Svensk lagguld och brons till Martinsson

De svenska viltmålsskyttarna säkrade två nya medaljer idag i viltmåls-EM. Emil Martinsson vann bronset individuellt och i lagtävlingen blev det guld - det första svenska guldet i detta mästerskap. 

Idag avgjordes 50m tävlingen i regelbundna lopp i viltmåls-EM i tjeckiska Plzen. Tävlingen startade under redan igår, söndag, med tre serier långsamma lopp och där skaffade sig Emil Martinsson via 296 poäng ett bra slagläge inför dagens avslutning. Emil fortsatte skjuta på en hög nivå i dagens snabba lopp och prickade in 291 poäng vilket gav en totalsumma 587 och med det tog han hem bronset individuellt. 

Jesper Nyberg stod också för en stabil prestation men nådde inte upp på pallen. Han slutade femma med 584 poäng. Andreas Bergström kom på åttonde plats på 580. Med samtliga tre svenskar bland de åtta främsta stod det också klart att Sverige - äntligen - lyckades vinna guld i lagtävlingen med totalt 1751 poäng, vilket var tio pong bättre än tvåan Ukraina. I och med introducerandet av de nya ISSF-tavlorna bokfördes det svenska segerresultatet som ett nytt officiellt världsrekord.
– Det bör stå sig ett par år med tanke på att alla sköt 580 eller mer, säger Calle Gilljam

Den nya issf-tavlan för 50m som det svenska laget sköt det nya världsrekordet på.

Han konstaterar även att Emil är nöjd med att ha plockat sin första individuella medalj här på EM och att det kunde blivit fler svenska medaljer med lite flyt.  
– Jesper hade inte turen med sig, hade ett helt gäng skott på 9.9 så hade de varit 10:or så hade han placerat sig betydligt högre än femma. Jesper börjar bli lite hungrig på en medalj nu efter att ha varit nära i alla tävlingar, summerar Calle. 

Imorgon hålls den avslutande tävlingen för det svenska herrskyttarna, då 50 m mix (blandade lopp) avgörs med start kl. 10:00. 
– Skönt med sista dagen. Börjar kännas att man varit här ett tag nu, men det finns fortfarande mer att ge, avrundar Calle. 

Den svenska medaljskörden i Plzen är nu uppe i fem medaljer; ett guld, tre silver och ett brons. 

EM i viltmål, Plzen.
Resultat 50m herrar




Richard Gardt 24-09-01