Framgångsrik vår för eleverna i Sävsjö

Ännu en termin går mot sitt slut på Skyttegymnasiet i Sävsjö. Björn Ungsgård summerar, med en viss sentimentalitet, en lika händelserik som framgångsrik vårtermin för skytteeleverna. 

Nu har det snart gått ytterligare en termin på Riksidrottsgymnasiet i Sävsjö. En termin som fyllts med många hårda träningar. Dels fysträningar med Coopertest, styrketräning och cirkelfys. Men framför allt skytte fyra dagar i veckan på lektionstid med torrträning, Scatt-träning och matchträningar. Detta har varvats med teorilektioner om bland annat antidoping, kost och mental träning. Men framför allt har skolåret gett oss minnen för hela livet. Minnen om vänskap med andra skyttar på skolan och runt om i Sverige. Minnen om framgångar men även motgångar som gjort oss ödmjukare och starkare inför framtiden. Kunskaper som eleverna tar med sig in i sina fortsatta skyttekarriärer. Vissa slutar åk 3 eller åk 4 och kommer inte tillbaka till hösten. De andra ses efter ett långt och välförtjänt sommarlov. Då även de nya ettorna kommer att starta sina äventyr hos oss så klart.

Den starka sammanhållningen/lagandan på skolan är en starkt bidragande faktor till framgångarna som eleverna skördar.

Stora framgångar i ISCH Hannover och på EM 10 m
I skrivande stund så har vi en vecka med egen träning eftersom vi precis har kommit tillbaka från en resa till Hannover, Tyskland, där vi var och tävlade med nästan alla eleverna. Och åter igen så visade vi att våra elever är fantastiska och har utvecklats enormt. Inte nog med att de tog en hel massa medaljer av alla valörer i detta starka internationella startfält med skyttar från Indien i söder till Finland i norr. Det blev flera personliga rekord och till och med några svenska rekord fick vi med oss hem.

 Ett av alla otaliga träningspass i hallen. Fyra dagar i veckan har eleverna skyttelektion på skolschemat. 

Ett av mina starkaste minnen (som pistoltränare så klart) är det otroliga publikstödet som alla eleverna gav till våra två pistolskyttar i guldfinalen i mix. Hemmapubliken stod sig blek inför våra hurrarop och fantastiska stöd. En för alla och alla för en, vare sig det är pistol eller gevär så stödjer vi varandra i både med och motgång. En annan fantastisk bravad detta läsår är så klart placering 1-3-9 på junior EM i luftgevär Herrjuniorer Det är nästan lika svårt att vinna våran torsdagsmatch som att vinna ett EM. Det säger en hel del om klassen på skyttarna vi har på skolan och deras enorma arbete som de har lagt ner för att nå dessa internationella framgångar. Det finns ingen anledning att sitta här och rabbla upp alla SM-medaljer och andra vinster som eleverna har tagit. Men vi kan sammanfatta det med att det har blivit många medaljer.

Junior-Europamästaren Victor Lindgren är en av eleverna på Sävsjö Skyttegymnasium som tar studentexamen nu i vår. 

För mig som tränare så är det lite extra känslomässigt att säga adjö vid denna skolavslutning eftersom jag ska själv ut på nya äventyr och har tjänstledigt ett år till att börja med. Mina minnen av att få vara en i gänget och att få vara en del av skyttarnas liv och trösta vid motgång och fira vid medgång kommer jag att bära med mig långt efter att studentmössorna landat på marken.

Björn Ungsgård


 

Richard Gardt 23-05-15