Ytterliggare en fin svenskdag på Nordiska Mästerskapen

Tredje dagen av Nordiska mästerskapen är avklarad, och som den avslutades!

Liksom i fredags kantades lördagen av idel medaljer och bra prestationer över alla fyra skyttegrenar. Alla discipliner lyckades ta någon valör av medalj och det ser helt enkelt ljust ut i Skyttesverige för tillfället.

Pistolgänget fick flytta in till lufthallen dagen till ära. Där var det redan klart att Ture Thomsson och Jasmine Kranendonk skulle skjuta om guldet i mixed 10 m. Men den matchen skulle avsluta dagen. Innan dess hann vi avverka både herrarnas och damernas individuella.

Herrjuniorerna inledde dagen. Här ställde Christian Sternbrink, Emil Thomsson och Ture Thomsson upp på startlinjen. Alla tre sköt bra och kammade tillsammans hem lagguldet. Ture var mest besviken efteråt, då han inte lyckades komma upp i önskad nivå. Han sköt 556 p och en niondeplats, en poäng efter brorsan Emil som var sista man till final. Christian tog hem fjärdeplatsen i grundomgången på 560 poäng, sex poäng efter förstaplatsen.

I finalen var det sedan spännande. Emil var med länge i toppen, men fick tillslut se sig besegrad av tre man, en hedervärd fjärdeplats. Då var Christian ännu kvar, och det var på det berömda håret han fick en guldmedalj. Men på det sista skottet tog litauern Baranauskas hem guldet, med en ynka decimals skillnad. Men ytterligare ett individuellt silver till Christian denna helg!


Christian på silverplats efter finalen

För damjuniorerna ställde Jasmine Kranendonk, Märta Pettersson och Amanda Persson upp. Som lag gick det väldigt bra och när skotten summerades hade de kammat hem ett brons, endast åtta poäng efter Estland. Individuellt gjorde alla tre en bra omgång, och det var tillslut Jasmine som tog sig till final genom en sjätteplats och 554 poäng. Amanda fick 551 och Märta slutade på 537. Idag krävdes 553 för att vara bland de åtta och få skjuta final.

I finalen var det hård konkurrens och Jasmine tog sig till en finfin sjätteplats. Då hade hon fortfarande guldmatchen i mixed kvar att ladda om till.

I guldmatchen ställdes Jasmine och Ture mot ett lettiskt lag (båda namnkunniga med tidigare EM-framgångar). Det böljade fram och tillbaka och det var länge letterna som var steget före. Men vid ställningen 10-10 tog det svenska laget kommandot och kunde sedan defilera hem guldet med 16-12 på resultattavlan.


Jasmine och Ture i guldmatchen

Pistolgänget summerar tävlingen med två guld, två silver och ett brons i luftpistol samt ett guld och två silver i sportpistol. En imponerande samling!

Lars Erik Bjuhr sammanfattar:

”Vi hade som mål innan tävlingarna att vara bästa pistolnation. Detta uppfylldes när allting summerades, vilket vi gläds mycket åt. Vi har haft en del svajiga genomföranden, men har alltid kunnat vända till ett bra resultat. Det som jag grämer mig lite över är lagguldet på herrjuniorernas sportpistol. Där ska vi ta guldet 9 av 10 gånger. Så bra är truppen. Annars har vi uppfyllt förväntningarna med bravur. Jag känner en stolthet över vad vi gjort och har så bra skyttar som gör ett så pass bra jobb. Framförallt även när det är jobbigt, men kan vända till bra resultat genom gott arbete.”

Gevärsgänget fick på lördagen ta sig till krutbanan och skjuta individuella 3x20 på 50 m. Idag var det damjuniorerna som fick sovmorgon och herrarna fick ta sig tidigt till banan. Där ställde Pontus Kallin, Anton Salomonsson och Markus Knuts upp sig på startlinjen. Med 572 poäng var till slut Anton siste man till final på en åttonde plats. Samma poäng som letten på nionde plats, men med 22 innertior kontra 15. Pontus sköt 569 poäng och Markus 567.

I finalen böljade det fram och tillbaka i grundomgången, men när elimineringarna startade var Anton på tårna. När man gick över till skott för skott slog han ut dem en efter en till det bara var tre kvar. Där var dessvärre två norrmän snäppet vassare, men ett uppiggande brons får Anton ta med sig hem tillsammans med hans silver från igår!


