Frida Börjesson är skyttesportens representant i eldsjäl 2.0

En av Svenska Skyttesportförbundets samarbetspartners, Folkspel, ger tillsammans med Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildare möjlighet för unga ledare att utveckla sitt ledarskap genom utbildningsprogrammet Eldsjäl 2.0. SvSF har i år en deltagare med; Frida Börjesson.

Riksidrottsförbundet har tillsammans med Folkspel tagit fram utbildningen Eldsjäl 2.0 för ledare 18-25 år med fokus och syfte att driva utvecklingsarbete. Utöver utbildning i att bedriva utvecklingsarbete får deltagarna även stöd och vägledning av ett nätverk av mentorer.

Såhär beskriver Riksidrottsförbundet och Folkspel programmet:

Eldsjäl 2.0 ska stärka och utveckla unga ledare att axla en ledande roll inom idrotten framåt i tid. Utbildningsprogrammet är tänkt att inspirera och stödja innovativa idéer för utveckling av ett hållbart ledarskap över tid inom idrotten. Ett ledarskap där du får hjälp och stöttning av andra ledare och tid avsätts för att lära av och med varandra.

Utbildningen fokuserar på att utveckla det idé- och värderingsstyrda ledarskapet och att leda sig själv med hjälp av olika metoder och verktyg för att reflektera och utvärdera sitt ledarskap. Utbildningsprogrammet genomförs utspritt över en längre tid med start i augusti och avslutas i april, året efter i samband med Folkspels Eldsjälsgala.

Svenska Skyttesportförbundet är ett av idrottsförbunden som har möjlighet att nominera deltagare till programmet. Denna omgång valdes Frida Börjesson, 19, att söka och fick sedermera en plats bland de ca 20 deltagarna. Frida går till vardags på skyttegymnasiet i Sävsjö och är engagerad som ungdomsrepresentant i förbundsstyrelsen. Under årets Skytteforum fick vi chansen att lyssna till henne och hur hon ser på sitt deltagande i Eldsjäl 2.0. 

Frida beskriver sig själv som en riktig rättvisekämpe och genom att delta i Eldsjäl 2.0 kände att hon fick möjlighet att arbeta med de frågor hon brinner för.  
- Allt jag gör baseras på ett perspektiv på att få med så många som möjligt. Och det här programmet var så rätt riktat, med inkludering, normkritik och hållbarhet. Det var som handen i handsken, förklarar Frida. 

Frida känner att hon lär sig mycket på de regelbundna träffarna som Eldsjäl 2.0 erbjuder. 
- Det är ett kanonutbyte, med de andra deltagarna också. Framförallt lär man sig att utveckla det egna ledarskapet, att reflektera över sig själv; vad värderar jag? varför gör jag det här? Men vi lär oss också om idrottsrörelsens historia, dess utmaningar idag och om strategisk utveckling. Vi har även jobbat mycket med Trendspaningar; vad händer i framtiden och hur orkar vi i längden? 

Just utbytet hon får med andra unga ledare inom andra idrotter framhåller Frida som värdefullt. 
- Vi bygger ett kontaktnät, ledare sinsemellan. Vi är alla sugna på att samarbeta, vi lär oss av varandra och ser att vi har ungefär samma utmaningar nästan allihopa. 

Vid sidan om utbildningen ska varje deltagare driva ett eget projekt och Frida som brinner för inkludering och vill se fler komma in idrotten håller på att anordna ett läger för unga HBTQ-personer. 
– Det blir ett prova på läger i en säker miljö tillsammans med andra som kanske inte är helt bekväma till en ny plats med människor som inte är som en själv. Det ska bl.a provas på luftskytte både med gevär och pistol, Taekwondo och dans. Det blir tillfällen för möten och få kontakt med andra. Det ska bli jättefint och det är många som är på, så det känns skitkul.  

Eftersom Frida också sitter med i SvSF:s förbundsstyrelse där hon kan vara med och påverka och få in nya fräscha perspektiv där. 

- Jag lär mig senaste nytt i de här ämnen nu så jag försöker bidra med det så mycket som möjligt. 

När hon får frågan vad en eldsjäl är så säger hon utan att tveka; "Då tänker jag direkt på min pappa". Hon utvecklar; 
- Jag började skjuta när jag var 4 år, min syster var då 7-8 år. Han skjutsade oss till varje träning och tävling varje helg. Vi var aldrig på solsemester, utan det var skyttetävlingar hela somrarna. Nu när jag inte bor hemma längre så håller han igång hela verksamheten där hemma i föreningen. Han håller i extra träningar och skjutsar barnen till tävlingar. Han är otrolig och största inspirationen. 

 Deltagarna i Eldsjäl 2.0 

Richard Gardt 23-11-26