Fyra svenska silver i Europacupfinalen

Elin Åhlin och Karl Olsson sköt hem fyra silver till Sverige, två vardera, i Lapua Europacupfinal för 300m gevär som i dagarna avgjordes i Zagreb. 

Den europeiska 300m-säsongen avslutades nu i veckan  i Zagreb med Lapua Europacupfinalerna. Tävlingarna inleddes i onsdags med standardgevär där Elin Åhlin och Karl Olsson fanns med, där den senare lyckades skjuta till sig en plats på prispallen. Med 589 varav 26 innertior kunde Kalle lägga beslag på silvermedaljen, bara en poäng bakom segraren Gilles Deafux från Schweiz. Elin blev sjua på 584 poäng. 

Dubbla svenska silver i ställningar
På torsdagen fortsatte finalerna med 3x20 frigevär. Kalle levererade åter igen fint skytte och just denna dag var han i sitt esse och slog till med ett tangerat Europarekord, 592 poäng (26 innertior), detta efter stark spurt med 198 i stå. Det räckte dock inte till guld eftersom fransosen Mikael D'Halluin landade exakt samma resultat och lika antal innertior som svensken. Särskiljning i sista serien fick fälla avgörandet, och då till fransosens favör. Så det blev silver än en gång för Kalle som förstås var mycket nöjd med framgångarna vilket han uttryckte på följande vis; 
– Ja, verkligen en supervecka. Höjdpunkten var torsdagens 3x20 med 592 som också var tangerat europarekord. Sköt bra i knä men låg en bit efter i liggande. Avslutade med starka 198 i stå vilket var högst för dagen. Förlorade guldet med minsta möjliga marginal då särskiljning fick ske på bästa sistaserie eftersom vi hade lika antal innertior. Onsdagens standardgevär var också väldigt stabilt med bra poänger rätt igenom och en väldigt bra poäng på 589. Framförallt har ståskyttet funkar extremt bra vilket är jättekul. 

Silver blev det även för Elin Åhlin i damernas 3x20. Elin inledde matchen övertygande och sköt full pott i knä, tappade sedan två pinnar i liggen men höll ihop det starkt med dubbla 95:or i stå. Med totalpoängen 588 var Elin hela fem poäng bakom den suveräna segraren Karolina Romanczyk, Polen, som drog till med nytt Europarekord, imponerande 593. Men med sina 29 innertior hade Elin andraplatsen säkrad med god marginal då fransyskan Agathe Girard hade sex innertior färre ihop med sina 588 poäng. 

Karl Olsson dubbla silver i Lapua Europa Cup final I Zagreb 2023Karl Olsson med sina silver i standard samt 3x20.

Nytt silver för Elin i 60 liggen

Nu återstod bara finalerna i 60 ligg som gick av stapeln på fredagen. Först ut var herrarna där Kalle Olsson höll jämna steg i toppstriden hela vägen fram till sista skotten. Med 99 och 98 i sista två serierna drog han dock det kortare strået denna dag. Det blev 596 poäng (33x) för Kalle som slutade sjua med hela fyra skyttar på 597 poäng framför sig, där Österrikaren Alexander Schmirls 46 innertior gav honom bronspengen. Högst uppe i topp var Emilien Chassat och Gilles Defaux, bägge på 599, men Chassat hade tre innertior fler. 
Den andra svenska deltagaren i herrarnas 60 ligg var Andreas Jansson som sköt 595 (28x) och tog hem en välförtjänt nionde plats bland 23 startande. 

Med 597 poäng och 35 innertior var Elin Åhlin bara en ynka poäng från att få kliva upp överst i pallen i damernas 60 skott liggande. Guldet gick till Agathe Girard som var poängen före men hade två innertior färre än Elin. Men precis som Kalle kan Elin nu packa ned två glänsande silvermedaljer i resväskan. 
Elin summerar sin insats i Zagreb så här;
– Jag har genomfört tre riktigt bra matcher så jag är väldigt nöjd med mina prestationer. I mina ställningsmatcher har knä och ligg varit väldigt bra, i 3x20 standard var det lite stolpe ut i stå medan det i 3x20 frigevär gick lite mer inåt, så det både ger och tar. Liggmatchen idag var bra genomförande från start till mål. Vi har haft väldigt fina skjutförhållanden under dessa dagar med sol och lite vind så jag är glad att jag kunde ta tillvara på det och att jag fick så fin utdelning.

Resultat Lapua Europacup-final Zagreb
Samtliga gevärsklasser

Karl Olssons 592 i 3x20 är tangerat Europarekord. 


 

Richard Gardt 23-10-13