Damernas i nationella SM

Siffrorna 6-3 beskrivs i idrottssammanhang ofta som ”tennis-siffror”, men vid vårt nationella SM i stående i Sörabyhallen var det antalet damer och herrar på pallen individuellt.

Till skillnad från då vi skjuter ISSF-programmet med damer/herrar och damjuniorer/herrjuniorer i separata klasser, så är det nationella skyttet av tradition helt och hållet integrerat.

Redan i den tjejdominerade juniorfinalen med fyra damjuniorer i topp, var tendensen klar. 384 poäng på heltal krävdes för att komma med och i toppen hade såväl Ellen Mörberg från Nässjö som Johanna Andersson från Dalstorp fått ihop 395 poäng att gå på från kvalet.

Här har vi ytterligare en skillnad. I en ISSF-final tar du inte med dig poängen från grundomgången, vilket man av tradition gjort i nationellt gevärsskytte. Decimal kontra heltal och 60 kontra 40 skott är andra skillnader.

 

Johanna Andersson juniormästarinna

I juniorfinalen visade Johanna Andersson på finalrutin och drog längsta strået med 499,1 poäng mot 496,2 för Ellen Mörberg i guldkampen. Bakom dem spurtade Wilma Svensson från Ingelstad förbi Johanna Johansson, I16/Lv6, upp till bronspallen med 493,4 poäng.

- Detta trodde jag inte i morse. Det har varit mer fokus på plugget än skyttet i höst, förklarar Johanna, som efter åren på Riksidrottsgymnasiet i Sävsjö nu växlat över till Högskolan i Jönköping.

Just förutsättningarna kan rent av varit främjande i guldkampen.

- Sköt för skojs skull och sköt mer avslappnat. Skönt att skjuta utan den press som man annars sätter på sig själv.

Västergötland och Dalstorp må ursäkta, men med Johanna, Ellen och Wilma på pallen blev det inte bara tre tjejer på pallen utan också tre småländskor på juniorpallen.

Småländskor på guldpallen blev det även bland distriktslagen, där Skåne intog silverpallen och Halland bronspallen.

Samma landskap i föreningskampen, där Nässjö klippte guldet före I16/Lv6 och Kävlinge.

 

Anders Henricsson seniormästare

Om det var mycket Småland i juniorfinalen, så blev det mera Östgöta-ton i seniorfinalen.

Emma Åkesson från Motala gick nämligen in i finalen med dagens högsta resultat (399) och närmast följd av Anders Henricsson från Linköping med 398 dito.

Finalserien blev riktigt jämn och Anders spurtade förbi Emma, som även fick ge vika för Anna Bensson, I16/Lv6. Om nu någon tror att Halmstadklubben fått fram ett nytt stjärnskott var Anna misstänkt lik Normann.

Anders summerades till 501,6 mot 500,3 för Anna och 499,3 för Emma.

- Det är faktiskt första SM-guldet oavsett. Det blev aldrig något ens som junior. Finalen var lite smått nervös, men det var ändå stabilt, sa Anders som emellanåt även börjat synas på 50-metersbanor.

- Jo, 50 meter är ganska kul, men jag är klart bättre på luft, skrattar Anders.

När det gäller lagkamperna drog Bensson med sig sina lag till segrar.

Halland vann bland distriktslagen närmast före Skåne och Stockholm.

I16/Lv6 vann föreningskampen närmast före Nässjö och Botkyrka.

 

Ann-Christin Johansson veteranmästarinna

Om det var många damer i junior- och seniorfinalerna, då var Ann-Christin Johansson från Anderstorp desto mer ensam men stark i veteranfinalen.

Ragnar Wässman från Björksta gick in som finalledare och Ingemar Månsson från Helsingborg ledde efter den inledande femskottsserien. Väl i skott för skott var det dock Ann-Christin som spurtade. Vid 7-skottsmarkeringen var ställningen lika och efter nio skott hade hon tagit över.

Ann-Christin summerades till 476,1 poäng mot 475,3 för Ingemar och 472,2 för Ragnar.

- Vilket pulspåslag det var, men finalen var bra och kommer man in i ställningen så funkar det, sa Ann-Christin, som hade en helt egen triumf.

- Äntligen har jag besegrat denna banan, har alltid haft svårt här.

Som mamma har hon fått följa dottern Isabelles framgångar, även internationellt. Hur var det då att kunna kvittera ett eget guld?

- Ett SM är ett SM, så det får värderas högt. Har ett NM-silver sen innan.

 

Därmed var lördagens ståendeskytte vid nationella SM med luftgevär avklarat. Imorgon söndag växlar Sörabys väloljade arrangörer över till sittandeskytte, även där med mästerskap för juniorer, seniorer och veteraner.

Text och Foto:

Mikael Svensson

Johanna Arogén 22-11-05