Target sprint

Target Sprint är en luftdisciplin som kombinerar löpning med målskytte. 

Vad?
Target Sprint är en pulshöjande och spännande sport för alla. Grenen kombinerar löpning och målskytte med skicklighet och noggrannhet. Det är den först förbi målsnöret som vinner. Det är enkelt, det är snabbt och det är roligt!

Hur?
Banan är kort, vanligtvis 3 x 400m. Idrottaren löper ett varv, skjuter på fallmål och sedan upprepas detta tills idrottaren har sprungit tre gånger och skjutit två gånger. Avståndet kan dock anpassas för att tillgodose olika målgrupper. Till exempel genom att ändra längden på löparbana, målstorlek och sättet man ska få upp pulsen på kan man inkludera fler.

Vad behöver jag?
De två grundläggande delarna av utrustning som behövs för Target Sprint är ett luftgevär och fallmål. Ni kan använda de luftgevär ni har i er förening samt gamla fallmål. Annars är allt du behöver ett par löparskor och beredskapen att anta Target Sprint-utmaningen. Inga speciella skyttekläder får användas. Man måste ha träningsskor och t-tröja på sig under tävlingen.

 Så här går det till, grov översättning från ISSF

Förberedelsetid Inför alla grundomgångar och finaler får de aktiva 5 minuters förberedelsetid. Lag får 8 minuter. Tiden inkluderar förberedelse av skjutplats. Efter förberedelsetiden ska idrottarna gå till startlinjen och invänta startsignalen.
   
1 Löpning Klockan startas och skytten springer den angivna banan, normalt 400m..
2 Skytte Skytten kommer till skjutstationen, tar geväret från gevärsstället och skjuter på 5 fallmål.För att fälla de fem målen får maximalt 15 skott användas. Om det efter 15 skott finns mål som inte fallit ska skytten springa en straffrunda för varje missad mål.
3 Löpning Geväret placeras i gevärsstället och skytten springer den angivna banan, normalt 400m
4 Skytte Skytten kommer till skjutstationen, tar geväret från gevärsstället och skjuter på 5 fallmål. För att fälla de fem målen får maximalt 15 skott användas. Om det efter 15 skott finns mål som inte fallit ska skytten springa en straffrunda för varje missad mål.
5 Löpning Geväret placeras i gevärsstället och skytten springer den angivna banan.
6 Målgång När skytten korsar mållinjen stoppas klockan.
Tävlingsresultatet är den totala tiden som använts från Start till Mål, inkl skyttet.
   
Efter målgång När alla idrottare passerat mållinjen tas all utrustning bort från skjutplatsen. Alla gevär ska förvaras med säkerhetsflagga i på ett markerat och övervakat område nära skjutplatsen.

Target Sprint-projekt 2019 via Framåtfonden och Projektstöd IF 2022-23
Under 2019 kunde vi, genom ekonomiska medel från Framåtfonden, genomföra ett projekt där målet var att starta upp Target Sprint i Sverige. Ett flertal föreningar deltog. Dessa föreningar fick fallmålställ, informationsmaterial och stöttning för att komma igång.

Under 2022-23 vill Svenska Skyttesportförbundet fortsätta att stötta de föreningar som är intresserade av att starta upp Target Sprint i sin förening. Den intresserade föreningen har möjlighet att söka projektstöd IF och få bidrag för inköp av fallmål, skjutstöd samt projektledararvode.

Om ni är intresserade av detta kan ni hitta mer information via denna länk eller kontakta Erika Öhrling.

 


Erika Öhrling
Erika Öhrling Föreningsutvecklare
Senast uppdaterad: 22-10-20 av Richard Gardt