Evelina och Anton vann JSM

Evelina Neumann från Sjöbo och Anton Salomonsson från Össjö kunde kvittera guldmedaljerna då JSM med luftgevär 10 meter avgjordes på Trädgårdstorps skyttecenter i Linköping under lördagen.

Gemensamt för mästarna var att de även tog hem grundomgången i respektive klass.

- Det kändes bra idag, hade även en grundomgång som var bra, säger Evelina, som har en klar uppfattning om finalskotten.

- Skotten ska iväg snabbt, även om jag inte är så bra på det. Jag är jättenöjd med avslutningen eftersom det var en så jämn final och jag låg till och med sjua i något läge. Allt kan hända, konstaterar Evelina som rankar segern högt.

- Superkul, det kanske blir O´learys ikväll.

Evelinas väg genom final var lite bergochdalbana. Hon ledde redan efter fem skott, hade en liten svacka, men kom igen och fajtades med kompisen Mathilda Gustafsson, Bromma-Solna, om segern.

Mathilda var sist att få ge vika och kvitterade därmed ut silvret, medan Freja Gärdestam från Karlstad-Ulvsby intog bronspallen. Notabelt för övrigt att samtliga åtta i damjuniorfinalen går eller har gått på RIG Aleholm i Sävsjö.

Både Skyttiaden och JSM för Anton

Bland herrjuniorerna tog Anton Salomonsson kommandot direkt efter de fem första skotten, innan Markus Knuts, Gefle, övertog ledartröjan efter tio skott. Det var i första hand mellan dessa kampen stod, innan Anton drog ifrån halvvägs igenom skott för skott.

- Kändes bra, blev lite lugnare när jag märkte att jag fick en större ledarmarginal. Försökte hålla fokus på ett skottet och att befinna mig i nuet, sa en nöjd Anton.

- Ja, det är mitt första JSM-guld i luftgevär, och med ”pers” redan i grundomgången så var det en bra dag.

Markus Knuts intog silverpallen medan Pontus Kallin från By intog bronspallen.

624 plus krävdes för att vinna grundomgången

För att replikera grundomgångarna:

För att nå damjuniorfinalen krävdes klart högre resultat än bland herrjuniorerna. 614,8 poäng att jämföra med 606,2.

Evelina Neumann från Sjöbo hade kommandot in i finalen med 624,0 poäng, vilket gav en ledarmarginal med 0,9 så långt.

Bland killarna ledde Anton Salomonsson från Össjö med 624,3 poäng, vilket gav en ledarmarginal med 0,2 dit fram.

Bromma-Solna och Kävlinge vann lagkamperna

I damjuniorernas lagkamp drog Bromma-Solna längsta strået tack vare Mathilda Gustafsson och Vera Kharlamova. De fick ihop 1230,8 mot 1212,5 för tvåan Karlstad-Ulvsby och 1195,6 för trean Östhammar.

Bland herrjuniorerna såg bröderna Axel och Oskar Löfvander till att Kävlinge avgick med segern. De fick ihop 1228,3 mot 1226,3 poäng för tvåan By och1196,3 för trean Rasbo-Vaksala.

Mästerskapen på Trädgårdstorps skyttecenter i Linköping fortsätter och avslutas imorgon söndag med seniorernas SM-tävlingar för damer respektive herrar.

Arrangören Linköpings Skytteförening har bjudit på ett bra upplägg med en separat finalbanan – bågskyttehallen där viltmål skjuter på förmiddagen – nu hoppas vi på lika fina och spännande finalpass söndag eftermiddag.

Om viltmål-SM läser du vidare på viltmålssektionens hemsida.

Live följs tävlingarna via www.megalink.no

Mikael Svensson, text och bilder

Mikael Svensson 24-04-06