Rapport från Skytteforum 2024
16-17 november så deltog Sara Nordgren (Vice Ordförande, Pistolrepresentant) och Niklas Sternbrink (Undomsansvarige) på Sytteforum i Bromma. Vår ordförande Johan Berken var även på plats, men i sin roll som medlem i Gevärssektionen i Svenska Skyttsportförbundet.
Det händer mycket i Svenska Skyttesportförbundet just nu. Som förhoppningsvis många har sett så pågår en omorganisation som kommer påverka oss alla i någon mån. Vår kanslichef och generalsekreterare Jonas Edman kommer att sluta efter 12 år på förbundet och gå vidare som sportchef i Norges Sportskytteförbund. Han berättade att han var mycket stolt över sin tid på förbundet, och vi önskade honom lycka till i framtiden.
Vid årsskiftet är det tänkt att den nya organisationen ska träda i kraft, med råd och kommittéer. Samtliga kommittéer har fått en tjänsteman tilldelad som ansvarig, men behöver nu fyllas med medlemmar och engagerade. En diskussion om hur vi ska hitta lämpliga personer fördes, och många var eniga om att distriktens roll kommer att bli viktigare i detta arbete. En lista med alla kommittéer och intresseanmälan hittar du här: Skyttesport
En annan förändring som delvis kommer påverka oss är införandet av Grenstödsavgift. Tyvärr kommer bli mer krav på att varje idrott kan finansierar sig själv, införandet av grenstödsavgiften är ett steg i detta. I praktiken innebär detta att 20kr per start per tävling kommer gå till den grenkommitté som tävlingen arrangeras i. Detta kommer gälla för alla tävlingar och grenar, dock med vissa undantag:
- Tävlingar med deltagare från endast en klubb, typ föreningsmästerskap
- Ungdomar som är 13år eller yngre
- ”Prova-på” tillfällen
- Hemmabanetävlingar, typ Allsvenskan
Det kommer andra förändringar utifrån som kommer påverka hur vi arbetar i föreningar. IdrottOnline kommer att fasa ut ”Aktiv i idrott” och vi kommer att behöva benämna våra medlemmar med nya roller. Denna info har förhoppningsvis nått er alla vid det här laget. Det är viktigt att dessa blir registrerade då detta kommer påverka hur mycket förbundet, och därigenom föreningar kan få. Idrott Online kommer att göra skillnad på personer som bara är medlemmar, skytt eller ledare. Att ge våra medlemmar korrekta roller kommer även vara viktigt för den nya tävlingskalendern, SkytteTA.
Appropå SkytteTA, så fick vi en sneakpeak på hur det nya systemet kommer se ut och fungera. Det har varit i testfas en period och planeras att komma rullas ut skarpt vid årsskiftet. SkytteTA kommer att vara kopplat till den nuvarande kalendern IndTA och kommer till en början att fungera parallellt med denna. All tävlingsanmälan ska fortfarande ske via gamla kalendern, tills kommunikationen från SkytteTA till IndTA börjar fungera som det ska. Vi ska också vara realistiska och inte förvänta oss att det kommer fungera perfekt från dag ett, så all feedback kommer att behövas för att få det att fungera som det ska.
En kort session om regeringens initiativ kring Fritidskortet hölls även. Fritidskortet är ett initiativ för att få familjer ifrån socioekonomiskt utsatta områden att få ta del utav fritidsaktiviteter. Det är familjerna själva som ansöker om kortet, och en summa pengar har satts undan som projektstöd för föreningar som deltar i projektet. Mer information kan ni läsa här: Fritidskort • E-hälsomyndigheten
En lång sektion av lördagen ägnades även till att prata om kommunikation. Matilda Karlsson från JKM Coaching höll en workshop kring kommunikation, och om hur man anpassar sin kommunikation. Vi fick göra olika övningar där det framgick att även om vi har skyttet gemensamt, så kan det i övrigt skilja sig en hel del i hur man väljer att sända och ta emot budskap. ”VEM kommunicerar VAD till VEM genom vilken KANAL med vilket SYFTE och NÄR?” var lite utav hennes budskap i slutändan, vilket är något som vi i Stockholms Skyttesportförbund verkligen kommer ta till oss.
Dag två utav Skytteforum 2024 inleddes med att vi pratade Paraskytte. Paraskyttet kommer att flytta över sin verksamhet från Parasportförbundet till Svenska Skyttesportförbundet, och Viktoria Wedin berättade hur paraskyttet fungerar med olika klassindelningar, tips och tricks för att få folk att komma igång. Christian Erlandsson visade hur skytte för personer med synnedsättningar går till. Mycket bra information finns nu på förbundets hemsida som ni kan läsa här: Paraskytte
Vi fick även träffa några utav våra svenska OS-deltagare i ett panelsamtal. Stina Lawner (Pistol), Viktoria Larsson (Lerduva), och Rickard Levin Andersson (Lerduva) och Therese Lundqvist (Sportchef) fick prata om sin resa till de Olympiska Spelen i Paris tidigare i år. De var alla överens om att komma ut och tävla på små lokala tävligar tidigt har hjälpt dem att finna glädje och samhörighet inom skyttesporten. Vikten av att man tycker att det är roligt och föräldrars bidrag till deras framgång framhölls. Ett tips om att hålla träningsläger på distriktsnivå, vilket vi tar till oss i Stockholm.
En utredning av vapenlagstiftningen är nu ute på remiss och Johan Carlsson passade på att gå igenom förbundets svar till denna. Vad man på förbundets sida vill se är en ändamålsenig vapenlagstiftning som inte hindrar oss i utförandet av vår sport. Man har i solidaritet lämnat liknande utlåtanden som våra systerförbund, så som Svenska Pistolskytteförbundet och Svenska Jägareförbundet, men övergripande försökt hålla sig till de punkter som påverkar oss som sportskyttar. 5-årslicenser för enhandsvapen sätter de sig emot, även om man ska vara realistisk så kommer de nog att vara kvar. Förbundet stöder ett antal förslag som ämnar att göra det lättare för utlåning av vapen, framför allt till ungdomar och att föreningar ska ha utsedda ”Vapen-handetare” som lättare ska kunna hantera föreningens vapen för till exempel transport till och från träningar och tävlingar. Förslaget ämnar även att införa EU-vapenpasset fullt ut, vilket kommer göra det lättare för utländska skyttar att komma hit och tävla.
Slutligen så berättade Björn Bergström från kansliet om den Anläggningsguide som förbundet har arbetat med under de senaste åren. Den ska ses som ett förslag för hur våra anläggningar ska behöva se ut för att vi ska kunna utöva vår sport. Detta material ska kunna användas för att höja kunskapen inom föreningar, distriktsförbund och SF-SISU, samt underlätta kommunikationen med till exempel kommuner. Första utgåvan gäller för pistol och gevär, och ska ses som ett komplement till andra dokument som beskriver banstandarder så som SäkB, grenreglementen och måttboken.