Svenska mästerskapen olympisk skeet 2023

Vetlanda Sportskytteklubb arrangerade årets upplaga av det svenska mästerskapet i olympisk skeet på sin fina anläggning. Hela 87 skyttar hade hörsammat inbjudan och dessa bjöds på fina förhållanden med höga resultat som följd.

Tävlingen skjuts över två dagar med 75 skott på lördagen samt 50 skott och finaler på söndagen. Lördagens 75 skott gäller även som kvalomgång för mixade klubblag.

Redan i de första serierna på lördagen märktes det att resultaten skulle bli höga. När krutröken hade lagt sig hade 10 skyttar 72 träff eller mer. Och ytterligare 5 skyttar hade 70 träff eller mer. Detta gav förutsättningar på en spännande söndag där agnarna skulle skiljas från vetet där de sex bästa från grundomgångens 125 skott går till final.

Efter grundomgångens 75 skott på lördagen sköts det finaler i mixlagtävlingen. Här var lag Dannemora med Henrik och Victoria Larsson på samma antal träff som lag Gislaved med Johan och Felicia Ros i topp. Dessa två lag gjorde upp om de ädlaste medaljerna i guldfinalen där Dannemora lyckades försvara sin titel från förra året som mästare efter en mycket bra final. Victoria visade upp sitt bästa skytte då hon inte missade en enda duva i finalen. Bronsfinalen var en uppgörelse mellan de två lagen från Gnosjö. Här drog laget med Ulrik Hansson och Ulla Samuelsson det längsta strået och de tog hem bronsmedaljen. Fyra blev Åke Claesson och Carina Johansson.

Under söndagen fortsatte skyttet på en hög nivå även om nerverna började visa sig bland de lite mindre rutinerade skyttarna. Högst resultat efter 125 skott hade Henrik Jansson med sina fina 122 träff. Det krävdes en särskjutning för att avgöra den sjätte och sista finalplatsen i herrklassen. Alexander Hansson, Marcus Svensson och Isac Parkner hade alla 118 träff och fick då göra upp om vem som skulle ta sig in i finalen. Här var det Alexander som var starkast med sex träffade duvor.

Herrfinalen blev en spännande uppgörelse där Stefan Nilsson till sist stod som svensk mästare med sina 56 träff. Silvermedaljen tog Henrik Jansson hand om med 55 träff och bronsmedaljen gick till Anton Svahn på 45 träff.

I damklassen hade Victoria Larsson högst resultat före finalen med sina 116 träff. Felicia Ros hade länge häng på Vickan men nerverna höll inte riktigt i sista serien och hon slutade trots det på fina 112 träffade duvor. I damfinalen var Victoria fortsatt starkast och hon tog hem guldmedaljen med 52 träff i finalen. Silvermedaljen kämpade Lisette Hederstedt till sig med 41 träff. Hon lyckades ta sig framför Felicia som fick nöja sig med bronsmedaljen med sina 33 träff.

Elliot Torro Bergström hade högst resultat i juniorklassens grundomgång med sina 112 träffade duvor. Strax efter honom hittade vi Kasper Svensson som sköt upp sig med fint skytte på söndagen till en andraplats inför finalen. Precis som herrfinalen blev juniorfinalen en jämn och spännande uppgörelse där Elliot hade övertaget under första halvan av finalen. Men Kasper jobbade sig ifatt och förbi med kanonskytte under finalens andra halva och han kunde titulera sig svensk mästare efter sina 51 träffade duvor. Elliot fick nöja sig med silvermedaljen på sina 50 träff. Bronset tog Edvin Henrixon hand om med 40 träffade duvor.

I klubblagstävlingen slog Torsby till med ett nytt svenskt rekord med 356 träffade duvor. I laget sköt Henrik Jansson, Anton Svahn och Johan Svahn. Silvermedaljen gick till Landskrona-Saxtorp med Marcus Svensson, Berne Olsson och Mikael Johnsson i laget. Hemmaklubben Vetlanda tog hand om bronsmedaljen genom Isac Parkner, Benny Nilsson och Niklas Nilsson.

När jag summerar denna och tidigare tävlingar under året finner jag att vi nu har flera svenska skeetskyttar som har hög kapacitet och kan skjuta höga resultat (120+). Även våra världsstjärnor behöver prestera på topp för att vara säker på en finalplats idag vilket tyder på en bred och hög topp inom landet. Vi gör många bra saker för skeetskyttet inom landet ute i klubbar och distrikt vilket har lett till dessa framgångar. Jag kan bara glädjas och säga bra jobbat! Fortsätt så.

Jag vill rikta ett stort tack till klubben och deras medlemmar i Vetlanda för en bra genomförd tävling. Vi kommer gärna tillbaka igen någon gång.

Resultat individuellt

Mixade lag

Lag-SM

Ranking

Stefan Nilsson
Grenledare

Lars-Eric Söderberg 23-07-31