Henrik Jansson nådde semi i Kairos VC

Med 121 träffar kunde Henrik Jansson säkra en semifinalplats i Kairos världscup - hans första "VC-final" sedan 2013. I semin blev det dock en snabb sorti då han bommade fem av sina 20 duvor. 

Henrik Jansson var den ende svenska deltagaren i världscupen i Kairo. Inför sista dagen låg han på 23:e plats med 96 träffar, dock bara en duva ifrån att slåss om en topp 8-placering. 
 - Ska försöka jobba mig in i känslan jag önskar inför sista serien imorgon så får vi se vart det leder, många bra skyttar behöver dock bomma så en semifinalplats ser väl svår ut, om än inte omöjligt såklart, sa Henrik efter gårdagen.
Den här gången var marginalerna på Henriks sida; han avslutade grundomgången med felfritt skytte, 25 av 25 i sista serien och tillräckligt många skyttar som låg före honom bommade en duva eller två så Henrik kunde klättra hela vägen upp till en sjätte plats (efter särskjutning).  

Henrik som var snubblande nära att ta en semifinalplats i förra världscupen som han sköt i Doha i början av mars. Då sköt han 122 i grundomgången men åkte ut som siste man i särskjutningen men här i Kairo fick han äntligen marginalerna på sin sida och nådde sin första världscup-final/semi sedan 2013 i Nicosia då han vann silver - vilket fortfarande är hans enda VC-medalj. Ifjol var han dock i GP-semifinal i Granada där han blev femma. 

Kanske gick luften ur Henrik lite efter den starka slutspurten i grundomgången, för i semifinalen där han ställdes mot Emmanuel Petite, Jesper Hansen och Elia Sdruccioli fick han inte alls skyttet att stämma. Han inledde med att bomma tre av sina sex första duvor och uppförsbacken därefter blev för tung att hämta i kapp när hans konkurrenter svarade upp med nästin till perfekt skytte. Henrik bommade ytterligare två duvor innan han var tvungen att se sig som utslagen. 
- Jag fick inte riktigt grepp om duvorna, mänsklig faktor eller ja, kalla det vad du vill. Sköt för dåligt helt enkelt, konstaterar Henrik efteråt. 

Henrik Jansson VC semifinal i Kairo 2023 Henrik Jansson nådde här i Kairo sin första Världscupfinal/semi sedan 2013.

Men han medger att totalt sett var dagens resultat ett rejält kliv framåt, i och med att han äntligen kunde nå en semifinal på en världscup. 
- Varit nära många gånger, särskjutningar till semi men då åkt ut. Absolut nöjd med insatsen då det varit lite kämpig tävling. Men kommer man in i en semi så vill man ju såklart lyckas bra. Men absolut nöjd totalt sett, summerar Henrik. 

Italienaren Gabriele Rossetti vann sedan finalen före landsmannen Sdruccioli medan dansken Jesper Hansen la beslag på bronspengen. 

Resultat Världscupen i Kairo
Skeet - Herrar

VIDEO: Semi + Final i herrarnas skeet


 

Richard Gardt 23-04-29