Simon och Ann-Greth Svenska Mästare i Nationell skeet

Helgen den 19–20 augusti stod Frillesås Sportskytteklubb som arrangör av årets upplaga för det Svenska Mästerskapet i Nationell Skeet. De 54 deltagarna bjöds på lite växlande väder men trotts finns förutsättningar för bra skytte.

Lördagen var varm, växlande molnighet och lite blåsig men duvorna flög bra i vinden. Vi sköt fyra serier under dagen och efter att krutröken hade lagt sig låg Simon Magnusson från Liatorp i topp med 94 träff av 100 möjliga. Han var tätt följd av en grupp skyttar som hade två-tre fler bommar under dagen. I damklassen hade Ann-Greth Jillhag kopplat ett grepp med sina 86 träffade duvor.

På söndagsmorgonen bjöd Idala Skjutbana på mycket dimma och med det lite nedsatt sikt. Detta gjorde att vi kunde misstänka lite svårigheter för deltagarna med att hitta rätt på duvorna som försvann bort i den tjocka dimman. Men detta visade sig vara felaktigt då resultaten faktiskt blev lite högre denna förmiddag än föregående dag. Simon och Ann-Greth fortsatte att skjuta bra och när alla 200 duvorna hade beskjutits stod de båda som svenska mästare. Simon fick totalt ihop 189 träff medan Ann-Greth sköt ner 167 duvor.

Björn Fridenmyr från Norrbäcks Skytteförening knep silvermedaljen i herrklassen med sina 186 träff medan det krävdes särskjutning om bronsmedaljen. Vi var hela fem skyttar som alla hade skjutit 184 träff och det krävdes en särskjutning för att avgöra var bronsmedaljen skulle hamna. Jan Sandberg från Storfors visade upp starka tävlingsnerver då han slog ut en skytt efter den andra i särskjutningen och med det gick bronset till honom.

 

Ulla Samuelsson från Bredared sköt till sig silvermedaljen i damklassen med 161 träffade duvor. Bronset tog Sanna Svensson Larsson från Gnosjö hand om med sina 157 träff.

I klubblagstävlingen var det grabbarna från Liatorps JSK som var starkast och med det blev de svenska mästare i lag. Dessa grabbar var, Simon Magnusson, Per Svensson och Benny Gunnarsson. Silvermedaljerna gick till laget från Vetlanda Spsk med Niklas Nilsson, Benny Nilsson och Per-Anders Johansson i laget. Bronsmedaljen tog laget från Landskrona-Saxtorps JSK hand om. I detta lag hittar vi Berne Olsson, Elliot Torro Bergström och Stefan Nilsson.

Inför prisutdelning firade vi Simons SM-guld genom att skjuta itu hans nyligen inköpta Liatorps-keps.

Summeringsvis känner jag att detta SM var en tävling som flertalet skyttar hade prioriterat ner då deltagarantalet var lite lågt. Jag misstänker att detta kan bero på flertalet faktorer så som det ekonomiska läget, en lång säsong, bockjakt med mera. Det kan nämnas att det inte blev någon juniorklass då endast två deltagare hade anmält sig. Detta är lite oroväckande då den nationella skeeten har varit en inkörsport för många juniorer under åren. Så en liten uppmaning till klubbarna runt om i landet är att jobba för att få in fler juniorer och ungdomar till vår fantastiska sport.

Jag vill tacka Frillesås Sportskytteklubb för en trevlig och spännande helg. Ni bjöd oss på bra banor med fina förhållande och bra service.

Stefan Nilsson
Grenledare

Lars-Eric Söderberg 23-08-23