Anton efter sin tredjeplats

För damerna var det idag lite tyngre. De genomförde sina matcher bra, men startfältet var vasst idag. Emilia Hansson sköt 568, Nora Olsson 564 och Louise Becker 552. Idag krävdes det höga 574 för final. En final som togs hem av norske Pernille Nor Woll.

När helgen sammanfattas för gevärsgänget är det två silver i luftgevär 10 m och ett silver på 50 m.

Fredrik Löfvander sammanfattar:

"Ser man på helheten är jag nöjd med mästerskapet i form av prestation och medaljer, även om det är några i truppen som själva hade större förväntningar på sig innan det drog igång. Det är en jätterolig grupp att jobba och vara iväg med, vilket jag tror skapar bra prestationer på flera håll. De trivs tillsammans i grupp. Ett roligt mästerskap i Danmark, helt enkelt."

På lerduvebanan i Esbjerg skötte sig svenskarna bra på många håll. Herrjunioren David Jonsson tog hem grundomgången med starka 121 av 125 duvor. På fjärdeplats med 108 träff hittade vi debuterande Viktor Lorentzson. I finalen lyckades sedan David hålla undan och tog hem guldet, medan Viktor tog sig upp en placering till bronsmedaljen. Två fina svenska prestationer i skeetjunior-klassen!

Den andra debutanten, Jonathan Borsch Gustavsson, gjorde ingen besviken i trapjunior-klassen. Han tog hem grundomgången med 112 av 125 duvor och följde upp det med slå ut resten en efter en och kamma hem guldet. Stark insats, helt enkelt! Dessutom var grundomgången på 112 duvor nytt svenskt juniorrekord!



I herrskeeten lyckades en svensk ta sig till final, Mattias Lageson som blev näst bäst med 118 träffar. I finalen sedan fick han se sig besegrad av Torur Fløtt från Färöarna och Janne Vallioniemi från Finland. Men bronsmedaljen till Mattias! Övriga svenskar var Alexander Hansson och Henrik Bengtsson på 115 träff. 116 krävdes för final.

I damtrapen skrev vi igår att det såg ljust ut inför den avslutande dagen. Precis som förutspått blev det en helsvensk pall med Anna Eklund överst, Camilla Berndtsson silver och Camilla Andreasson brons! Anna tog hem grundserien på 103 träff, Andreasson 99 och Berndtsson 93. Stark laginsats!

I herrtrapen blev det en spännande historia. Danske Torben Ranthe var bäst i grundomgången med sina 118 träff, tätt följt av Andreas Norlén och Daniel Holmqvist på 117. Per Östlund hittade 110 träffar och en åttondeplats. 115 krävdes för final. I finalskjutningen fick Daniel ge sig för en fjärdeplats, medan Torben och Andreas fick särskjuta om guldet. Där drog till slut dansken längsta strået efter 16 duvor och Andreas fick hänga en hedersam silvermedalj runt halsen.

Skeet- och trapherrarna tog dessutom varsin guldmedalj i lagklasserna. Tio medaljer slutar lerduvegänget på. Fem guld, två silver och tre brons!

Stefan Nilsson sammanfattar:

”Jonathan som gör landslagsdebut skjuter väldigt stabilt och avslutar med endast en bom i grundomgången. I finalen låg han lite pyrt till, men reser sig i andra halvan och skjuter till sig guldet.

David sätter ett nytt personligt rekord med 121 duvor (bäst i hela lerduvedisciplinen). Ett resultat som ger en finalplats i många internationella mästerskap. Han ska vara stolt!

Viktor har också gjort bra ifrån sig. En svajig runda, men reser sig och gör en bra final. Låg pyrt till men kommer tillbaka och får bronset. På det stora hela en klart godkänd insats för juniorerna.

Seniorerna skjuter bra rakt igenom vilket laggulden och damtrapen berätta om. Vi tar medalj i varenda disciplin vi ställer upp i och samtliga deltagare åker hem med minst en medalj!”

 

 

Bilder:


Jasmine och Ture i mitten som guldmedaljörer

 


Jasmine i finalen

 


Jasmine och Märta i grundomgången


Sista spännande skotten av Christian i finalen


Anton i finalen


Emil och Christian i finalen


Guldpallen för Jasmine och Ture


Bronspallen för damjunior gevär


Guldpallen för herrjuniorer gevär


Silverpallen för Christian


Anton på bronspallen


David överst på pallen och Viktor på bronset


Mattias Lageson på bronspallen


Helsvenska trappallen


Jonathan överst på pallen


Andreas på silverpallen


Lagguld i skeetseniorer


Lagguld i trapseniorer

 

Richard Gardt 24-08-03