2024 års Landskamp samt Skandinaviska mästerskap i Nordisk Trap

Nu är årets höjdpunkt i Nordisk Trap avslutad. Som arrangör för detta event stod Karlstads Jaktskytteklubb och klubbens utmärkta anläggning på Sörmon. I landskampen var det tre länder som skulle tävla, Sverige, Norge och Danmark. Varje land hade 24 skyttar som räknades till lagresultatet. Dessa var också indelade i olika klasser.

Varje land fick ställa upp med 3 damer, 3 juniorer, 3 klass 50+, 3 klass 60+ och 12 seniorer. Varje land hade också tagit ut en 25:e skytt. Denna skytt var uttagen av varje lands lagledare och tävlade endast i det Skandinaviska mästerskapet och räknades inte in i lagets resultat. Det svenska laget gjorde ett mycket bra lagresultat, 3324 träff av 3600. Detta är ett snitt på varje skytt med drygt 23 träff. Men detta räckte inte för att slå Norge som bara var 34 duvor bättre än oss. Danmark kom på 3:e plats. I det Skandinaviska mästerskapet var det fler länder som deltog. Här var det också skyttar från Island och Färöarna. Island kom med 5 skyttar och Färöarna med 2. Det är mycket roligt att se att disciplinen Nordisk Trap växer med flera deltagare från andra länder.

Efter inmarsch och tal av tävlingsledaren Björn Engelbrektsson och invigningstal av Kicki Johansson, ordförande i RF-SISU Värmland, hälsades alla välkomna av grenledaren och representanten för Svenska Skyttesportförbundets Lerduvesektion.  Detta följdes av flagghissning och nationalsång för de fem länderna.

Fredagens väder var en utmaning för skyttarna, lätt regn och vind som var byig, 14-18 grader varmt. Efter första dagens 100 duvor kunde man se att många gjort ett mycket bra skytte. Fyra av de skyttar som låg i topp var svenskar, det var Kent Stensson på 99 träff, Patrik Vahlberg 98 träff, Fredrik Amour 97 träff och Henrik Johansson på 97 träff. Efter de var det mycket jämt. Natten mellan fredag och lördag var det mycket starka vindar, på vissa ställen upp till stormstyrka i området. Banan stod kvar på lördagen men vinden hade orsakat en del oreda, skjutbås hade vält och Norges flagga fick man hämta uppe i skogen. Men det var också så att stormen fick kanske det dåliga vädret sedan dagen före att nästan blåsa bort. Lördagen började med att regnet var borta och att vinden lugnat ner sig lite. Lite varmare var det också 18-20 grader och i mellan åt tittade solen fram. Nu återstod det 50 duvor och finaler av tävlingen. Sverige var nu bara 20 duvor efter Norge, så det var inte helt klart än. Efter första dagen hade Sverige 5 skyttar i topp i seniorklassen. Det var Kent Stensson, Patrik Vahlberg, Fredrik Amour, Anders Gunnarsson och Michael Kvist. Albin Larsson 2:a i juniorklassen, Pernilla Stensson 2:a i damklassen, Henrik Johansson i topp i 50+ klassen och i klass 60+ var Per Gustavsson 3:a. Alla hade nu chans efter de sista 50 duvorna var skjutna att komma till final. Det blev en spännande väntan för att slutligen konstatera att Sverige hade fått finalplatser i samtliga klasser och att Sverige seniorer lag 1 som bestod av Patrik Vahlberg, Kent Stensson och Fredrik Amour, och Sveriges 50+ lag som bestod av Henrik Johansson, Jerry Nilsson och Peter Karlsson blivit Skandinaviska mästare i lag.

Skandinavisk Mästare seniorlag

Skandinaviska Mästare lag 50+

Sveriges senior lag #3 kom på en andra plats, vilket även de svenska juniorerna, våra damer och grabbarna i 60+ klassen gjorde.

Juniorklassen

Damklassen

60+ klassen

Men nu var det dags för finaler i samtliga individuella klasser. Innan detta kunde börja så skulle det bli särskjutning i en del klasser. I senior klassen skulle Michael Kvist få skjuta mot två norrmän om sista finalplatsen. Efter ett få tal skott fick tyvärr Michael lämna de övriga och då stod det klar att Sverige hade fyra platser i finalen för seniorer. Sedan var det Jerry Nilsson i 50+ klassen som skulle skjuta om sista finalplatsen. Denna särskjutning gick fort, efter 4 skott var det klart och Jerry gick till final. Först ut skulle Juniorerna och 60+ klassen skjuta final. I junior klassen var Albin Larsson 2:a in till final med 4 duvor efter ledaren. Denna plats behöll han efter ett nästa perfekt skytte, bommade bara en duva. I 60+ klassen var Per Gustavsson på en 2:a plats och Jörgen Nilsson på en 5:e plats. Per höll sin 2:a plats efter en bra skjutning. Jörgen gjorde också en bra finalskjutning och fick skjuta isär om 4:e och 5:e plats vilken han vann och kom därmed på en 4:e plats i 60+. Sedan var det dags för damfinal och final i 50+. Till final i dam klassen var Pernilla Stensson 2:a och Helene Larsson på en 4:e plats. I finalen fick Pernilla inte alls det att stämma, hon tappade sin 2:a plats och blev 3:a. Helene gjorde en bra skjutning i finalen och behöll sin 4:e plats. I 50+ finalen var Henrik Johansson på första plats inför finalen med tre duvor före 2:an. Jerry Nilsson var 5:a. Henrik gjorde en perfekt finalskjutning och träffade alla 25 duvor och därmed försvarade han sin titel som Skandinavisk mästare. Jerry blev 4:a efter ett bra skytte.

Skandinavisk Mästare 50+ Henrik Johansson

Nu var det bara  seniorfinalen kvar och den bestod av 4 svenskar och en norrman. Först var Kent Stensson, på andra plats Fredrik Amour, på tredje plats Patrik Vahlberg och på fjärde plats Anders Gunnarsson.

Det blev en mycket bra och spännande final.  Fredrik träffade alla 25 duvorna medan övriga svenskar bommade varsin duva. Detta ledde till en särskjutning mellan Fredrik och Kent, men där fick Fredrik ge sig.

Särskjutning mellan Kent och Fredrik

Därmed blev Kent Stensson Skandinavisk mästare i seniorklassen och Fredrik kom på en andra plats. Patrik blev trea och Anders fyra.

Från vänster, Skandinavisk Mästare Kent Stensson, tvåa Fredrik Amour och trea Patrik Vahlberg

Övriga placeringar se tävlingskalendern.

Nu var det bara prisutdelning och flagghalning kvar på 2024 års Landskamp och Skandinaviska mästerskap.

Silvermedaljutdelning till det Svenska Nordisk Trap laget.

Grenledarna tackade Karlstad Jaktskytteklubb för ett strålande arrangemang och gratulerade alla pristagare. Representanten för Svenska Skyttesportförbundets lerduvesektion överräckte ett diplom som tack till Karlstad Jaktskytteklubb som på ett förtjänstfullt sätt genomfört denna Landskamp samt Skandinaviskt mästerskap. Nästa år är det Norge som står som värd för dessa tävlingar.

Om man sammanfattar denna helg kan man som optimist se att vi kan närma oss och kanske till och med kan vinna över Norge när det stämmer för fler talet av våra skyttar. Ett stort grattis till Henrik Johansson i 50+ klassen, och till Kent Stensson i seniorklassen som blev Skandinaviska Mästare, samt till vårt seniorlag #1 och 50+ laget som även de blev Skandinaviska Mästare. Till alla er som fick ställa er på prispallen, GRATTIS ännu en gång. Det som var riktigt roligt och glädjande var att vårt "Wild Card" Jakob Evertsson gjorde en mycket bra tävling.

Svenska Landslaget Nordisk Trap 2024

Jag tackar alla skyttar för det stöd och positiva laganda ni gett varandra under hela denna tävling. Ni visade verkligen i första hand en bra laganda och lämnade jaget i andra hand, en stor eloge till er. Tack också till min biträdande grenledare Kent Stensson.