Marcus Madsen tog brons i sin första VC-final

I Jakarta nådde Marcus Madsen sin första världscupfinal i karriären och väl där slog han till med att skjuta hem en bronsmedalj. "Väldigt, väldigt kul! Medalj väger tungt." konstaterade Marcus efteråt. 

De svenska skyttarna landade i Jakarta sent på torsdagen och hade bara ett drygt dygn på sig att anpassa sig till tidsomställningen på sex timmar. Redan på lördagsmorgonen drog tävlingen igång för gevärsskyttarna, med PET på morgonen direkt följt av grundomgången. Tufft schema men för Marcus Madsen funkade upplägget perfekt. Marcus visade upp riktigt stabilt skytte och prickade in sin näst högsta VC-poäng i karriären; 627.8, med 106.3 som bästa serie och 103.7 som lägsta. Endast i världscupen i München 2019 har han skjutit en högre poäng, då 628.4, som gav honom en 17:e placering. Denna dag var poängen tillräcklig hög för att gå vidare till final som sexa bland de 36 skyttarna i startfältet. Marcus första VC-final i karriären.

Finalen började lite trögt för Marcus som sköt 9.6 i första skottet och låg sjua efter de fem första skotten, men sedan hittade han flytet och började klättra placeringar och med 156.0 efter 15 skott låg han trea. Japanen Naoya Okada ryckte tidigt ifrån med flera poängs ledning och kampen om övriga medaljer blev en tät uppgörelse mellan Marcus, polacken Kowalewics och Malinovskiy från Kazakstan. Aleholmsskytten höll nerverna i styr och kunde ta hem bronset, 0.8 poäng före polacken. Marcus tog därmed medalj i sin första VC-final. 
- Väldigt, väldigt kul! Höll i målet och gjorde en bra grund. Lite tur att finalgränsen inte var högre, summerar han ödmjukt med medaljen om halsen en stund efter prisutdelningen. 

Du har ju skjutit högre poäng tidigare, bland annat ett svenskt rekord som snuddat vid världsrekordet (Marcus sköt 633.3 i Hannover ISCH 2019) men hur högt rankar du denna framgång? 
- Det är omöjligt att ranka på något vettigt vis. Det är en mindre världscup med färre deltagare så inte riktigt samma charm som vissa större. Men definitivt väldigt högt upp. Medalj väger tungt. 

Det har varit ganska internsiva dagar för dig med allt resande, tidsomställningen och väldigt lite tid för återhämtning mellan allt. Vad var nycklarna idag för att kunna prestera på denna nivå? 
- Nej precis, kan inte säga att det var optimala förutsättningar direkt. Men jag har kommit in bra på det i träningen i säsongen och alla matcher nu på senare har verkligen spetsat matchformen. Det blir inte allt för lång tid mellan de pressade situationerna, så det blir fortfarande färskt för nästa match. 

VIDEO: Se Marcus skjuta hem bronset i finalen

Isabelle 22:a bland damerna

Isabelle Johansson tävlade i damernas luftgevär och efter den senaste tidens framgångar för henne så fanns ett litet hopp om final även här. Men Isabelle kom inte riktigt upp i högsta nivå denna dag och slutade på 22:a plats med 625.4 poäng. Bland damerna krävdes 628.0 för att nå final. 
Isabelle uttryckte en viss besvikelse efteråt.
 - Mellanmjölk är den korta sammanfattningen. Oflyt i största allmänhet, jobbar på bra hela matchen men får ingen utdelning. De högsta skotten jag får in är 10.7:or samtidigt som jag egentligen inte har några kastskott. Så lätt frustrerande när man inte känner att man kan ändra något för att få det att ta bättre. Men men, bara att ladda om inför mixteam på måndag och satsa på att jag sparat mina feta tior tills dess. 

Imorgon skjuter Morgan och Michaela pistoltävlingen och på måndag är det mixed teams för både gevär och pistol på schemat. Fortsättning följer. 

Världscupen i Jakarta
Resultat, schema, mer info


 

Richard Gardt 23-01-28