Swedish Cup 2024 - dags att anmäla sig

2024 års upplaga av Swedish Cup går av stapeln 3-6 januari i Sävsjö skyttecenter. Nu är anmälan öppen fram t.o.m den 15 november. En positiv nyhet är att viltmålsskyttet finns med igen. 

Efter julfirandet och nyårsraketerna så stundar, det som av många av våra luftskyttar anses vara, bästa tänkbara starten på det nya året, nämligen Swedish Cup. En tävling som alltid brukar locka till sig våra största skytteprofiler inom luft och paraskyttet samt stora delar av vår svenska breddelit, detta kryddas med internationellt motstånd på världselitnivå. Sedvanligt väntar tre fullspäckade tävlingsdagar, där härligt umgänge är minst lika viktigt som själva skyttet. En tävling du helt klart inte vill missa. Anmälan har nu öppnat och pågår fram t.o.m den 15 november. 

En positiv nyhet inför 2024 är att viltmålsskyttet på 10 m återintroduceras på tävlingsprogrammet, vilket vi hoppas ska generera extra många deltagare i den kommande upplagan. En som gläds särskilt mycket åt detta är vår största profil inom viltmålsskyttet, den flerfaldige europa- och världsmästaren, Emil Martinsson; 
- Ja, nu ska vi äntligen få vara med igen efter några års frånvaro. Vi har jobbat hårt för detta. Vi försvann ju under ett par år pga platsbrist som det hette, men nu ska tävlingsledningen ha lyckats lösa detta åt oss och det är vi jättetacksamma för, konstaterar Emil. 

Ska du vara med själv?
– Jodå, det kommer jag, även om tävlingen tidsmässigt ligger lite illa till för mig. Jag kommer behöva pussla om lite för att kunna komma loss de datumen.

Och kommer resten av vårt svenska viltmålslandslag dit, Jesper Nyberg, Oscar Eliasson och gänget?
– Det är nog högt prioriterat för dem skulle jag tro. 

Tre av Sveriges absoluta främsta viltmålsskyttar. Fr.v; Oscar Eliasson, Jesper Nyberg och Emil Martinsson 

Vilka effekter hoppas du det här ska ge för viltmålsskyttet i Sverige?
– Vi kan bjuda in fler länder, skapa mer intresse både från svenskt och internationellt håll. Hoppas på att få dit några finländare, polacker och tyskar. Kanske inte blir den absoluta världstoppen men vi hoppas få upp bredden i startfälten. Får vi ihop dubbelt så många deltagare som i senaste SM så vore det en bra siffra till att börja med.  Det är viktigt att visa att vi finns kvar. Förhoppningvis kan vi också erbjuda ett bättre prisbord än vad vi brukar ha på våra landslagstester, förmedlar Emil avslutningsvis. 

 
Under Swedish Cup har alla chans att tävla tillsammans med våra världsstjärnor. Ifjol stod bl.a Viktor Lindgren, Pontus Kallin och Jesper Johansson överst på prispallen (gevär, herrjunior). Trion från Skyttegymnasiet i Sävsjö fortsatte sedan skörda stora internationella framgångar och medaljer under 2023.
Viktor Lindgren vann bara två månader senare EM-guld (herrjunior) och sedan augusti månad är han regerande världsmästare på seniorsidan. Vem hade kunnat tippa en sådan raketsnabb framgångssaga i januari? Paul Larm månne. 


Men det är inte bara världseliten som trivs här. Swedish Cup är uppskattat i alla våra led.
Med tävlingsklasser för juniorer, veteraner, paraskyttar och fr.o.m 2024 också viltmålsskyttar, utgör Swedish cup ett nav inom svenskt luftskytte. En viktig och levande mötesplats som onekligen bidrar till ökad samvaro  och gemenskap inom skyttesporten. 

Mer info om tävlingseventet finner du på Swedish cups hemsida

Formell inbjudan
Ladda ned pdf här
Richard Gardt 23-10-16