Skyttiaden riks stående

Vid årets upplaga av Skyttiaden inleddes ståendedelen med L 13 och L 15 under lördagskvällen för att fortsätta med L 17 och LÖ stå på söndagen.

Finalens första fem avgjorde

I yngsta ståendeklassen L 13 gick Jonathan Johansson från Kävlinge in i ledarpositionen med 1,1 poängs (397,7 mot 396,6) marginal till Ellenor Holmberg, Gefle.

Finalens egentliga avgörande skedde under finalens inledande femskottare. Med 48,4 mot 45,2 var det Ellenor som spurtade upp i ledarposition.

I skott för skott blev det relativt jämnt med 49,4 för Ellenor mot 49,6 för Jonathan, varför guldet gick till Gefle med 494,4 mot 492,5 poäng.

- Det gick ju bra, var lite nervös i början av finalen. Taktiken var att skjuta på som vanligt, säger Ellenor som skjutit stående ungefär ett år.

Hur blir då firandet?

- Äta godis, det är ju lördag!

Trea i 13-klassen blev Axel Rantakokko från Rasbo-Vaksala med 488,5 poäng.

Platsbyte även i L 15-klassen

Även i den parallella finalen blev det positionsbyte i toppen, men mera utsträckt över de tio finalskotten.

Här ledde initialt Elvira Sköld från Gunnebo med 408,4 mot 407,7 för Rut Forsberg, Östhammar.

Med 50,9 mot 50,0 avancerade Rut upp i topp för att i skott för skott avgöra med 51,0 mot 50,2.

Rut Forsberg summerades därför till 509,6 mot 508,6 för Elvira Sköld. Trea Louise Becker från Algutsrum, som med starka 52,0 i skott för skott spurtade upp sig på bronspallen.

Anton vann getingboet L 17

L 17-klassen var inför finalen ett rent getingbo med fem skyttar inom en helpoäng. Längst fram stod Anton Salomonsson från Össjö, som via 103,6 poäng i finalen höll positionen finalen igenom till triumfen på 513,5 poäng.

- Avslutade grunden bra, hade det lite tufft i början. Finalen kändes bra. Hade lite puls men lyckades hantera den, analyserade Anton, som nu uppnått ett mål med skyttet.

- Ja, att vinna Skyttiaden någon gång är något som man alltid velat göra sen man var liten, förklarar Anton, som gärna firar med en god bit mat på hemvägen mot Skåne.

Freja Gärdestam från Karlstad-Ulvsby klättrade från fjärde finalbanan upp till en slutlig andraplats med 512,7 poäng närmast före Elias Johansson, Anderstorp med 511,5 dito.

Ninosca säkrade redan i grundomgången

Till skillnad från de internationella finalerna, som startar om på noll, tar vi nationellt med oss resultaten från kvalet.

I Lö-klassen blev Ninosca Olivares från Botkyrka historisk första segrare sedan hon grundlagt triumfen med 417,4 poäng och 3,3 dito i ledarmarginal.

En stabil final senare summerades hon till 520,3 poäng, att jämföra med 516,7 för tvåan Rebecka Nilsson från Ullared och 513,6 för trean Mimmi Stehn från Halmstad/Snöstorp.

Totalt samlade årets riksfinal i Kinna 205 startande skyttar från hela landet, som nästa år får bege sig till Vindeln för att skjuta riksfinalen.

Gevärssektionen framför avslutningsvis ett stort varmt tack till Sjuhäradsbygdens Spsk och Marks skyttecenter för mycket väl genomförda tävlingsdagar. Samtidigt ser vi fram emot nationella luft-SM, som avgörs i samma anläggning i november.

Text och bilder: Mikael Svensson

Mikael Svensson 24-03-10