Lärorik resa för Morgan Johansson Cropper

Sex veckor på resande fot, boendes i en husbil och ny tävling varje vecka. Så har Morgan Johansson Cropper laddat upp inför EM i Ungern där han har målet att säkra kvotplatsen till OS. 

I början av januari satte sig pistolskytten Morgan Johansson Cropper i sin hemmabyggda blåa husbil och gav sig ut på en sex veckor lång Europaturné. Syftet med resan var att hitta den ultimata formtoppen inför EM i Ungern där Morgan har siktet inställt på att fixa en direkt kvotplats till sommarens OS.  
I intervjun som vi gjorde med Morgan inför avresan uttryckte han sig så här;
– Att ta ranking kvotplatsen blir nästan omöjligt för mig då jag har flera skyttar framför mig på rankingen som har bättre möjligheter. Därför bedömer jag att min bästa chans är att ta kvotplatsen som delas ut på EM.
Men för att klara av den utmaningen måste han inte bara skjuta en stark poäng i grundomgången mot Europas främsta pistolskyttar, han måste sedan också palla pressen att hålla i hop det i en eventuell final.
– Att skjuta i en final innebär en viss anspänning. Jag behöver få in många skyttetävlingar där jag kan nå final och på så sätt göra finalskytte lika vardagligt och naturligt som att borsta tänderna", sa Morgan för sex veckor sedan. 

De sex veckorna har nu passerat och Morgan styr i skrivande stund sin blåa husbil, som han fyndigt döpt till Smurfvan, hem till familjen som väntar på honom hemma i Stockholm. Han har hunnit med att skjuta tävlingar i Tyskland, Österrike, Holland och nu i helgen sköt han sista tävlingen på resan, Denmark Air Open. Där lyckades han ta hem två individuella medaljer; ett guld och ett silver, samt ännu ett guld i mixed tillsammans med Vendela Sörensson. 

Totalt fyra medaljer blev det för Morgan under resans gång. 

Så hur många finaler blev det totalt under resans gång? 
– Det blev totalt 9 st finaler, mixen inräknat, plus två Bundesliga-matcher som är som en lång final. Rätt bra utdelning tycker jag. 

Och hur många medaljer fick du med dig hem? 
– Jag tog två guld, ett silver och ett brons på resan. 

Så du fick ut det du hade hoppats av det speciella upplägget? EM-formen känns bra?
– Ja, jag har fått den erfarenhet jag var ute efter. Har lärt mig mycket och jag tycker att formen inför EM känns stabil. 

Har du kommit upp i den poängnivå som med största sannolikhet kommer krävas för att nå EM-final?
Topp tre skyttemässigt är att få vinna Bundesliga-match på vår hemmabana med familjen och coach Staffan (Oscarsson) på plats. Att ta guldet på Denmark Open Air med hårt motstånd från duktiga skyttar. Att träna med Tyska landslaget i Munchen. Topp tre upplevelser utanför skyttet är att åka upp på toppen av berget som omger Innsbruck. Att besöka sandstränderna på Holländska ön Texel. Bilkyrkogården vid Kyrkö Mosse.

Inte bara skytte, Morgan hann även besöka spännande platser runtom i Nordeuropa på sin resa. 

TÄVLINGARNA SOM MORGAN SKÖT PÅ RESAN
12-14 jan. Bundesliga - Scheuring, Tyskland
21-23 jan. Meyton Cup Tirol - Innsbruck, Österrike 
23-26 jan. H&N Cup - München, Tyskland
1-4 feb. InterShoot - Haag, Holland
11-14 feb. Träningsläger i Danmark 
15-18 feb. Denmark Open Air - Vildbjerg, Danmark 

 Morgan inuti sin hembyggda husbil där han sovit de senaste sex veckorna. 

Morgan omgiven av legendarer inom svenskt pistolskytte. Det svenska guldlaget från VM i Sydkorea 1979 var på plats i Haag under årets Intershoot. Fr.v: Ragnar Skanåker, Staffan Oscarsson, och Weith Andersson till höger om Morgan. 


 

Richard Gardt 24-02-19