Första dagen på Nordiska mästerskapen avklarad

Nordiska mästerskapen är igång i Danmark. Sverige har skickat varsin juniortrupp till pistol och gevär samt junior-och seniorstrupp till lerduva. Dagens tävlingar har inneburit full fart för gevär och pistol.

På schemat idag stod mixed-tävlingar för både pistol och gevär i Århus, Danmark. På förmiddagen var det luft 10 m för pistol och 50 m 3x20 för gevär. För pistol small det till direkt och duon Ture Thomsson och Jasmine Kranendonk tog sig hela vägen till förstaplatsen. De gjorde en match på 557 poäng ihop och får möta Lettlands lag 1 i guldmatch på lördag eftermiddag. Lettland var väntat att komma i topp då de är två världsskyttar.

För de övriga lagen slutade Märta Pettersson och Christian Sternbrink på en tionde plats med 546 poäng samt Amanda Persson och Emil Thomsson på fjortonde med 534 poäng. För bronsmatch krävdes 554 poäng.

Luftpistol 10 m mixed

 

I gevär 3x20 mix gick två lag vidare till andra kvalrundan. Det var Anton Salomonsson och Louise Becker på 854 poäng och åttonde plats samt Markus Knuts och Emilia Hansson på 851 poäng. Pontus Kallin och Nora Olsson hamnade precis utanför på en elfte plats och 850 poäng.

Gevär 3x20 mixed

Gevär 3x20 mixed

Andra kvalrundan blev tuff där inget av lagen dessvärre klarade topp fyra.

På eftermiddagen var det Sportpistol 25 m mixed som gällde för pistolgänget. Izabella Frejd och Hilmer Nilsson kammade in 543 poäng. Märta Pettersson och Emil Thomsson fick skriva in 546 poäng i protokollet och det tredje laget, Amanda Persson och Christian Sternbrink fick 560 poäng och en hedersam femteplats. De två senare lagen gick därmed till kvalifikation 2 och tillslut hamnade Amanda och Christian på en hedersam femteplats, fyra poäng från medaljmatch. Märta och Emil slutade på en åttonde plats.

- Dagen summeras med varierat skytte, men de lyckas plocka ihop det på ett bra sätt. Även Ture och Jasmine var svajiga, men lyckades vända till mycket positivt. Erfarenheten de fått från dagen tar vi med in i de kommande dagarna, säger Lars Erik Bjuhr, ledare för pistol.

Gevärslaget gick in i lufthallen och sköt 10 m mixed. Samma lag som på förmiddagen där Nora Olsson och Pontus Kallin var på håret att klippa en medaljmatch. De sköt tillsammans 619 poäng och hamnade på femte plats. 620 poäng hade det finska laget som kom på fjärde plats.

Övriga lag gjorde också fina resultat. Markus Knuts och Emilia Hansson skrev in 613.6 i sitt protokoll medan Emil Salomonsson och Louise Becker fick ihop 606.7 poäng i en väldigt varm lufthall.

- Sett till att vi har haft en del debutanter i landslagsammanhang under dagen så har vi fått med oss bra saker. Det går lite upp och ner, men alla gör jobbet. De får med sig lärdomar till resten av helgen, säger Fredrik Löfvander, ledare för gevär.

Nya tag imorgon för hela gänget då individuella starter står på schemat. Sportpistol 25 m samt 10 m luftgevär.

Även lerduvegänget kliver in i tävlingar imorgon efter att ha tränat på banan i Esbjerg idag. Deras skyttar ser ut som följer:

Trapseniorer:
Andreas Norlén
Per Östlund
Daniel Holmqvist
Anna Eklund
Camilla Andreasson
Camilla Berndtsson

Trapjunior:
Jonathan Borsch Gustavsson

Skeetseniorer:
Henrik Bengtsson
Mattias Lageson
Alexander Hansson

Skeetjuniorer:
Viktor Lorentzson
David Jonsson

 

Alexander Carlsson 24-08-01