Silver för Jesper Johansson – och laget på pallen i JVM

Jesper Johansson vann silver i 50 m gevär 60 skott liggandes vid JVM i Lima, medan Victor Lindgren slutade fyra. Tillsammans med Pontus Kallin knep de svenska juniorerna också ett silver i lagtävlingen. 

De svenska juniorskyttarna fortsätter att skörda framgångar vid Junior-VM i Lima. I dagens tävling i 50 m gevär 60 ligg säkrade Jesper Johansson, 19 år från Kävlinge, silvermedaljen med en totalpoäng på 623,6, vilket bara var 1.4 poäng från den norske guldmedaljören Jens Olrud Oestli. 

Efter tuffa matcher tidigare under JVM kom dagens insats som en skön revansch för Jesper. Han kommenterar insatsen:
– Det känns bra. Är skönt att något matchmoment äntligengick bra här på VM. Var lite smått nervös genom hela matchen men det stegrades upp mycket mot slutet. Hanterade pulsen väldigt bra förutom på ett av de sista skotten. Annars tyckte jag att jag hade ett bra genomförande genom hela matchen. Fick jobba en del med vinden som kom lite innan halva matchen var genomförd, men det hanterade jag ganska välskulle jag säga. Men det var väldigt roligt att vi lyckades ta hem lagsilvret. Alltid roligt när det går bra för hela laget, skriver Jesper i ett textmeddelande till Svenska Skyttesportförbundet.

Det unge löftet Johansson, som tidigare visat sin höga klass i flera internationella tävlingar, stod för en imponerande insats genom hela tävlingen. Hans stabila skytte ledde till en välförtjänt silvermedalj. Jespers framgång ger stark bekräftelse på att Sverige har fler juniorer på hög nivå, och att Victor Lindgren inte är det enda stora löftet inom svensk skyttesport.

Nyss nämnde Victor Lindgren, Sveriges OS-silvermedaljör och regerande världsmästare i grenen 10m luftgevär, var också med i dagens 50 meters tävlingen och men missade bronspengen med en futtig decimal, därmed fick han nöja sig med en hedersam fjärde plats. Den tredje svenska skytten i tävlingen Pontus Kallin kom på 25:e plats med 612.1 poäng. Men Victor Lindgren och Pontus Kallin gick inte av banan medaljlösa för det - de fick också med sig varsin silvermedalj då de tre svenskarnas sammanlagda resultat var så pass bra att det räckte till silver i lagtävlingen där Ukraina tog hem guldet, 1.9 poäng före den svenska juniortrion.

Det här var Victor Lindgrens sista internationella juniortävling. Fr.o.m nästa år får han enbart tävla i seniorklasserna där han ju redan presenterat sig på allvar med ett OS-silver samt ett VM-guld. Så här säger han själv om avslutningen på juniorkarriären;

– Det känns fantastiskt bra att avsluta juniorkarriären såhär, kan ju inte avslutas på ett bättre sätt.

Just att få avsluta med att vinna lagmedaljer ihop med sina f.d skolkamrater från Skyttegymnasiet i Sävsjö, där Victor var i elev i fyra år, betyder extra mycket för honom. Han berättar;

– Åkte på första landslagsuppdraget med Pontus (Kallin) 2020 på EM och får avsluta det med honom här också dessutom. Vi åker hem från Lima med medaljer också gör det hela inte sämre. Och Jesper (Johansson) har jag känt sen han var 7-8 år, så att få ta ännu en lagmedalj ihop med honom är ju skitkul. Som sagt, det går inte att avsluta på ett bättre sätt.

Med dessa två nya medaljer kan vi summera den svenska medaljskörden i årets JVM till totalt fyra medaljer: två individuella silver och ett silver samt brons i lagtävlingarna. Denna framgång visar på styrkan i Sveriges skyttetradition och våra lovande juniorers framtida potential.

Resultat JVM i Lima
50m gevär 60 ligg - herrjuniorer 
50 m gevär 60 ligg - herrjuniorer LAG





Richard Gardt 24-10-03