Succé idag igen - nytt EM-guld i mixed

Karl Olsson och Elin Åhlin upprepade gårdagens bedrift och tog hem ett nytt EM-guld i dagens mixed i ställningar. Tidigare på förmiddagen hann "Kalle" även med att vinna brons i standardgevär. 

Vi kan glädjas åt två nya svenska medaljer i krut-EM i Osijek och vi är nu uppe i fyra totalt. På förmiddagen säkrade Karl Olsson sin tredje medalj i detta mästerskap genom att bli trea i 300m-grenen standardgevär. Mer om det snart. Och sent på eftermiddagen slog han och Elin till igen i mixed - precis som igår - och blev nu guldmedaljörer även i disciplinen ställningsskytte. Och om ni också räknat rätt nu var det alltså Kalles - och även Sveriges - fjärde EM-medalj under den här veckan i Kroatien. 

Brons för Kalle i standard
Morgonen inleddes med klassikern standardgevär, en öppen klass där startfältet består av både damer och herrar. Kalle visade mästerlig klass från start och hade skrapat ihop snudd på perfekta 398 poäng efter knä och ligg-momenten. Med den poängen låg vägen upp till förstaplatsen på prispodiet spikrak framför honom. Då darrade det plötsligt till i första stå-serien och Karl sköt bara 92 där och två av konkurrenterna passade då på att gå förbi honom. Men Kalle hittade fokus igen och pangade in 98 i sista serien och såg till att få med sig bronset. 
– Jag sköt perfekt i knä och ligg och hade kanske lite högre anspänning än normalt inför stå. Tog en stund innan jag mentalt kunde jobba mig in i ståmatchen, skriver Kalle i sin snabbanalys av matchen. 

Bernard Pickl vann guldet på 591 poäng - nytt europeiskt rekord. 
Elin Åhlin då? Mja, hon sparade kanske lite på krutet till eftermiddagens mixed? En 15:e plats med 576 poäng blev det hur som helst för Elin i standardgevär - men hon hade mer att ge, som sagt. 

Europamästare - två dagar i rad!
Efter lunchpausen drog mixedklassen i ställningar igång. Precis som igår gällde det att ta sig igenom två kvalrundor innan finalisterna kunde utses. Karl och Elin grejade första kvalet med en fjärdeplats. I andra kvalomgången blev dom tvåa på 583 poäng och kunde avancera till guldfinal där ettan Schweiz stod för motståndet. 
Det blev en tajt final där lagen stångades jämsides länge. Men efter att Schweiz tagit ledningen med 11-9 gjorde den svenska duetten ett segerryck och defilerade fram till matchavgörande 17 poäng, via fyra raka 2-0 serier. EM-guld till det svenska mixedlaget för andra dagen i följd.

Vilken härlig dag! Först brons till Karl Olsson i standardgevär, sedan ordnade han och Elin ett nytt mixedguld - denna gång i ställningar. 

– Jag tog knäskotten så Elin fick göra hundjobbet i stå. Knä brukar funka och det gjorde det även idag så det var mest i mitten. Vi kompletterar varandra bra där och det är kul att vi levererar när det gäller. Vi har levererat idag. Jäkla gutt,  skriver Kalle i vår sms-konversation.
– Vi hade en bra dag och gjorde ett bra jobb tillsammans hela vägen till guldmedaljen. Sista guldmatchen var nervöst men vi jobbade bra och det belönade sig, adderar Elin nöjt. 

300 meterskyttet är därmed avklarat från EM-progammet och nästa vecka fortsätter mästerskapen med de resterande distanserna; 25 respektive 50 meter. 

Resultat krut-EM i Osijek 
300m standardgevär 
300m ställningar mixed/duett


 

Richard Gardt 24-05-25