Olsson/Åhlin vann EM-guld i mixed

Karl Olsson och Elin Åhlin ordnade ett svenskt EM-guld efter finalvinst över Polen i dagens mixedduett på 300m ligg. Sveriges andra medalj i årets Europamästerskap i krutskytte i Osijek. 

Efter några kämpiga individuella matcher lyckades Karl Olsson och Elin Åhlin samla kraft och revanschlusta till dagens EM-match i mixed/duett, liggande skytte på 300 m. Den rutinerade svenskduon såg till att vara bäst när det gällde och kammade hem guldet efter finalvinst över Polen. 

Men vi tar det från början. I första kvalifikationsrundan, där de gällde att komma topp 8 för avancemang, placerade sig Kalle och Elin på sjätteplats med 396 poäng av maximala 400. 
I nästa omgång behövde de komma topp 4 för att få skjuta om medaljerna. Där lyckades svenskarna knipa en andraplats efter 397 poäng, samma poäng som ettan Polen som dock hade två innertior mer. Sverige hade å andra sidan en innertia mer än trean Schweiz så marginalerna var ändå med oss idag. 

Det blev med andra ord Sverige och Polen som fick göra upp i en guldfinal. Kalle och Elin fick en fin start och kunde dra iväg till ledning 15-7 och så kallad matchboll. Men det Polska laget, representerat av det äkta paret Daniel och Karolina Romanczyk, kom tillbaka och gjorde det spännande fram till sista skottet. 17-11 skrevs de svenska segersiffrorna till och Sveriges första guld och andra medalj i årets krut-EM var därmed i hamn. 
– Vi har skjutit jäkla bra och stabilt hela dagen. De här finalerna är tajta och det är innertior som särskiljer vilket vi var inställda på. Där hade vi bra utdelning idag. Riktigt kul att det höll hela vägen, säger en lycklig Karl Olsson. 

Elin Åhlin var särskilt nöjd med att de lyckades följa matchplanen perfekt i finalen; 
– Vi pratade ihop oss innan och sa att vi skulle försöka hålla innertian och det lyckades vi fullfölja i finalen. Båda sköt väldigt bra när det väl gällde. 

Hann det smyga sig in några nerver mot slutet när polackerna knaprade in?
– Det var nervöst genom hela finalen och pulsen ökade definitivt mot slutet, erkänner Elin. 

Imorgon väntar både grenen standardgevär samt en ny mixedmatch för Kalle och Elin - då i ställningar. 
– Vi får fira och njuta av detta idag och sen är imorgon en ny dag med nya möjligheter. Men visst är det skönt att ha ett gott resultat i ryggen när man kliver in i nya matcher, kommenterar Elin innan hon kilar iväg till prisceremonin. 

Svenskt överst på pallen idag när Elin Åhlin och Karl Olsson sköt hem EM-guldet i mixedduetten på 300 m ligg. 

Resultat Krut-EM, Osijek
300m gevär liggande - Mixed/Duett
Richard Gardt 24-05-24