Därför är det rätt att stoppa blyförbudet

Om EU förbjuder bly i kulammunition leder det till att inga världscuptävlingar, världsmästerskap eller olympiska mästerskap kan hållas inom EU", menar skyttesportens och Jägarförbundets företrädare i en debattartikel publicerad den 2 maj på altinget.se

I en debattartikel publicerad tisdagen den 2 maj på altinget.se skriver fyra företrädare för skyttesporten och jägaförbund att man välkomnar regeringens besked att försöka stoppa EU-förslaget om förbud mot bly i all ammunition.

"Om EU förbjuder bly i kulammunition leder det till att inga världscuptävlingar, världsmästerskap eller olympiska mästerskap kan hållas inom EU", menar skyttesportens och Jägarförbundets företrädare.

Vidare betonar man i debattartikeln att den svenska skytterörelsen i det stora hela är positiv till att det utvecklas ny ammunition utan bly men att man inte kan förbjuda det enda alternativet som finns i väntan på annan fungerande ammunition som kan ersätta bly. EU-förslaget slår hårdast mot den vanligaste sport- och övningspatronen .22 LR. Det finns inget material som kan ersätta bly i den patronen på grund av dess konstruktion.

"Det skulle leda till att skytteverksamheten i princip upphör i Sverige. Hur skulle Sveriges försvarsförmåga påverkas på sikt om det inte finns några civila skjutbanor kan man också fråga sig?", är en annan frågeställning som debattörerna lyfter fram.

Debattörerna framhåller att ett totalförbud mot bly skulle få förödande konsekvenser för hela skytterörelsen, medan de positiva miljöeffekter som förbudet eftersträvar skulle endast bli minimala .
"Vi är självklart för en bättre miljö, men EU-förslaget åstadkommer ingen förbättring och strider mot grundläggande principer om subsidiaritet, proportionalitet och krav på en klok lagstiftning. EU-förslaget utgör ett dråpslag mot allt övnings- och tävlingsskytte. Därför är det rätt att regeringen vill stoppa det."

Debattartikeln är underskriven av: 

Jonas Edman
Svenska Skyttesportsförbundet
Nils-Anders Ekberg
Svenska Pistolskytteförbundet
Rikard Grip
Svenska Skidskytteförbundet
Dag Lidén
Svenska Jägareförbundet

Läs hela artikeln här


 

Richard Gardt 23-05-02