Field target

Informationsbroschyr om Field Target

Vad är Field Target? 

Field Target är den nyaste skytteformen i SvSF där man med luftgevär skjuter på fallmål, ”metallsiluetter” i form av smådjur, som står utplacerade på ett avstånd mellan 10 och 50 meter från skjutpositionen. Skyttet bedrivs utomhus och en tävling består av 30 till 50 mål uppdelat på olika stationer. Sporten startade i Storbritannien runt 1981 och sågs som ett alternativ till jakt.

Eftersom man på en tävling skjuter på okända avstånd så måste man, förutom att vara en duktig skytt, kunna avståndsbedömma och känna till sitt vapens kulbana samt vara bra på att läsa av vinden (relativt lite vind kan få kulan att vika av mer än man tror).

Att lära sig uppskatta vindens styrka och riktning är svårt och kräver mycket träning. Även erfarna skyttar kan luras av kastvindar och missa skott som normalt sett hade varit en given fällning. Det finns inga genvägar när det gäller att bli bra på att läsa vinden, träna och åter träna är det enda som gäller. Och inte ens då är det säkert att man fäller målet.

Vapen.

I Field Target skjuter man som sagt med luftgevär. Det finns klasser för licensfria gevär, max 10 joule, och klasser för kraftfullare vapen (licensbelagda), 16,3 - 45 joule.

Tillåtna drivkällor är PCP (pre-charged pneumatic), fjäder och kolsyra (sällan eller aldrig förekommande på grund av temperaturkänslighet utomhus). Den vanligast förekommande kalibern är 4,5 millimeter, men även grövre kalibrar är tillåtet. Dock använder de flesta skyttar kaliber 4,5 millimeter på grund av att den har den flackaste kulbanan.

Generellt kan man säga att ett perfekt Field Target-vapen ska kunna samla alla skott inom 40 mm på femtio meter under gynnsamma vindförhållanden (stiltje eller lätt bris). För det krävs bra pipa, bra avtryck, stabil drivkälla, bra ammunition och sist men inte minst en bra skytt.

Några exempel på Field Target-vapen:

Feinwerkbau 300S.
Weihrauch Hw 30S.
Weihrauch Hw 97K.
Air Arms TX 200.
Air Arms MPR FT.
FX Royale 400.
Air Arms FTP 900.
Steyr LG110FT.


”Varje gevär är unikt och det krävs att man utvärderar olika ammunitionssorter för att hitta den bästa till sin egen bössa. JSB Exact är populär bland Field Target-skyttar och en bra kula att börja provskjuta med”.

Kikarsikte.

Vapnen är utrustade med kikarsikten som har justerbar parallax. Enkelt förklarat så används den justerbara parallaxen för att avståndsbedömma. Genom att sikta på målet och justera parallaxen så hamnar målet i fokus och man kan då avläsa avståndet förutsatt att man ställt in gevär och kikarsikte mycket noggrant i förväg. Detta är en av utmaningarna i Field Target och ju bättre kikarsikte desto bättre förutsättningar att lyckas ta ut rätt avstånd till målet. För att kunna avståndsbedömma skapligt mellan 10 och 50 meter bör man ha ett kikarsikte av god kvalitet med minst 32 gånger förstoring. 


Det här med kikarsikten är en vetenskap i sig. Till exempel kan temperaturförändringar göra att träffbilden förskjuts. Det gäller att ha koll på sin utrustning och veta hur den beter sig oavsett yttre förhållanden.

Några exempel på Field Target-sikten:

Hawke Airmax 30 8-32x50 SF.
Hawke Sidewinder 30 SF 8-32×56 SR Pro.
Falcon T50 10-50x60.
Sidewinder ED 10-50x60.
Nikko Stirling Diamonds 10-50x60 MD.
Sightron SIII 10-50X60 LRMOA
Kahles Helia K 1050i FT 10-50x56 Field Target.
March-X 8-80x56


Hamster.

Ett handstöd som sitter monterat på undersidan av gevärsstocken, även kallat Hamster, används av många skyttar för att få till en bättre skjutposition i de olika ställningarna. Den är ofta justerbar för att vara så flexibel som möjligt. Även justerbar bakkappa och kindstöd underlättar skyttet.

Mål.

Fallmålen man skjuter på har så kallade killzones. En träff i killzone fäller målet och genererar ett poäng. Storleken på killzones är 15, 25 eller 40 millimeter.

 

Nedan två olika fallmålsfigurer. 40 millimeter killzone 50 meter bort är mindre än man tror.


Skjutställningar.

Den vanligaste skjutställningen i Field Target är sittande, även kallad fri skjutställning, följt av knästående och stående. På en tävling får max 20 % av målen vara kommenderade till knästående eller stående.

Att kika på hur en duktig skytt intar en skjutposition är en bra indikation på hur du själv ska göra, men alla har vi olika kroppsbyggnad och därmed olika förutsättningar för att få till en stabil ställning. Du måste helt enkelt prova dig fram.

Kläder.

Alla typer av kläder, handskar och skor är tillåtna. En del använder sig av skyttejacka och någon from av skyttehandske. Separat stoppning är tillåtet och ofta används knäskydd på ena eller bägge knäna. Man får även använda gevärsrem i stående och knästående skjutställning.

Hur du vill klä dig är helt upp till dig, det finns inget som hindrar dig från att komma klädd i t-shirt och jeans till en tävling.

Sittkudde/Bean bag.

I Field Target får man använda sig av en sittkudde i sittande skjutställning. Kudden är fylld med styrenkulor eller liknande och får vara maximalt 150 millimeter hög.

Tävlingsklasser


I Field Target skjuter man följande klasser:

Debutant: Fjäder och PCP max 10J
Junior: Fjäder och PCP max 10J

 

Senior:

Fjäder max 10J
PCP max 10J

Fjäder max 16,3J

PCP max 16,3J
Fjäder 16,4 - 35J max
PCP 16,4 – 35J max



Vad behövs för att komma igång?

Förslagsvis ett begagnat Feinwerkbau 300S tunat till 10 joule samt ett kikarsikte med minst 32 gånger förstoring och justerbar parallax, sedan är det bara att bli bekant med utrustningen och börja träna. Det går såklart att köpa enklare prylar, men då är risken att man kompromissar och riskerar därmed att tröttna på grund av att utrustningen sätter gränser istället för en själv. Övriga tillbehör eller bättre utrustning kan inhandlas när man känner att man vill ta det hela ytterligare ett steg framåt.

Vad är det som gör Field Target så kul?

Field Target förenar allt som har med luftvapen att göra på ett väldigt bra sätt. Man använder sig av tekniskt förfinade vapen och kikarsikten, det är varierande skjutställningar och målen är utmanande och kräver precision.

Till skillnad från krutskytte där man är hänvisad till avlysta banor så kan man skjuta lite varstans med luftgevär (se till att alltid utöva luftgevärsskytte på ett säkert sätt, använd ett bra kulfång och se till att ingen människa eller djur kan komma till skada), det öppnar upp för mycket träning och kul plinking. Faktum är att när man väl skaffat sig sin utrustning är det en relativt billig sport. Att skytteformen dessutom bedrivs utomhus i naturen är också väldigt uppfriskande.

Men, det viktigaste av allt är kanske att med en relativt billig utrustning kan man komma igång och börja skjuta och tävla.


 

Senast uppdaterad: 24-11-29 av Richard Gardt