Svenska mästerskapen i Olympisk trap

Helgen den 5–6 augusti avgjordes årets svenska mästerskap i olympisk trap på JRF Nykvarn/Södertälje Jaktskytteklubbs bana. Det var 40 skyttar som kämpade om medaljerna och äran att hamna högst upp på prispallen.

Skyttarna bjöds på nästa perfekta förhållanden under lördagens tre serier då solen lyste upp duvorna mot den gröna konstgräsbeklädda vallen i bakgrunden. Och under de första serierna började 25:orna trilla in vilket då tydde på att det kunde bli höga resultat. Men tyvärr kom det inte fler 25:or denna dag trots att det stundtals sköts fina resultat. I topp efter lördagens individuells skytte låg Jan Peterson 69 träffade duvor. Efter honom var det jämt om de åtråvärda finalplatserna där ett tiotal skyttar fortfarande hade chansen att ta sig dit.

Efter lördagens tre serier avgjordes mix-lags tävlingen där en herr och en dam skjuter tillsammans i lag. Detta blev helt en uppgörelse mellan fyra lag från Föreningen Skepplandas Sportskyttar. I bronsmatchen lyckades lag Eje Karlsson och Anna Eklund Sportskyttar knipa hem bronsmedaljen före lag Thomas Pantzare och Camilla Andreasson. I guldfinalen stod till sist lag Rickard Andersson och Camilla Berndtsson som segrare då de lyckades träffa fler duvor än silvermedaljörerna i lag Pär Östlund och Ellinore Brengdahl.

Söndagen bjöd inledningsvis på lite soligt väder men fram åt lunchtid drog regnet in och under eftermiddagen var alla skyttar glada att skjutstationerna befann sig under tak. Jan Peterson fortsatte sitt fina skytte och efter alla fem serierna hade han helgens högsta resultat och gick med det in först i herrfinalen. Strax bakom honom hittade vi tre erfarna skyttar från Skepplanda som han tyvärr fick lite svårt att hålla bakom sig och Jan fick nöja sig med en fin fjärdeplats. När krutröken hade lagt sig i herrfinalen stod bronsmedaljören från European Games, Rickard Andersson, som svensk mästare. Bakom honom hittade vi två gamla rävar i form av Eje Karlsson på silverplats och Thomas Pantzare på bronsplatsen.

I damklassen var det sju tjejer som kämpade om de tre medaljplatserna. Det längsta strået drog Camilla Andreasson som efter finalen kunde titulera sig som svensk mästarinna. Silvermedaljen tog Nathalie Evensen hand om. Det skall tilläggas att detta var Nathalies första tävling i denna disciplin och då lämna med en silvermedalj i handen är helt klart en prestation. Camilla Berndtsson som hade det högsta kvalresultatet efter de fem serierna fick nöja sig med bronsmedaljen.

Efter de fem serierna i kvalet var det jämt i toppen i juniorklassen med endast en duva som skilde de tre överst i resultatlistan. Svensk juniormästare i blev Ilias Chatzithomas. Detta var hans första SM och då gå hem som mästare är också en prestation. På silverplatsen hittade vi Jonathan Borsch Gustavsson medan Simon Jansson tog hand om bronset.

I klubblagstävlingen var laget från Skepplanda med de tre medaljörerna från den individuella herrtävlingen överst på pallen. Rickard Andersson, Eje Karlsson och Thomas Pantzare blev svenska mästare. Silvermedaljen gick till ett annat lag från Skepplanda nämligen Daniel Holmqvist, Pär Östlund och Martin Jansson. Bronsmedaljen tog bröderna Patrik, Robert och Robin Lindholm från Uddeholm hand om.

Det finns många ljusglimtar inom den olympiska trapen i landet nu. Det har varit stora startfält på flera tävlingar de senaste åren med både damer och juniorer som börjar skjuta bättre och bättre. Vi börjar få en bra och bred bredd där även toppskyttarna börjar utmanas då några av de mindre erfarna skyttarna börjar ta för sig och gör flera bra resultat. Rickard Anderssons medaljer på EM 2022 och European Games 2023 samt hans erövrade kvotplats till OS är helt klar också en av ljusglimtarna.

Det som oroar lite är att det är väldigt få klubbar där denna positiva utveckling sker. Vi behöver fler klubbar som driver på utvecklingen och fler ol-trap banor runt om i landet för att fortsätta denna resa framåt.

Jag vill tacka JRF Nykvarn/Södertälje Jaktskytteklubb med familj Håkan Dahlby i spetsen för en trevlig helg.

Stefan Nilsson
Grenledare

Lars-Eric Söderberg 23-08-07