Mathilda och Jesper vann JSM 3x20

Mathilda Gustafsson från Bromma-Solna och Jesper Johansson från Dagstorp-Lilla Harrie hade greppet om gulden under hela dagen då JSM 3x20 på 50 meter inledde SM-helgen på Stockkumla skyttecentrum utanför Västerås.

I grundomgången över 3x20 skott summerades Mathilda tilll 576 poäng, vilket innebar en marginal på elva pinnar till Melinda Lövskog, I16/Lv6.

Bland killarna summerades Jesper Johansson från Dagstorp-Lilla Harrie till 581 poäng, vilket gav en segermarginal så långt till klubbkompisen Axel Löfvander.

Även i finalerna var det Mathilda och Jesper som skaffade sig grepp. När knämomentet var avverkat ledde de med 1,8 poäng respektive 2,1 poäng. När liggandemomenten också var avklarat, då hade Mathilda utökat till 7,1 och Jesper till 4,1.

Finalerna är som bekant tillbaka till det ”halvgamla” upplägget där skyttarna försvinner ut från tionde finalskottet och framåt.

Jesper och Mathilda vann gulden

Sedan Melinda Lövskog fått kvittera ut bronset med 420,9 poäng var det Frida Börjesson från Ålem och Mathilda Gustafsson som stod sist kvar. Med 45 finalskott avverkade summerades Frida till 437,3 poäng och Mathilda till 447,6 poäng, vilket innebar guldet till Bromma-Solna.

Bland killarna var det Axel Löfvander från Dagstorp-Lilla Harrie som fick stiga av på bronspallen med 436,3 poäng. Kvar stod ytterligare två skåningar. Anton Salomonsson från Össjö och Jesper Johansson. Med 45 avverkade skott summerades Anton till 449,2 poäng mot 456,6 poäng för guld-Jesper.

Mathilda mycket nöjd…

Med tanke på att Mathilda vann med 10,3 poäng och Jesper med 7,4 poäng och därtill vann grundomgångarna så var det två ganska klara segrare som steg upp på guldpallen.

- Det var kul. Jag är ändå nöjd eftersom jag inte hunnit träna jättemycket i sommar. Fokus var att ha kul och inte tänka så mycket på resultat, säger Mathilda, som med ett guld inkasserat kan fokusera än mer på att ha kul.

- Jag skjuter allt på 50 meter och nu kan jag bara skjuta och njuta resten av helgen.

…men Jesper mindre nöjd

Om Mathilda var riktigt nöjd, så var Jesper inte helt tillfreds.

- Jag är missnöjd faktiskt, sköt lite sämre än senaste tiden. I grunden var det stå som var dåligt, men finalen var bättre och stå blev bra till slut, säger Jesper, som fokuserar på 3x20, inte minst inför VM i Baku.

- Det är 3x20 jag är ute efter. Senior-SM på söndag blir en bra pulshöjare, tävlingen är perfekt lagd inför VM.

Lagmässigt var Dagstorp-Lilla Harrie omutliga med tre finalskyttar och på slutet nytt svenskt lagrekord för juniorer.

Full körning både lördag och söndag

SM-helgen fortsätter med 60 skott liggande på 50 meter under hela lördagen och avslutas under söndagen med seniorernas 3x20. På 300 meter är det lite tvärtom. Under lördagen avgörs 3x20 med såväl standard- som frigevär, innan det avslutas med 60 liggande på söndag.

Är du inte på plats – följs tävlingarna via skytteonline.se

Fler bilder hittar du på Gevärssektionens facebook.

Text: Mikael Svensson

Foto: Lolo Ramsing

Mikael Svensson 23-08-04