Första segrarna är nu korade på SM 6.5 bana i Uppsala

Årets SM 6.5 bana går av stapeln på de fina anläggningarna på Ekebyboda Skyttecentrum och arrangeras av Uppsala Skyttesportdistrikt. Det senaste SM:et som gick på Ekebyboda var 2018, och det finns nog både skyttar som vill försvara tidigare goda resultat och de som vill ta revansch.

 

Dagen för det inledande liggandemästerskapet bjöd på molnigt väder och stundtals en del regnskurar, men humöret var gott hos skyttarna, åtminstone tills själva skjutandet startade. Därefter var de vissa som fick vända på den glada smiley på mackorna, bestående av gurkögon och en paprikamun, till en liten surare min. 

Kikarklassen sköt RM

Finalerna startades igång med kikarskyttarna som tävlar i RM-klass. På första banan hittade vi där Åke Bjerkén, följt av Hans Lindkvist och Henrik Nilsson. Åke hade 249 i grundomgång plus enkel och ledde med en poäng före Hans och Henrik. Totalt sköt åtta kikarskyttar final. När sista skottet var skjutet stod Åke Bjerkén som segrare på 348, poäng. Silvret tog Bassam Lopez på 345 poäng, vilket även bronstagaren Hans Lundkvist hade. Bassam hade en starkare finalomgång på 99 poäng jämfört med Hans 97. 

Ingemar vann veteranklassen

Resultatmässigt så ledde inför finalen i veteranklassen Ingemar Karlsson och Bo Allansson på 244 poäng. Därefter var det ett glapp ned till Tomas Johanesson på bana tre som efter grundomgång samt enkel hade 241 poäng. Ingemar Karlsson höll undan i finalen och vann med sina 341 poäng. Hans Hägglund knep silvret på samma poäng som bronstagaren Tomas Johannesson, 336.

En ren dampall i öppna klassen  

Bildtext: Särskjutning mellan Therese och Berit.

I den öppna klassen ledde Therese Danielsson och Berit Olsson å 248 poäng, följt av Peter Hjort på 246 poäng. Efter finalens sista skott hade de båda fortsatt samma poäng, 345. Särskjutningens tre första skott var tior från båda, men i det fjärde skottet blev det en nia för Berit och Therese säkrade guldet. Bronset kneps av Elin Åhlin som klättrat upp från en inledande tiondeplats.

Bildtext: Therese gratuleras till SM-guldet.

Övrigt som är värt att nämna är att Anna Eklöf var den enda skytten som sköt fullt i finalen, vilket är en bedrift i sig. 

För att ta sig till final i den öppna klassen krävdes 239 poäng och till veteranfinalen krävdes 235 poäng. I den öppna klassen fanns det 24 skyttar i finalen och i veteranklassen 23 skyttar som fick chansen att bli svensk mästare. 

Öved och Stockholm

Bland föreningslagen segrade Öved-Östraby med 492 poäng, silvret gick till Ununge på 489 poäng och bronset till dalmasarna i Rommehed på 485 poäng.

När det gäller förbundslagen så vann Stockholm med 1210 poäng, följt av Skåne på 1208 och Västsvenska på 1206. 

Nu är det bara att ladda om inför morgondagens ställningsmästerskap, och Gevärssektionen önskar samtliga skyttar lycka till. 

Text och bilder: Emma Wallerström

Mikael Svensson 23-08-12