarna också för att höja dess status?

Nästa helg avhålls SM-tävlingarna i ISSF-grenarna på Stockkumla utanför Västerås, och startlistorna finns sedan ett tag på deras SIUS-plattform. Björksta ansvarar för 50 meter och Västerås Skarp för 300 meter – väl mött!

Mikael Svensson 23-07-30