Anna Benson pryder riksskyttemedaljen 2024

Årets motiv på medaljen är Anna Benson från Halmstad och I16/Lv6. Anna som utöver familj och jobb hinner med att tävla för tre olika landslag; para, civila och militära.

Yrkesmässigt är Försvarsmakten arbetsgivaren och Löjtnant titeln. I praktiken tjänstgör hon som ledarskapslärare för blivande officerare.

Hur började då skyttekarriären?

- Hade jag något val? Det började med att jag fick följa med till skjutbanan och äta ballerina medan pappa tränare. Det var ju före elektroniken och då fick jag sitta i pappas knä när vi åkte ned till markörgraven. Köra bil och choklad, då var man såld.

- Sköt både luftgevär och korthåll, men 6,5:an var speciell. Jag är ju skotträdd som du vet, så jag grät när jag tryckte av, men jag vill, jag vill var svaret när de sa att jag inte behövde. Jag har en skräckblandad förtjusning för 6.5. Första tävling var Hallandserien när jag var 6 år, men jag sköt tidigare än så.

Bästa minne från skjutbanan?

- Jag och Linda Olofsson har gjort väldigt mycket dumt på skjutbanor. Ett speciellt minne var från Munktellarenan. Jag kände att jag behövde springa, men Linda ville träna. Vi gjorde en deal att jag skulle springa under tiden att Linda sköt tio stycken tior i stående på 50 meter. Det skulle gå ganska snabbt. Det tog en timme. Det tog 1,5 timme och vaktmästaren kom och frågade hur länge jag skulle hålla på. Efter två timmar kom Linda upp och bad om ursäkt: ”det var omöjligt att skjuta tior och samtidigt tänka på att du sprang där uppe hela tiden”!

Sämsta eller märkligaste minne?

- Det märkligaste var när jag lyckades elda upp en transportör på Jönköpings 50-metersbana. Det värsta var första träningen efter min skada, bara känslan att ”tänk om det inte går”.

Jobb, familj och tre landslag – hur hinner du?

- Planering, planering, planering. Jag har människor runt omkring som hjälper mig. Alltifrån mamma som fixar det sociala, skyttar som hjälper mig att bära, till vännerna som står ut med att man inte är med på alla middagar. Varje gång jag övervägt den vidare satsningen har jag pratat med de omkring, om de är med på banan.

Fritid utöver skyttet, finns den?

- Jag har häst, den håller mitt huvud i balans. Den är mitt andningshål.

Kommer du att skjuta SvSF riksskytte i sommar?

- På 50 meter garanterat. 300 meter håller jag öppet, Elin Åhlin står ju några meter ifrån mig (träningsläger på 50 meter i Sävsjö).

Vad siktar du på i sommar?

- Paralympics i Paris är det stora eventet denna sommaren, helt klart.

Text: Mikael Svensson

Foto: Privat

Fem snabbfrågor med Anna Benson:

  • Semesterresmål? Nya Zeeland är drömresan.
  • Det lägger jag på grillen? Olika sorters kött, min man är jägare.
  • Det dricker jag till grilltallriken? Rödvin eller rosé.
  • Staden eller landet i sommar? Landet – är hästtjej.
  • Det visste du inte om mig? Jag samlar på parfymer. Varje gång vi passerar en taxfree på flygplatserna blir det en ny sort.

 

Mikael Svensson 24-04-21