Skyttesporten inleder paraprojekt
Skyttesporten inleder paraprojekt där målet är att få paraskyttet förflyttat från Parasportförbundet till Skyttesportförbundet. Projektledare för detta är Vicki Wedin och i denna artikel ska ni få veta mer om Vicki och det projekt som hon satt tänderna i.
Svenska Skyttesportförbundet är inne i en process att se över möjligheterna att flytta över paraskyttet från Parasportförbundet till Svenska Skyttesportförbundet. Parasport är idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning.
För att skapa bästa möjliga förutsättningar för att detta ska lyckas kommer projektet Skytte för alla att arbetas med under 2024.
Syftet med projektet är att stötta, de skytteföreningar som redan idag erbjuder paraverksamhet, genom att hjälpa föreningarna att utveckla sin verksamhet samt att hjälpa skytteföreningar som är intresserade av att starta upp paraverksamhet.
Projektet kommer att följa tre spår;
- Fördjupad kartläggning av skytte-paraverksamheten
- Synliggöra paraverksamheten
- Stöttning och hjälp ute i distrikten
Vicki Wedin kommer att arbeta med projektet under 2024.
Vem är då Vicki?
Vi låter henne själv berätta:
Jag heter som sagt Vicki, jag bor i Skärholmen med en mycket bestämd liten svart katt.
Jag kom i kontakt med sportskyttet när jag var 17 år. Jag kom med i landslaget och gjorde mitt första EM 1993. Efter det rullade det på och under min karriär hann jag med ett VM-guld, två Paralympics-brons och ett världsrekord som står sig än idag. 2012 kände jag att det var dags att, efter lite mer än 20 år andats, ätit och sovit skytte, lägga geväret på hyllan. Däremot var jag inte mogen att lämna skyttevärlden, då jag såg att det fanns mycket att göra när det gällde rekrytering av nya skyttar och utveckla de skyttar som satsade på landslaget. Detta gjorde att jag under några år var med i Parasportförbundets arbete i att hitta nya aktiva och utöka antalet skyttar i landslaget.
Fram till idag har jag även hunnit göra en del annat. Att jag ville fortsätta med idrotten var en självklarhet och jag fastnade till sist för elinnbandy. Att gå från en individuell idrott till en lagidrott var väldig intressant, nu är laget viktigare än jaget och alla spelare är lika viktiga för att lyckas. Något jag tar med mig in i detta projekt.
Jag anser att alla oberoende av fysisk eller psykisk förmåga har rätt till idrotten, idrott för mig handlar om så mycket mer än att stå överst på prispallen. Det handlar om gemenskap och känslan av att få lyckas utifrån sina egna villkor.
Förra året satt jag med i Parasportförbundets innebandykommitté, vilket gör att jag varit inne i inkluderingsprocessen då även de arbetar med att flytta över innebandyn till sitt förbund. Därifrån tar jag med mig både det som gick bra och det jag känner att vi bör göra annorlunda. Inkluderingen behöver få ta tid för att bli riktigt bra och alla nivåer i förbundet behöver känna sig trygga i processen.
Enligt mig är inkluderingen en viktig del i Riksidrottsförbundets arbete ”idrott för alla genom hela livet”. Jag är fullt övertygad om att det är positivt för alla att parasporten ligger under respektive förbund. Därför hoppas och tror jag att detta projekt kommer att bidra med att ge de föreningar som har paraskyttar i sin verksamhet stöd i fortsätta utveckla sig, samt locka nya föreningar att ta emot paraskyttar i sin förening. Jag vet att många föreningar redan idag gör ett otroligt bra arbete när det gäller att inkludera paraskyttar i sin verksamhet och det ger oss stora möjligheter för att lyckas med detta projekt.
För mig är det som att komma hem, det är sportskytte jag brinner för och jag vill under detta år med min erfarenhet och kunskap medverka till att vi kommer nå vårt mål med att inkludera paraskyttet så det blir en naturlig del i Skyttesportförbundet.
Vill du veta mer om hur inkludering av paraskytte kan göras i förening, eller bara ta ett snack med Vicki? Här är hennes kontaktuppgifter: