Amanda och Ludwig vann SM

Amanda Karlsson från Gullabo och Ludwig Wässman kunde kvittera ut SM-gulden då seniorernas mästerskap avslutade helgen på Trädgårdstorps skyttecentrum i Linköping under söndagen.

Imponerande lagresultat bland damerna

I söndagens SM för seniorer laddades på med riktigt bra resultat redan i första laget på morgonen. Amanda Karlsson från Gullabo prickade in 628,9 poäng, vilket också blev toppnoteringen i kvalomgången. Hon hade så långt 2,3 poäng i marginal till tvåan.

Till damfinalen krävdes 623,4 poäng.

Tredje högsta notering för klubbkompisen Nora Olsson (626,4) poäng, vilket innebar att nuvarande svenska lagrekord överträffades med 16,6 poäng. I vanlig ordning tar vi inte ut något i förskott. Rekordprotokollet ska granskas av kansliet och sedan godkännas av förbundsstyrelsen. Jämväl lyckades tre lag överträffa tidigare rekord.

Utöver Gullabo på 1255,3 också Botkyrka lag 1 med 1246,1 och I16/Lv6 med 1243,3 poäng.

Sydöstra hörnet dominerade damfinalen

Amanda Karlsson fortsatte sitt skytte på den inslagna vägen även i damfinalen. Anna Benson från I16/Lv6 tog förvisso ledningen efter fem skott, men sen tog Amanda över efter tio skott.

I skott var såväl Moa Hallberg som Amandas klubbkompis Nora Olsson uppe i tätposition, vilket för geografiskt kunniga innebär sydöstra hörnet av Sverige med två Gullabotjejer tillsammans med Moa från Aspö. Samtliga med förflutet på RIG i Sävsjö dessutom.

Nora kvitterade ut bronset innan de andra två gjorde upp. Moa ledde med 0,1 och två skott kvar. Amanda med 0,3 då ett skott återstod. Till slut 248,3 för Amanda mot 247,7 för Moa.

- Detta var inte väntat. Det har varit tuffa tider och det har gått upp och ned på träningarna, förklarar Amanda och fortsätter:

- Jag var så nöjd över grundomgången, finalen blev som en bonus för mig, men nervöst var det.

Det bästa med finalen?

- Att få fajtas med klubbkompisen Nora, att vi var två i finalen, var det klara svaret sen tjejerna kramat om varandra.

Erik i en klass för sig i grundomgången

Herrarnas kval vanns i stor stil av Erik Sahlin, I16/Lv6, med 629,6 poäng. Precis som mixed-lagkompisen Nora Olsson, verkar han också fått en boost av fredagens mix-seger.

Marginalen till tvåan så långt 4,1 poäng.

Herrarnas lagkamp blev dock en tämligen jämn historia. Ludwig och Oscar Wässman bärgade guldet åt Björksta med 1237,3 poäng. De fick på pallen sällskap av Bromma-Solna med 1236,9 och juniorvinnarna Kävlinge med 1232,6.

Ludwig ledde genom finalen - men vill hellre jaga än jagas...

Herrarnas final var den enda där grundomgångens vinnare inte vann finalen. Det blev en uppvisning av Ludwig Wässman, Björksta, som intog ledarpositionen vid varje poängavstämning.

- Började väldigt bra, men där är det två sidor på myntet. Kände viss anspänning. Pontus jagade mig på nära håll hela tiden. Jag jagar hellre än blir jagad, analyserade Ludde, som var glad över titeln.

- Jag värderar alla medaljer tagna i ISSF-grenarna högt. Det är det bästa man kan vinna i det här landet.

Ludwig summerades till 248,1 poäng i finalen mot 246,2 Pontus Kallin från By på silverpallen och 225,2 för Erik Sahlin, I16/Lv6, på bronspallen.

 

Tack Linköping – hej Fagersta!

På slutet är det på sin plats att framföra Gevärssektionens varma tack till SM-arrangören Linköpings Skytteförening, som klarade uppdraget galant. Initiativet med separat finalbana gav internationell känsla och serveringen i Trädgårdstorps Skyttecentrum ska ha ett extra omnämnande för bra utbud – inte minst den goda pastasalladen – och god service till skyttar och ledare.

Vi tackar Linköping för denna gången och kommer snart gärna tillbaka. SM 10 meter (ISSF) avgörs härnäst 2025 i Fagersta innan Kinna står på tur 2026 och Söraby 2027.

Mikael Svensson, text och bilder

Mikael Svensson 24-04-07