Svenska juniorerna briljerade i Denmark Open Air

Uppladdningen inför kommande EM i Györ (Ungern) har för svenska gevärsskyttar bestått av antingen Världscupen i Granada (läser du om på huvudsidan) eller Denmark Open Air i Vildbjerg. 

Bildtext: Fem svenskor i damjuniorfinalen dag 1.

Tävlingsdag 1 – fredag

Även om Rikke Bertelsen inledde damjuniorernas kval med 627,6 och en klar seger i kvalet, så blev det fem svenskor i final och till slut en trippel på pallen. Evelina Sundström sköt högsta svenska kvalpoäng med 620,1 poäng.

Bildtext: Damjuniorpallen dag 1.

I finalen var det Moa Hallberg som drog längsta strået med 248,3 mot 247,0 för Evelina. Trea blev Mathilda Gustafsson.

I herrjuniorernas kval var det RIG-duon Pontus Kallin (627,0) och Axel Löfvander (622,0) som intog de två översta platserna. Trea så långt hemmaskytten Sylvester Svendsen, som skulle bli övermäktig i finalen.

Han triumferade där med 249,2 poäng mot 244,9 för Pontus på silverplatsen. Trea i finalen Anton Salomonsson.

Bildtext: Herrjuniorpallen dag 1.

På seniorsidan blev Anders Henricsson från Linköping bäste svenska såsom tvåa efter Dean Bale, Storbritannien efter siffrorna 246,8 mot 249,2. Bland damerna blev det ingen svensk medalj.

Tävlingsdag 2 – lördag

I lördagens tävling var det Evelina Sundström som toppade kvalet med 626,5 poäng innan det blev 50/50 fördelning mellan Sverige och Danmark in till damjuniorfinalen.

Bildtext: Damjuniorpallen dag 2.

Evelina fortsatte på den inslagna vägen och vann även finalen med 246,7 mot 246,3 i en jämn kamp med Moa Hallberg. Evelina Neumann nådde bronspallen, vilket innebar en trippel för andra dagen i rad.

Bland herrjuniorerna vann Pontus Kallin återigen storstilat kvalet med 624,3 poäng, och alla tre svenskarna till final.

Väl i finalen var det däremot Anton Salomonsson från Össjö som drog längsta strået med 245,1 poäng mot 244,5 för Pontus på silverpallen.

Bildtext: Anton vann dag 2. FOTO: PRIVAT

Bland damseniorerna hade vi tre skyttar i finalen, men tyvärr blev det ingen pallplats. Amanda Karlsson från Gullabo nådde högst med en fjärdeplats.

Vann gjorde Seonaid Mcintosh från Storbritannien med 250,6 mot 250,0 för Danmarks Katrine Christensen.

På herrsidan dominerade britterna, men jämväl hade vi tre svenskar till finalen.

Bäst lyckades denna gången Ludwig Wässman från Björksta. Han nådde ända fram till de avslutande skotten där Dane Bale blev för svår med 251,4 mot 247,9 för Ludde.

Tävlingsdag 3 – söndag

Bildtext: De tre svenska killarna ordnade en HJ-trippel dag 3.

Dag tre blev det trippel för de svenska herrjuniorerna, såväl i grundomgången som i finalen.

I första skjutlaget på morgonkulan drog Anton Salomonsson längsta strået med 620,5 poäng mot 619,4 för Pontus Kallin och 617,7 för Axel Löfvander. Därmed lämnade de danskar och norrmän bakom sig.

Ordningen blev den samma i finalen, tyvärr saknar vi resultat eftersom sekreteriatet i Danmark verkar ha somnat in tredje dagen.

Bland damjuniorerna intog samtliga de sex svenskorna var sin finalplats, det blev två platser över till danskor. Moa Hallberg och Rikke Bertelsen från hemmanationen sköt högsta grundnotering med 622,4 poäng.

Bildtext: De sex svenskorna gick samtliga till DJ-final dag 3.

Under en stor del av finalen stod kampen mellan Evelina Sundström och Mathilda Gustafsson, som hade ledningen efter fem respektive tio skott.

På slutet spurtade dock hemmahoppet Rikke Bertelsen och på sista skottet manövrerade hon ut Moa Hallberg från pallen. Ytterligare starka tior gjorde att Mathilda Gustafsson fick nöja sig med bronspallen.

Bildtext: Damjuniorpallen dag 3.

Evelina Sundström rådde hon dock inte på. Värmländskan summerades till 249,8 mot 247,6 i slutpoäng, vilket innebar 2,2 dito i marginal.

I herrseniorfinal intogs 50% av finalfältet av svenskar under dag 3. Dean Bale toppade i särklass med 629,1 före tvåan Erik Sahlin, bäste svensk med 625,2 poäng. Jämväl blev det ingen svensk pallplacering. Bale före landsmannen Tom Diggle, medan Anders Henricsson blev bäste svensk på en fjärdeplats.

Även bland damseniorerna bestod finalen av 50% blågult. Lovisa Bjare noterades för bästa grundresultat med 627,1 poäng som trea på samma decimal som tvåan Anna Nielsen.

Daniela Demjen Peskova från Slovakien vann kvalet med 629,3 poäng.

I finalen var det däremot brittiskan Seonaid Mcintosh som ansatte tonen från start och vann i utklassningsstil med 253,5 poäng.

Ingen av de fyra svenskorna lyckades ta sig upp på pallen. Hannah Göransson var ytterst nära, men fick lämna som finalfyra.

 

Bildtext: Minibussen från RIG i Sävsjö har anlänt till Vildbjerg, torsdag.

Text: Mikael Svensson

Bilder: Paul Larm

Mikael Svensson 24-02-17