Dubbla J-EM-silver för Victor Lindgren

Det var nära att Victor Lindgren lyckades försvara sitt J-EM guld från i fjol men i finalen var ungraren Kalman strået vassare. Victor tog hem silver både individuellt och i lag med Pontus Kallin och Frans Rasmusson

Victor Lindgren kom till ungerska Györ för att försvara sitt JEM-guld från i fjol i herrjuniorernas 10 m luftgevär. Det höll nästan hela vägen, men hemmaskytten Balint Kalman levererade nästintill perfekt skytte i finalens kritiska ögonblick och Victor lyckades inte svara upp med lika höga poäng och fick därmed nöja sig med att ta hem silvermedaljen denna gång.

Men det började trögt för den regerande världsmästaren från Sjöbo. Efter de 20 inledande skotten av grundomgången var Victor långt ifrån en finalplats.
– Ja, han fick slita hårt idag och plocka fram sitt pannben. Han hittade ändå nycklarna och sköt riktigt bra de sista 40 skotten och lyckades få till det bästa resultatet i kvalifikationen. Det lade också grunden till det svenska lagsilvret, summerar juniorernas lagledare Paul Larm.

Med 628.7 poäng placerade sig Victor som etta i kvalifikationen där de åtta bästa går vidare till final.
– Det är min tredje högsta poäng internationellt. Så det är kvitto på att jag börjar hitta en stadig nivå i mitt skytte, reflekterar Victor.

I finalen hängde Victor med i toppen redan från start. När en efter en av de åtta finalisterna blev utslagna kunde Victor klamra sig fast vid andra platsen men var aldrig riktigt nära att hota ungraren Kalman om guldet.
– Han sköt gudomligt bra idag, så det var inte lönt att lägga energi på att försöka jaga ifatt honom. Det var bara att acceptera att han var bättre denna dag och jag körde bara på så bra jag kunde för att hålla avståndet till de som låg bakom mig. Känns ändå bra att få med mig ett silver, sammanfattar Victor.

Detta var Victor Lindgrens sista luft-EM som junior och sammanlagt var detta hans tredje J-EM final. I debuten 2020 i polska Wroclaw blev han åtta i finalen. I fjol vann han guld och idag alltså silver.

Bra start på årets luft-EM. Två svenska juniorsilver redan på första dagen. 

Det blev även ännu ett svenskt silver i lagtävlingen där Victor tillsammans med Pontus Kallin och Frans Rasmusson sköt det nästbästa resultatet i grundomgången, totalt 1872.1. Pontus med 623.2 och Rasmus med 620.2. 
– De är mina gamla klasskompisar från tiden på skyttegymnasiet i Sävsjö, så känns riktigt kul att vi fick avsluta vår juniortid med ett gemensamt lagsilver. En riktig belöning efter alla års hård träning, säger Victor Lindgren. 

Juniortjejerna elva i lagtävlingen 
De svenska juniortjejerna var också i farten idag och de blev 11:a i lagtävlingen. Evelina Sundström sköt 621.7 vilket gav en 37:e placering individuellt. Evelina Neuman Szilagyi kom på 51:a plats med 620.4 och Mathilda Gustafsson slutade 55:a med 620.2. 89 deltagare kom till start i damjuniorklassen där 625.6 gällde för att kvalificera sig till final. 
– Tjejerna gör det bra utifrån sin nivå, speciellt med tanke på att två av dem gör sin EM-debut här. Poängmässigt presterar de resultat man kan förvänta sig. En bra erfarenhet för dem att få med sig, och jättekul och starkt att de kom elva av 23 lag, kommenterar Paul Larm. 

Imorgon fortsätter EM-tävlingarna i Ungern för de svenska juniorerna. Då väntar mixedlag-matchen (dam+herr) och det nyintroducerade lagkonceptet "trio".

Resultat EM i Györ
10m luftgevär - herrjuniorer

10m luftgevär - damjuniorer 

VIDEO: Se Victors EM-final i repris här


 

Richard Gardt 24-02-26