
Hög tid att anmäla intresse till Eldsjäl 2.0
Är du en engagerad ledare mellan 18-25 år och vill ta ditt ledarskap till nästa nivå? Anmäl ditt intresse till Eldsjäl 2.0!
Utbildningsprogrammet omfattar totalt 120 timmar och består av ett antal fysiska och digitala träffar, egen självreflektion och gruppsamtal, samt ett eget projektarbete i sitt specialidrottsförbund eller förening.
Du förväntas tillbringa 30 timmar på projektet, 35 timmar på digitala halvdagsträffar, 40 timmar på gemensamma träffar och cirka 15 timmar för mentorssamtal och aktiviteter i en gemensam digital hubb.
Utbildningen sker på vardagar, så det är avgörande att du har möjlighet att vara ledig från studier/jobb vid de gemensamma tillfällena.
Informationsfilm om utbildningen
Vi söker dig som:
är tränare eller ledare i åldern 18 – 25 år.
- idag har ett ledaruppdrag inom din klubb, distrikt eller annat.
- är driven framåt och vill vara med och utveckla både dig själv och skyttesporten.
- har en idé om vilken typ av projekt som du skulle vilja driva och genomföra för att utveckla verksamheten på klubb-, distrikts eller centralnivå.
- har tiden och engagemanget för att genomföra programmet.
Ansök till Eldsjäl 2.0
Nu har du möjlighet att ansökan till den sjätte omgången av Eldsjäl 2.0 med start under hösten 2025.
Är du intresserad? Ansök via formuläret på denna sida.
Frågor? Skicka ett mail till alexander.carlsson@skyttesport.se
Skicka din ansökan senast den 25 maj.
Ansök gärna om du är intresserad. Även om du inte har en projektidé klar redan nu så kan vi titta på olika möjligheter tillsammans. Programmet handlar i första hand om individernas utveckling och i andra hand om projektet.
Sedan tidigare har skyttesporten haft två deltagare. Den senaste var pistolskytten och RIG-eleven Izabella Frejd. Såhär säger hon om utbildningsprogrammet:
"Jag tycker att Eldsjäl 2.0 är en fantastisk möjlighet att få utveckla sig i sitt eget ledarskap, träffa otroliga människor som också brinner för idrotten och samtidigt får chansen att få en ovärderlig kunskapsbank. Man får bland annat lära sig om hållbart ledarskap, samarbete och normer etc. Det är en härlig upplevelse då man får träffa ett fantastiskt nätverk och ger utbyte sinns emellan. Om du brinner för idrotten och vill vara med och påverka samt utvecklas som individ så rekommenderar jag starkt att gå Eldsjäl 2.0."
Izabellas projekt handlade om att göra en handbok i föreningsutveckling. Det blev ett fysiskt exemplar som föreningar i idrottssverige kan dra nytta av.
"Mitt projekt handlade om att skapa ett hjälpmedel för föreningar för att de ska kunna bli den bästa versionen av sig själva genom att diskutera fram svar genom problem- och innovationslösande verktyg. Projektet tog sig form i en typ av en handbok, där 10 stycken punkter lyfts fram med tillhörande frågor som ska väcka diskussion och därmed en vilja att utveckla sin förening för att bli så framgångsrik som möjligt. Jag valde att genomföra just detta projekt då jag vill att det ska bli så lika förutsättningar för så många som möjligt, speciellt eftersom idrott ska vara roligt och bidra till ett hållbart och långvarande idrottande oavsett målsättning."
Året innan var Frida Börjesson deltagare. Hon är idag projektanställd på SvSF:s kansli och menar att Eldsjäl 2.0 gav henne mycket för sitt vidare ledarskap inom skytterörelsen:
"För den som vill utvecklas inom idrottsledarskap är Eldsjäl 2.0 världens chans! Programmet har gett mig tillgång till nya, innovativa teorier och verktyg inom ledarskap, och framför allt väglett mig i min egen ledarskapsresa. Det har dessutom presenterat ett otroligt nätverk av unga, drivna ledare inom hela idrottsrörelsen, där vi fortsätter att samarbeta för att stärka ungdomars ställning i de bestämmande rummen. Eldsjäl 2.0 har också gett mig en unik tillgång till olika idrottsforum, som ytterligare stärkt mitt kontaktnät och fördjupat förståelsen för idrottens struktur."
Fridas projekt under programmet var att hålla i och anordna ett idrottsläger för unga hbtq-personer. Hon menar att idrotten har ett ansvar att inkludera dem som idag inte känner sig välkomna in i rörelsen:
"Unga hbtqi-personer är ett exempel på en grupp som idag står långt ifrån idrottsrörelsen, men är långt ifrån den enda. För att skapa en mer inkluderande idrott behöver vi ledare med förståelse och kunskap kring sociala hållbarhetsfrågor, vilket gör Eldsjäl 2.0 så rätt i tiden. Innovativa och pålästa unga ledare är exakt vad idrottsrörelsen behöver."
Frida och Izabella på Izabellas examensdag 2025.