Förbundskaptenen lämnar efter åtta framgångsrika år - Tack för allt Jonas!

Jonas Fyrpihl avslutar efter åtta år som förbundskapten för pistol och reflekterar över tiden, framgångarna och utmaningarna som har format svensk pistolskytte under hans ledning.

Jonas Fyrpihls avtal som förbundskapten för pistol löpte ut nu i höst och han meddelade för några veckor sedan att han har landat i beslutet att inte förlänga sitt avtal och därmed avsluta sin tjänst i förbundet.
- Jag känner att jag inte kan jobba två jobb parallellt, åtminstone inte i fyra år till, förklarar Jonas Fyrpihl som vid sidan av förbundskaptenuppdraget innehar en officerstjänst i Försvarsmakten.
– Men jag har haft ett fantastiskt gäng att jobba med, åtta år blev det, summerar han.
 
Under sina åtta år som förbundskapten var Jonas med och bidrog till flera svenska internationella framgångar på pistolsidan. På frågan om vilka han minns mest så svarar han;
”Det som sticker ut mest är Morgans (Johansson Cropper) två finalplatser, i världscupen och sen i Europeiska Spelen. Det var ett av våra uttalade mål att vi skulle börja ta finalplatser. Ett annat uttalat mål var att vi skulle ha en pistolskytt med i årets OS, och när Stina (Lawner) tog kvotplatsen - det var stort kan jag säga.”

Stinas kvotplats överraskade ju många. Hade du räknat med den?
– Helt oväntat var det väl ändå inte. Åtminstone inte för oss som följt Stina och sett hennes utveckling nu på slutet, så var det inte så förvånande. Stina har en förmåga att prestera på samma nivå ute på tävlingar som hemma på träning.

Vad känner du att du har bidragit med mest som ledare för dina skyttar?
– Ett lite annat tankesätt, att inte jaga resultat utan snarare jagar vi genomförande och arbete. Det är väl det stora som jag har infört. Det jag upplever som mina styrkor är coaching på plats under tävlingssituationer att påminna dem att följa det här. 

Vad skulle du säga har varit den största utmaningen i ditt arbete som förbundskapten?
– Rent generellt skulle jag säga resurser, inte nödvändigtvis pengar från förbundet. Jag tycker vi har haft helt okej med resurser för att kunna åka på tävlingar. Men för skyttarnas del är det ju rätt tufft. De flesta av skyttarna jag har haft är lite äldre, med jobb och familj och är mitt i livet.
Jag menar, ska de kunna träna så mycket som behövs är det svårt att kombinera det med heltidsjobb, och sen utöver det vara borta mycket på tävlingar. Så resurser för skyttarna i vardagen skulle jag säga har varit och är den största utmaningen. Vi behöver skapa förutsättningar för att kunna träna mer.

Hur ser du på svensk skyttesports framtid om vi pratar internationell världselit?
– Generellt tycker jag vi har tagit kliv uppåt, det har vi även gjort i pistol då. Lerduva har ju varit lite högre upp (i världseliten) under längre tid. Jag tycker den resan gevär gör är jätterolig. De har ju fått ihop ett bra gäng som är på samma fysiska plats och faktiskt nyttjar det genom att träna tillsammans och sporra varandra, vilket jag också tror är en nyckel till framgång. Det har vi saknat lite på pistolsidan. Vi hade ett gäng som var på samma plats, men där jobbade man lite var och en för sig så vi fick inte den där draghjälpen. Ändå tycker jag vi har tagit kliv framåt. Så de här miljöerna, som finns i Sävsjö, är viktiga att ha tillgång till. 

Vad tar du med dig för känsla nu när du lämnar uppdraget som förbundskapten? 
– Jag är tacksam för allt jag fått vara med och uppleva. Jag har växt och utvecklats oerhört mycket själv under de här åren. Det har varit fantastiskt inspirerande och häftigt att få vara med på den här resan och jobba med så många spännande individer, som ÄR duktiga och verkligen vill nå framgång. Det har varit helt fantastiskt, så jag är extremt tacksam att jag fått vara med om det. 

Vi tackar Jonas Fyrpihl för hans ovärderliga tid som förbundskapten. Med sin spetskompetens och sitt engagemang har han stärkt svensk pistolskytte och skapat förutsättningar för framtida framgångar.

FYRA RÖSTER OM JONAS FYRPIHL
  THERESE LUNDQVIST
Sportchef SVSF

Under sina år som förbundskapten har Jonas gjort ett fantastiskt arbete att lyfta svenskt pistolskytte och det är vi väldigt tacksamma för. Han är en sann eldsjäl på många sätt. Vi lyckönskar Jonas till framtida engagemang.  
   JOHAN CARLSON
Förbundsordförande SvSF

Jag har känt Jonas i ett antal år nu och följt hans arbete på plats vid en del större tävlingar inom Sverige. Hans förmåga att följa och coacha på plats och ha skytten i centrum är något jag imponerats av. Ett öga för detaljer i stundens hetta och ett stöd när det verkligen behövs. Jag har lärt mig mycket av våra samtal under åren och önskar Jonas all lycka framåt.
  STINA LAWNER
Landslagsskytt i pistol och Olympier 

Jonas har coachat och pushat där det behövs. Han låter oss vara oss själva och lyfter individen vidare. Han är engagerad och kommer vara saknad i gruppen. 
MORGAN JOHANSSON CROPPER
 F.d. landslagsskytt i pistol

Jonas har betytt mycket för det svenska pistolskyttet på den internationella arenan. Han hjälpte mig att ta steget från glad amatör till att få stå i final på världscup och European Games. Han försökte alltid se till att vi i landslaget verkligen kände oss som ett lag och att vi jobbade tillsammans i både motgång och framgång. 
Richard Gardt 24-10-21