SM 25/50 m 2023

Årets SM i 25/50 m, som genomfördes på Öckerö, bjöd på fina förhållanden, spännande finaler, personliga rekord och många glada skyttar.

Under helgen har SM i pistol genomförts på Öckerö under mycket bra förhållanden som borgade för bra tävlingar.

Under fredagens Snabb- och Fripistol vann Vendela Sörensson fripistolen och Jan-Olov Danielsson vann snabben med en avslutning på finalen som lätt platsat i vilken internationell tävling som helst. I snabbpistolens juniorklass tog Helmer Nilsson sitt tredje raka SM efter en, även här, mycket bra final.

Under lördagen, som deltagarmässigt var den stora dagen, sköts det Sportpistol i alla klasser och Fripistol för juniorer. I fripistolen vann Emil Thomsson på nytt årsbästa för juniorer. I sportpistolen blev det jämt i alla klasser. Damernas och damjuniorernas finaler blev jämna och spännande. Efter flera omkastningar och särskjutningar blev det till slut Josefin Törnqvist från Zinkgruvan PK som segrade i damklassen med endast en poäng före tvåan och Isabella Frejd från Öckerö SF tog hem damjuniorklassen. När röken lagt sig i herrarnas match så stod David Lindström från Uppsala som segrare i herrklassen. Bland herrjuniorerna vann Christian Sternbrink, Salems PK på nytt personligt rekord och årsbästa 571. För att nå prispallen i sport för juniorer krävdes hela 566 vilket visar på en mycket positivt utveckling i den grenen för våra juniorer.

Sista dagen var vigd åt Standard- och Grovpistol. Även här blev det jämna kamper och i standarden stod Christer Stenqvist från Livgardet som segrare och bland damerna tog Josefin Törnqvist sitt andra guld under SM helgen. För juniorerna blev det en tät kamp mellan Helmer Nilsson från Krysseboda och Kristian Sternbrink från Salem. Den kampen var det Helmer som tog hem med två poäng till godo.

Sammanfattningsvis kan sägas att intresset för SM 25 och 50 meter har ökat och vi har framförallt sett en uppgång bland damer och juniorer vilket är mycket glädjande. För att den positiva trenden ska fortsätta behöver vi jobba vidare ute i våra klubbar och distrikt för att få fler skyttar till tävlingsbanorna. Resultaten var, som det ofta blir på mästerskap, lite lägre när nerverna slår till. Undantaget var våra juniorer där flera personliga rekord och årsbästa noteringar kunde noteras vilket är mycket lovande för framtiden.

Avslutningsvis vill vi sända ett stort tack till Öckerö med Lars-Erik och Fredrik i spetsen för ett mycket väl genomfört SM och vi ser nu fram emot Kristianstad 2024.