Viltmålsherrarna sköt hem lagsilvret på EM

Det blev medalj direkt för våra svenska viltmålsskyttar när EM i viltmål startade igång i Plzen idag med 10m regelbundna lopp. Ett silver i lagtävling men individuellt ingen svensk på pallen.

Det nästan exakt ett år sedan världseliten i viltmålsskytte samlades för att tävla i internationellt mästerskap - VM i Baku 2023 var senast. Men nu får de äntligen göra upp om mästerskapsmedaljer igen när EM i tjeckiska Plzen idag drog igång med första disciplinen; 10m regelbundna lopp. 

Det var lite rostigt på sina håll, vilket också avspeglas i de låga resultaten. Polacken Lukasz Czaplas 582 var högsta poängen i grundomgången. Sverige hade fyra skyttar med i herrarnas startfält men ingen av dem lyckades nå en pallplats individuellt. Däremot räckte det sammanslagna lagresultatet till ett silver i lagtävlingen, där det Ukrainska laget var överlägsen etta. 

Individuellt var Emil Martinsson och Jesper Nyberg ändå bara tre poäng ifrån medaljmatch om bronset.  De båda sköt exakt samma poäng 564 (12x) och hamnade på sjätte respektive sjunde plats. På åttonde plats kom landsmannen Andreas Bergström med 560. Pontus Thuresson slutade på 17:e plats på 535. 



– Killarna är lite besvikna efter dagens tävling men revanschlustan är stor inför mixen (10m blandade lopp) på fredag, Vi gläds förstås åt lagsilvret, men vi vill mer, konstaterar lagledare Calle Gilljam. 

Calle berättar att det var lite småstruligt i hallen under första tävlingsdagen och att schemat har ändrats ett flertal gånger sedan ankomsten. 
– Schemaversion nr 4 är vi inne på nu, kommenterar Calle och fortsätter; att det blir lite tekniskt strul på banan är olyckligt, men det ska våra rutinerade killar tåla tycker jag. 

På fredag avgörs nästa tävling med svenskt deltagande, då är det blandande lopp på distansen 10m - en disciplin där Emil och Jesper brukar göra bra resultat.  
– Vi laddar om för revansch då. Vi tar det lugnt ikväll, sen tar vi lite sovmorgon i morgon bitti och så kör vi PET:en. Sen får vi se om det blir fler ändringar från organisationskommittén, avrundar Calle med en lite småsyrlig ton. 

Prisutdelningen är imorgon, torsdag, därav inga bilder från prispodiet. 






Richard Gardt 24-08-28