Elin sköt hem första svenska VM-medaljen i Kairo

Våra svenska skyttar har stått för flera starka prestationer hittills på VM i Kairo. Men medaljerna har lyst med sin frånvaro, fram till idag då Elin Åhlin sköt hem bronset i damernas 3x20 på 300 m.

VM-tävlingarna i Kairo är nu inne på sista refrängen efter två fullspäckade veckor. För svensk del återstår nu bara 300 metersdisciplinerna där våra två välkända gevärsprofiler Karl Olsson och Elin Åhlin är med och tampas om de återstående medaljerna. Halvmatcherna var med svenska ögon sett den stora höjdpunkten på dagens program. Först ut, med start 07:45, var standardgevär 3x20, en av få klasser där damer och herrar tävlar tillsammans mot varandra.
Elin och Kalle sköt nästan identiska resultat, 578 och 577 och placerade sig precis jämte varann i resultatlistan, på plats 18 resp. 19. Dankens Steffen Olsen vann guldet på 591 poäng.  

Revansch direkt för Elin 
Elin tog dock gruvlig renvansch senare på eftermiddagen i damernas halvmatch. Elin hängde med bra redan från knämomentet och höll sig runt topp 6 inför det avslutande ståmomentet. Här visade Elin enorm klass genom att smälla in hela 195 poäng, en bedrift som endast Jeanette Duestad (som vann guldet) klarade av denna dag. Så med denna fenomenala slutspurt tågade Elin upp på 586 poäng vilket gav henne bronsmedaljen och hon säkrade därmed den första svenska medaljen i detta VM.  
586 är dessutom nytt personligt rekord för Elin Åhlin, faktiskt hela fem poäng bättre än hennes förra rekord.  
 - En riktigt bra genomförd match från min sida. Jag jobbade metodiskt i alla skjutställningar och i alla skott och det fick jag bra betalt för. Även fast neverna var väldigt närvarande hela matchen sköt jag väldigt kontrollerat från start till mål, berättar Elin nöjt.

Elin har haft en fantastiskt säsong med bl.a tre medaljer på EM, det enda som faktiskt saknas är en guldmedalj. I dag var hon bara två poäng bakom guldmedaljören Jeanette Duestad. 
 - Klart jag känner att jag är väldigt nära nu, men idag sköt jag nytt personligt rekord, mer än så kan jag inte begära av mig själv. Den dagen mitt pb räcker till guld blir jag förstås jätteglad men jag är lika nöjd med ett personbästa oavsett om det belönas med ett brons, som idag eller en femte plats. Jag kan bara göra mitt bästa, vad mina konkurrenter skjuter för poäng kan jag inte påverka, förklarar Elin ödmjukt. 

På plats i den egyptiska huvudstaden är även förbundschef Jonas Edman som agerar tillfällig landslagsledare för gevärsskyttarna då Mats Eriksson var tvungen att resa hem. 
- Jag tycker hon gör en mycket bra match och studsar tillbaka på ett fantastiskt bra sätt från den lite tyngre matchen med standardgeväret, kommenterar Jonas. 


En tyngre dag på skjutbanan blev det för Karl Olsson 

"Inte rätta flytet" för Kalle idag
Även Kalle var sugen på att revanschera sig i herrarnas 3x20. Både i knä och ligg levererade han stabila 196 men i stå blev poängtappet allt för stort för att Kalle skulle hänga på i toppen. Kalle stannade på 581 poång och en 15:e plats. 589 krävdes för brons och guldet vann fransosen Emilien Chassat på 592. 
 - Det har varit lite tungt hela dagen, hade inte det riktiga flytet som jag brukar ha så jag har inte kommit upp i min normala nivå. Det slank iväg lite för många nior idag, konstaterar Kalle med viss besvikelse.

Det är ett tajt tävlingsschema för 300-meterskyttarna här i Kairo med två matcher per dag, tisdag-torsdag. I morgon väntar 60 liggen och 3x20 mixen för Kalle och Elin. 
- Elin är i kanonform så känns tryggt att ha henne som partner i mixen imorn. Hon sköt otroligt bra i dag, det var häftigt att se henne slutspurta, säger Kalle. 

VM Pistol/Gevär i Kairo
Resultat: Gevär 300 m 3x20 - Damer

Resultat: Gevär 300 m 3x20 - Herrar

Resultat: 300 m Standardgevär

Richard Gardt 22-10-25