Anna och Jesper vann halvan SM 50 meter

Anna Benson från I16/Lv6 och Jesper Johansson från Dagstorp-Lilla Harrie med flera visade verkligen formen då SM 50 meter avslutades med ”halvan” på Stockkumla skyttecenter utanför Västerås.

Grundomgången – 591 poäng av Anna Benson

På söndagen var det damerna som fick beträda Stockkumlas 50-metersbana allra först, vilket de gjorde på ett imponerande sätt.

Vad kan annat sägas om Anna Bensons rekordputsning till 591 poäng över 3x20 skott.

Vad kan annat sägas om Elin Åhlins 586 som tvåa, hon visar att hon kan hantera 50-bössan också, om någon nu tvivlat.

För att kvalificera sig till damfinalen krävdes 571 poäng.

Herrarna intog banan lite senare under förmiddagen, fortfarande vindstilla och regnfritt.

Här blev det jämnt värre och Marcus Madsen, Aleholm, uppnådde 588 poäng som bäst. Han följdes närmast av Anders Henricsson, Linköping, med 587 dito och Jesper Johansson, Dagstorp-Lilla Harrie, med 586 dito.

För att kvalificera sig till herrfinalen krävdes 578 poäng.

JSM-segrarna på pallen i senior-SM också

Finalerna avgjordes liksom i fredags parallellt. Anna Benson gick till topp i damfinalen efter knä med 153,8 poäng och 1,6 dito i marginal. I herrfinalen var det Emanuel Söderlund, Aleholm, som gick till topp med 154,6 poäng och 0,5 i marginal så långt.

Liggandemomentet gav i vanlig ordning ganska oförändrad ställning Anna ledde med 4,4 poäng så långt och Emanuel med 1,4 poäng. Såsom sig bör var stående den stora utmaningen.

På damsidan lyckades Anna Benson hålla linan ut, trots att JSM-vinnaren Mathilda Gustafsson, Bromma-Solna, gjorde allt hon kunde för att utmana.

Med 45:e och sista skottet avverkat summerades Anna till 456,6 poäng mot 454,1 dito för Mathilda. Trea i sammanhanget ”300-skytten” Elin Åhlin, Bälgviken, inte så ofta på 50-meterstävlingar men som vi vet tränar mycket på 50 meter.

- Det var en bra dag och finalen kändes stabil, jag fick bra kvitton av helgen, säger Anna och blickar fram emot VM:

- En annan bana och en annan omgivning, men skönt att ha SM-helgen i ryggen.

I herrfinalen tog JSM-vinnaren Jesper Johansson, Dagstorp-Lilla Harrie över ledarpinnen ganska snabbt när finalen kom in i ståendemomentet.

Skånekollegan Marcus Madsen, Aleholm, gjorde sitt yttersta för att komma ikapp, men Jesper visade att detta var finalen som han åkte till Västerås för, att utmana seniorerna.

RIG-eleven tillika VM-skytten Jesper Johansson summerades till 460,1 poäng mot 458,8 för fd RIG-eleven tillika VM-skytten Marcus Madsen. Trea i detta sammanhang arrangörsklubben Björkstas Ludwig Wässman.

- Det var denna tävlingen jag laddat för mest, att få utmana seniorerna. Grundomgången är helt okej, finalen är jag väldigt nöjd med, säger Jesper apropå det faktum att han fick tampas med Marcus på slutet.

- Vi brukar skoja med varandra. Marcus kommer att få höra om detta då och då framöver, fastslår Jesper, som trots sin juniorålder kvalat in i seniorernas VM-trupp.

- SM var en bra förberedelse, en pulshöjare inför VM.

Summeringen av SM ger vid handen att VM-skyttarna levererar och att uttagningen med tre juniorer i seniortruppen till Baku ligger helt i linje med prestationerna.

I16/Lv6 och Aleholm vann söndagens lagkamper

I16/Lv6 från Halmstad vann lagkampen före Ramselefors. Anna Benson och Sara Miebach summerades till 1161 poäng.

På herrsidan såg Marcus Madsen och Emanuel Söderlund till att Aleholm vann lagkampen med 1171 poäng. De fick på pallen sällskap av Dagstorp-Lilla Harrie med 1157 poäng och I16/Lv6 med 1128 poäng.

Topparrangemang av Björksta och Västerås

Avslutningsvis Gevärssektionens varmaste tack till arrangörerna Björksta U-Skf (50 meter) och Västerås Skarp (300 meter) som tillsammans anordnade årets SM i ISSF-grenarna.

Arrangemanget flöt på enligt tidtabell under hela helgen. Därtill extra beröm till köket på Stockkumla som i vanlig ordning försåg skyttarna med allt ifrån fika till varma luncher.

Totalt sett vet vi att evenemangen alltid är i trygga händer då vi kommer till Stockkumla och Västerås.

Inför 2024 laddar vi om för en korthållsvecka, både nationellt och ISSF-grenar, förlagda till Botkyrka skyttecenter.

Fler bilder finns på Gevärssektionens facebook.

Resultat finns på SIUS och IndTA.

Text: Mikael Svensson

Foto: Lolo Ramsing

Mikael Svensson 23-08-06