Gemensamt läger – ett steg i ansvarsförflyttningen av paraskyttet
Ett steg i ansvarsförflyttningen av paraskyttet från Parasport Sverige till Skyttesportförbundet är gemensamma läger, som helgen 18–19 januari hölls på Öckerö Skyttecenter.
Presentationsvarv och en god lunch följdes på lördagen av en ledarutbildning med Sofie Gustafsson (Parasport Sverige på länk från Umeå) och Christian Erlandsson, som har ett ben i varje läger eller varje förbund om man säger så. Gänget på Öckerö bestående av åtta aktiva samt ledare, assistenter och föräldrar på tjugotalet personer fick en ordentlig och ögonöppnande duvning vad det handlar.
Christian Erlandsson har genomgång ihop med Sofie Gustafsson från Parasport Sverige via länk.
En funktionsnedsättning handlar i grunden om människa vs miljö och kan handla om syn, rörelse eller intellektuell, där det handlar om att funktionsanpassa miljön. Det som ofta diskuteras inom parasport är klassificering, men det är i första hand för de skyttar som siktar på att tävla internationellt. Formen av klassificering är väldigt olika mellan olika idrotter. NPF är idag inte någon uttalad funktionsnedsättning, men i SvSF måldokument finns uttalade mål om att värna även dessa målgrupper.
Vart är parasporten på väg?
Det som pågår sedan 2022 är en inkluderingsprocess med en ansvarsförflyttning från Parasport Sverige till Skyttesportförbundet. Det finns sporter som haft samma ansats men backat. Ekonomin är en del som bromsat, men där förutsätts en kommunikation mellan specialförbund och Riksidrottsförbundet (RF) och Svenska Olympiska kommittén (SOK).
I relationen Parasport och SvSF finns en fastslagen linje att gå hela vägen. Klassen SH1 är redan helt inkluderad, men även huvudklasserna SH2 och SH3 ska över. Tanken med Parasport Sverige är att i framtiden jobba med kompetensstöd till SF när det gäller:
-
Utbildning
-
Rekrytering
-
Tillgänglighet
-
Inkludering inklusive regler
-
Klassificering
-
Nätverk
-
Paraelitstöd och elitutveckling
En historisk tidslinje är att Paralympics kom till 1976 innan det 2012 infördes beräkning med decimaler. År 2022 inleddes arbetet med ansvarsförflyttning från Parasport Sverige till Skyttesportförbundet. Nu är vi 2025 och Christians dröm är att para är överflyttat 2026. SvSF vision är att alla ska kunna inkluderas i ett sammanhang.
Förväntansfulla lägerdeltagare lyssnar intresserat på föreläsningen.
I blocket om SvSF redogjordes för Skyttekortet, som även gäller i para. För att tävla krävs en tävlingslicens från det nya systemet SkytteTA (återfinns på hemsidan: www.skyttesport.se) Huvudklasserna är SH1 i pistol respektive SH1/SH2/SH3 i gevär.
Ledarskapet
Ledarskapet handlar mycket om rörelseförståelse och ett tips är att utgå från individen, eftersom funktionsnedsatta inte är en homogen grupp. Extra viktigt som ledare i para är att ha framförhållning, struktur och tydlighet. Att vara tränare är kul, utmanande, givande, värdefullt och utvecklande.
Skjutbanan
Vid 16-tiden fram till middagen vid kl 18 var det dags att inta Öckerös 25 luftbanor, och utöver träning med hjälp av tränare och funktionärer fanns ”smeden” Leif Danielsson från Värnamo på plats. Leif jobbar ideellt med anpassning av bord och hjälpmedel till skyttar, något som är mycket uppskattat av skyttar och ledare.
Lars Erik Bjuhr (t.v) och hans förening Öckerö SkF var arrangörer för helgens paraläger.
Även söndagen ägnades till stor del åt skytteträning, tips och erfarenhetsutbyte i lufthallen. Strax innan lunchen genomförde Jan-Olov Olsson, internationell domare i både gevär och pistol, en uppskattad regelföreläsning. Lägret som helhet innebar flera nya bekantskaper och delades kontaktuppgifter. Även för oss närvarande som inte är aktiva paraskyttar innebar denna träffen ordentliga ögonöppnare för verksamheten och de utmaningar som finns. Viktig kunskap för att ge förståelse och möjliggöra det vidare inkluderingsarbetet i SvSF.
Målsättningen är att fler liknande gemensamma läger med Parasport Sverige och Svenska Skyttesportförbundet ska genomföras under året. Nyttiga läger för aktiva, men också för ledare, tränare och föräldrar i våra föreningar.
Text och bilder: Mikael Svensson (tacksam för en mängd ny kunskap)