Landskamp och Skandinaviskt Mästerskap i Nordisk Trap

Helgen den 25-27 augusti arrangerades landskamp och Skandinaviska Mästerskap i Nordisk Trap på Aalborg Flugtskydningsforening i Danmark. För första gången var även Island och Färöarna inbjudna till denna landskamp. Varje land får anmäla 25 skyttar, Island och Färöarna kunde tyvärr bara ställa upp med fyra skyttar denna gång. Vi startade tidigt på fredagen med buss till hamnen i Göteborg och därefter med färja till Fredrikshamn, och sedan vidare med buss till Ålborg. Framme på banan var det dags för utrustningskontroll innan man fick känna på de tre banorna som tävlingen skulle skjutas på.

 

Uppställning för inmarsch till invigningen och flagghissning.

Flagghissare för Sverige, Peter Karlsson och Albin Larsson.

Efter första natten i Ålborg var det dags för hotellfrukost och sedan vidare till skjutbanan för invigning och flagghissning till nationalsång för dom medverkande länderna. Efter invigningstal förklarades att kampen kunde börja. Första dagen skulle det skjutas 100 skott, och där efter att alla hade skjutit serverades det en lättare måltid som hade blivit en aning försenad p.g.a. att en bana hade krånglat en hel del. Sedan efter en lång dag var det tillbaka till hotellet för att få duscha och krypa ner i sängarna för att sova. För att summera första dagens skjutning kunde vi konstatera att vi var 73 duvor efter suveräna Norge, och 42 duvor före Danmark i landskampen. Individuellt gjorde Henrik  Johansson en bra första dag med 98 träff. Även Jörgen Nilsson svarade för en bra skjutning, 97 träff. Sedan följde Andreas Bengtsson, Anders Gunnarsson, Patrik Wahlberg och Stefan Johansson på 96 träff. Våra juniorer gjorde också en bra skjutning första dagen. Albin Larsson fick ihop 92 träff, Vilgot Krag 85 träff och Alexander Åsälv 84 träff. Leon Johnsson som även är junior men räknas inte in i laget, utan var uttagen som 25:e skytt fick ner 88 duvor. Damerna var bara tre duvor efter Norge. Bäst av damerna var Pernilla Stensson med 93 träff, tätt följd av Helene Larsson med 92 träff. Mia Gustafsson fick inte skyttet att stämma helt, hon träffade 85 duvor denna första dag.

Baslägret för alla nationers skyttar.

Söndagen började tidigt med att checka ut från hotellet efter frukosten och bege sig till banan. Efter att installerat sig i det tält som stod till förfogande till oss och de andra nationers skyttar, var det dags att ta sig an de sista 50 duvorna plus eventuella finaler. Även denna dag krånglade en bana som gjorde att det drog ut på tiden. Vädret började med solsken och nästan vindstilla, men det hade lovats regn längre fram på dagen. Familjen Larsson bestående av Helene, Glenn och Albin började dagen med att skjuta var sin 25:a. Menats några andra hade det lite svårare att starta upp på morgonen. Efter att de sista 50 duvorna var skjutna, var det dags för finalerna i samtliga klasser.

 

Till final i juniorklassen gick Albin Larsson och Leon Johnsson tillsammans med tre Norska juniorer. Albin som trea och Leon som femma. Dessa platser höll dom efter en bra skjuten final, där Albin inte missade någon duva, mycket starkt gjort.

 

Damernas final bestod också av två från Sverige, Pernilla som tvåa och Helene som trea. Dom fick sällskap av två från Norge och en från Danmark. Efter en mycket spännande final som gick vidare till särskjutning mellan Pernilla och en norska, där norskan kom ut som segrare. Pernilla kom då på andra plats och Helene blev trea.

 

I 50+ klassen fick vi även med två skyttar från Sverige. Henrik Johansson som hade en tung start på dagen, men svarade upp med en 25:a i sista serien. Han gick till final som ledare och hade med sig Jörgen Nilsson på en femte plats. Men åt Henrik kunde ingen göra något, han bommade inte en duva. Jörgen stannade på en femte plats.

 

I 60+ finalen saknades svenskt deltagande, fast Arne Isaksson var nära med bara en duva efter. Inte heller i finalen i seniorklassen hade vi någon skytt från Sverige med. Där blev det ett norskt mästerskap, fem norrmän.

 

Bäst i lag skyttet blev grabbarna i 50+, bestående av Peter Karlsson, Henrik Johansson och Jörgen Nilsson. Dom segrade före Danmark och Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

Junior laget bestående av Vilgot Krag, Albin Larsson och Alexander Åsälv kom på andra plats. Norges juniorer segrade och de två juniorer från Danmark kom på tredje plats.

 

 

 

 

Våra svenska damer kom på en andra plats. Laget bestod av Pernilla Stensson, Mia Gustafsson och Helene Larsson. Segrande lag var Norge och trea var Danmark.

 

 

 

 

I den äldsta klassen 60+ kom våra tre gentlemän på en tredje plats. Laget bestod av Roger Lorensson, Stefan Hansson och Ove Lundström. Segrande lag var Danmark, och som tvåa kom Norge.

 

 

I herrklassen blev prispallen full av norrmän. Dom gjorde en trippel, etta, tvåa och trea.

Efter att prisutdelningen som blev en blöt tillställning för de tävlande var det dags för själva landskampens medaljutdelning. Och det blev som det har varit i ett antal år nu, Norge tog guldet före Sverige och bronset till Danmark. Efter detta var det dags att hala flaggorna, och med detta var 2023 års landskamp över. Nästa år är det Sverige som står värd för denna landskamp. Landskampen kommer att bli på Karlstads Jaktskytteklubbs anläggning.

Om man sammanfattar denna helg kan man bara inse att Norge har många bra skyttar. Vi har också bra skyttar, men vi får inte det att stämma för alla samtidigt. Det var lite för många kant ut. Ett stort grattis till Henrik Johansson som blev Skandinavisk Mästare i 50+. Och ett litet grattis till Pernilla Stensson som var nära, men kant ut och hon blev tvåa i dam klassen. Det som var riktigt roligt och glädjande var våra juniorer. Albin Larsson som sköt en 25:a i finalen, och den yngsta junioren Vilgot Krag som bara är 13 år gjorde en mycket bra tävling trots en tung start. Alexander Åsälv gjorde en stark avslutning i tävlingen. Sen hade vi vårt "Wild Card", Leon Johnsson som gjorde en mycket bra tävling. Han avslutade grundomgången på söndagen med en 25:a, och kom till final.

Jag tackar alla skyttar för ett oklanderligt och respekt fullt uppförande under hela denna resa. Eftersom denna landskamp var min första som grenledare vill jag speciellt tacka Bertil Nilsson som var min biträdande grenledare och rådgivare under denna landskamp.

Resultat

Kenneth Nylander

Grenledare Nordisk Trap

Lars-Eric Söderberg 23-09-06