Andra dagen på Nordiska summeras med bra prestationer och medaljer

Så var då andra dagen av nordiska mästerskapen till ända och den sammanfattas med en del svenska medaljer och fina prestationer.

Pistollaget följde upp sin fina gårdag med en heldag på 25-metersbanan. Damerna tog tag i taktpinnen direkt med fina resultat och prestationer. Märta Pettersson och Izabella Frejd tog sig upp till samma poäng, 552, och tog därmed de sista platserna till finalen. Även Amanda Persson skötte sig bra och sköt in 537 poäng. När dessa tre räknades ihop till ett lag konstaterades att Sveriges damjuniorer tog hem guldet, 34 poäng till godo på Estland. Snygg start på dagen!

I finalen kämpade tjejerna på och hamnade på sjätteplats genom Märta och åttonde genom Izabella.

När det sedan var dags för herrjuniorerna, ville inte de vara sämre. I grundomgången sköt Christian Sternbrink till sig en andraplats genom 574 poäng, tre poäng bakom ettan. Även Helmer Nilsson tog sig vidare till final genom att sluta på en sjunde plats och 558 poäng. Emil Thomsson hade det lite tuffare i sitt snabbmoment, men sköt ändå in 550 poäng totalt. 555 hade sista man till final. Med alla tre resultat ihopräknade landade herrjuniorlaget på silverplatsen.

Och så till finalen. Helmer blev eliminerad på en sjunde plats efter väl kämpande i en tajt final. Kvar stod hoppet om medalj på Christian. Och efter en hel del spänning och några shoot-offs gjorde han ingen besviken med en silvermedalj tillslut, endast besegrad av norska Sondre Haltvik. Sondre ledde från grundomgång till sista skott i finalen. Men Christian var där och utmanade honom. Starkt!

Lars Erik Bjuhr, ledare:

”Både Izabella och Märta förbättrar sina rankingresultat, vilket är bra gjort. Alla tre gör helt enkelt anständiga resultat, vilket också lönade sig i och med ett lagguld och två finalplatser.

Ser vi på herrjuniorerna så är det egentligen ett lag som ingen ska slå. De gör topprestationer i precisionsmomentet och kämpar på riktigt bra i snabbmomentet. Christian skjuter även personbästa, vilket är imponerande. Helmer tar sig till final trots funktionsfel på magasinet, vilket gör det hela till en ännu bättre prestation. Så sammanfattningsvis har vi haft en bra dag, och vi ser alla fram emot morgondagen med luft på schemat."


Helmer och Christian i finalen på 25 m sportpistol.

I lufthallen hade idag gevärslaget ockuperat sig. Damjuniorerna startade dagen och gjorde alla tre helt okej resultat i en varm hall. Nora Olsson var närmast final på en niondeplats, 615.5 p, 0.1 poäng på fel sida strecket. Små marginaler. Emilia Hansson sköt ihop 614.3 poäng och Louise Becker kämpade ihop 603.4 poäng. Som lag hamnade de på en fjärdeplats, 10 poäng efter trean Norge.

Herrjuniorerna fick sig en liten sovmorgon, och kanske gjorde det susen? En fin grundomgång från alla tre där både Anton Salomonsson och Markus Knuts sköt sig till finalpasset. Anton som femma på 619.3 poäng och Markus som sjua på 617.1 poäng. Pontus var inte långt bakom med sina 615.7 och en nionde plats. Siste man till final sköt 617.0 poäng. Dessa tre prestationer räckte till ett vackert lagsilver. En laginsats, helt enkelt!

I finalen då? Jodå, svenskarna var på tårna. Markus fick känna på finalnerverna och lyckades ta sig till sjundeplatsen. Små marginaler ända fram till sista skott. Idag var det ingen som lyckades rå på finska Niko Antila, men Anton var på håret. Han slog ut de andra en efter en, men Niko var tyvärr för svår. Men vad gör det när man får en silvermedalj runt halsen? En nöjd Anton Salomonsson ställde sig näst överst på pallen efter avslutad final.

Fredrik Löfvander, ledare:

”En bra dag på många håll. Men vi är också revanschsugna inför imorgon då vi vet att det finns mer att ge. Men glad för Antons silver och Markus finalplats, samt resten av gängets prestationer, så klart!”

Anton i finalen på 10 m
Anton i finalen på 10 m luftgevär

Vi nämnde igår att även lerduva skulle in i hetluften. Och så var givetvis fallet.  På en bana i Esbjerg med varierande väder släpptes dem ut. Och det ser bra ut från svenskt håll rakt över klasserna. I skeetjuniorer är både David Jonsson och Viktor Lorentzson med i toppen med 72 respektive 69 träff. David etta, Viktor trea.


Viktor Lorentzson på sista plattan i sin första skeetserie för dagen

I trapjuniorer har Jonathan Borsch Gustavson stått för en bra prestation i sin landslagsdebut. 66 träff och en delad förstaplats med två finska skyttar.

I skeetseniorer för herrar ligger laget i topp efter bra genomförande. Mattias Lageson på en delad andraplats med 71 träff, en bakom Torur Fløtt från Färöarna. Henrik Bengtsson har 70 träff och Alexander Hansson stämplar in på 69.

När det gäller trapseniorer för damer är det blågult på plats 1, 2 och 3. Anna Eklund, 65 träff, Camilla Andreasson, 59 och Camilla Berndtsson, 56. Det ser lovande ut för en helsvensk pall när 125 duvor summeras under morgondagen!

Trapseniorer för herrar har också varit igång. Där leder svenskarna lagklassen efter 75 rundor. Daniel Holmqvist är bäst i klassen med sina 72 träff, följt av Andreas Norlen på 70 och Per Östlund på 66.

Stefan Nilsson, ledare:

”Bra prestationer på juniorerna, där två av dem landslagsdebuterar. Alla tre är med i toppen efter tre serier och hoppas på att ta med det in till de två sista imorgon.

Gällande seniorerna är det bra överlag där också. Några tapp här och var, men det försöker man komma tillbaka från på ett bra sätt. Det ser bra ut inför avslutningsdagen.”

Fler bilder:


Lagsilver för herrjuniorerna i 25 m pistol


Lagguld för damjuniorerna i 25 m pistol 


Anton Salomonsson direkt efter sin final med övriga pallplatser


Lagsilver för herrjuniorerna i 10 m luftgevär


Anton på silverpallen i 10 m luftgevär


Christian på silverpallen i 25 m sportpistol


Hela gevärsgänget efter en bra dag i lufthallen


David Jonsson på skeetplattan


Jonathan Borsch Gustavsson på trapplattan

Richard Gardt 24-08-02