Fyra svenskar tävlar i Jakartas världscup

I helgen startar årets första världscup, för pistol- och gevärsskyttar, i Jakarta. Fyra svenska skyttar reser över tusen mil för att vara på plats och tävla där. 

Några av våra landslagsskyttar som tävlade i GP-tävlingarna i Slovenien och Kroatien har knappt hunnit hem och sätta på tvättmaskinen förrän det är dags att packa väskan, sätta sig på flyget och resa till andra sidan jordklotet för att skjuta nästa tävling. I helgen inleds nämligen världscuptävlingen i Jakarta i Indonesien och Sverige har fyra skyttar med i startfältet. Förbundskaptenerna Jonas Fyrpihl och Mats Eriksson följer också med på resan. 
Redan ikväll (onsdag) väntar den långa flygturen som ska ta Michaela Jansson och Marcus Madsen till Jakarta. Trots deras oerhört tajta schema var båda vänliga nog att ställa upp på en kort intervju, som du kan läsa här nedan. 

SVENSKA TRUPPEN I JAKARTA
Marcus Madsen - 10 m luftgevär (herr + mixed), gevär 3x20
Isabelle Johansson - 10 m luftgevär (dam + mixed)
Morgan Johansson Cropper - 10 m luftpistol (herr + mixed)
Michaela Jansson - 10 m luftpistol (dam + mixed)
Ledare: Jonas Fyrpihl (pistol), Mats Eriksson (gevär) 

SCHEMA FÖR SVENSKARNA 
Lördag 28/1: Luftgevär, herr/dam
Söndag 29/1: Luftpistol, herr/dam
Måndag 30/1: Luftpistol/luftgevär, Mixed teams
Torsdag 2/2: 50 m gevär 3x20, herrar (med final på fredag 3/2)

Världscupen i Jakarta
Resultat, schema, mer infoMICHAELA JANSSON, PISTOL
ALEHOLMS SKF

Intensiv start på säsongen, tävlingarna duggar tätt nu för dig. Hur känns matchformen?  
- Det är väldigt intensivt just nu men jag tycker att jag har förberett mig bra, både fysiskt och psykiskt. Träningen fram till den här tävlingsperioden har varit lång och tuff så jag är nog så förberedd jag kan bli. 

Med såhär tajt mellan tävlingarna och resorna. Hur anpassar du träningen under denna period? Prioriterar du vila och återhämtning mer för att inte bli för sliten?
- Jag har två dagar nu mellan tävlingar då jag ska hinna tvätta allt i resväskan och packa ner det igen, ansöka om visum och få det sista klart inför världscupen i Jakarta samtidigt som jag jobbar som vanligt. Det vore skönt att hinna med ett träningspass också innan avresa. De sista dagarna på förra resan var tunga och slitsamma så jag försöker vila upp mig samtidigt som jag får saker gjort innan nästa resa. Det är svårbalanserat ibland men i de här perioderna pushar man på lite extra, det är det värt. 

Det här blir årets första världscuptävling för din del. Vad har du satt upp för mål?
- Vad gäller mitt skytte så har jag mina mål rent tekniskt i Jakarta som jag jobbar med tillsammans med min tränare Jonas Fyrpihl. Mentala motgångar under en stor match uppstår ibland för min del och därför kommer jag lägga stor vikt vid hur jag hanterar tankar och mentalt jobbar på plats. Klarar jag det på ett snyggt sätt har jag gjort det bra. Det är inte lätt att sätta upp ett placeringsmål på en sån här tävling i och med att konkurrensen varierar och därför lägger jag fokuset på vad jag kan påverka. Det kommer ge mig mycket att åka långt bort och jobba mot mina mål.

Vad tycker du är mest roligt och minst roligt med att resa runt i världen och tävla internationellt?
 
- Det roligaste med såna här resor är utan tvekan de gånger man lyckas, klarar sina mål och presterar. Sen är det en väldigt stor lärdom att träffa andra skyttar världen över och ta del av deras träning och erfarenheter vilket hjälper en när man kommer hem och fortsätter sin träning. Det finns nog ingenting som inte är roligt med att få tävla internationellt. Även om det är slitsamt att vara borta och resa länge så ser jag det som en upplevelse i sig vilket jag är väldigt tacksam för.


Marcus Madsen gevär
MARCUS MADSEN, LUFTGEVÄR OCH 3X20
ALEHOLMS SKF

Intensiv start på säsongen, tävlingarna duggar tätt nu för dig. Hur känns matchformen?  
Tävlingsformen tycker jag har blivit rätt så fin nu efter de senaste matcherna och resorna. Har blivit lite mindre 50 m sista tiden så den är inte riktigt lika stark än.  

Med såhär tajt mellan tävlingarna och resorna. Hur anpassar du träningen under denna period? Prioriterar du vila och återhämtning mer för att inte bli för sliten?
- Nu mellan resorna finns det ju inte så mycket tid för att träna men jag har fått ligga på ändå och få in en hel del 50m iaf. Jag upplever att jag har blivit mindre och mindre känslig av att vara ute och tävla så det gör att jag inte kräver lika mycket återhämtning nu emellan.

I Jakarta skjuter du 10 m och gör även din säsongspremiär på 50 m 3x20. Vad har du satt upp för mål i de olika tävlingsgrenarna?
- Nu i Jakarta har jag rätt så höga mål för mina tävlingar. Det är inte lika många deltagare så svårt att säga vad som krävs men mina mål är att göra en bättre prestation i luft än vad jag gjorde senast på ISSF GP och på 50 m att börja säsongen där jag slutade förra på VM.

Vad tycker du är mest roligt och minst roligt med att resa runt i världen och tävla internationellt?
 
- Mest roligt med dessa resor är ju självklart att tävla. Det är därför jag skjuter så mycket som jag gör. Det finns självklart massa roligt med att besöka olika länder och se nya kulturer med. Minst roligt är att resa, resa med vapen betyder oftast att man köar väldigt mycket och länge. Tullar, poliser, incheckningar som inte vet hur man ska hanteras och massa mer strul. Fram kommer vi alltid så man måste bara ha mycket tålamod.


 

Richard Gardt 23-01-24