Henrik Jansson utslagen i särskjutning i Doha

Henrik Jansson sköt på riktigt hög nivå i Doha. Med 122 träffar blev han en av nio skyttar som gick vidare till särskjutning där två semiplatser låg i potten. Tyvärr blev han siste man att lämna banan utan en semifinalbiljett i handen. 

Världscupen i lerduva fortsatte idag i Doha där Henrik Jansson låg bra till för att kunna utmana om en av de åtta semifinalplatserna i herrarnas skeettävling. Och med 122 träffar utav maximala 125 lyckades han kvalificera sig till särskjutning, där hela nio skyttar gjorde upp om de två återstående platserna. Henrik fortsatte skjuta bra men hade dessvärre inte de berömda marginalerna med sig denna dag och blev tredje bäst av de nio som särsköt och gick därav miste om vidareavancemang till semi. 
Henriks skytte imponerade på förbundskapten Therese Lundqvist. 
- Han sköt grymt bra hela tävlingen men hamnade tyvärr precis utanför final. Duvorna var inte snälla då dom påverkades lätt av vinden, trots det var Henriks träffar mitt i tills en duva smet i särskjutningen.

Mark Binnermark svarade också för en gedigen insats i sin blott andra VC-tävling i seniorsammanhang. Mark har haft en fin utveckling senaste året; där hans dubbla brons (både individuellt och i lag) på juniorvärldscupen i Suhl ifjol hittills får räknas som den största internationella framgången. Men frågan är om inte hans prestation här i Doha ändå toppar det. Mark inledde tävling som säkerheten själv och höll i de två första serierna helt jämna steg med världsskyttar som Fredrico Gil, Luigi Lodde, Gabriele Rosetti - och inte minst den tre trefaldige olympiske mästaren Vincent Hancock, där de samtliga visade upp felfritt skytte. Hancock var dock den ende som sedan fortsatte i den stilen hela tävlingen ut. Amerikanen sköt därmed fullt för sjätte gången i karriären (enligt ISSF:s statistik). Mark tappade dock fem duvor efter den perfekta starten och stannade på 120 poäng, vilket ändå kvalificerar sig som hans - hittills - klart bästa resultat på ISSF-tävling.  
Stefan Nilsson, Marcus Svensson och Henrik Jansson är sedan länge etablerade namn bland skeetherrarna i världseliten, men i Mark har vi nog ännu en svensk skeetskytt som på allvar kan konkurrera med Hancock, Rosetti, Lodde och grabbarna. Mark som fyller 22 år i augusti, har onekligen framtiden för sig. 

- Mark gör en mycket bra världscup. Han har lärt sig mycket under denna tävling som han kommer ha nytta av i framtiden, framhåller Therese Lundqvist. 

Mark var förstås själv mycket nöjd med prestationen och resultatet och utvärderar sin insats med följande ord;
- Detta blev min första världscup som senior med tanke på att jag sköt den förgående under mina juniorår. Träningsupplägg har fungerat enligt plan under hösten/vintern och jag ser fram emot fortsättningen på säsongen. Jag hoppas kunna fortsätta min utveckling och få fler chanser framöver.

Hur gick det då sen i i herrfinalen? 1. Gabriele Rosetti 2. Vincent Hancock 3. Luigi Lodde. 

Victoria Larsson sköt bort sina finalchanser under första dagen, ja, det var nog t.o.m redan i första serien faktiskt som det tåget gick för Vickan. Inför den avslutande dagen var kanske därför inte motivationen på absolut topp men hon höll ihop det rätt bra och sköt 23+22 i sina sista två serier vilket gav henne ett slutresultat på 112 och en 40:e plats bland damerna. Bäst i klassen var slovakiskan Danka Bartekova som inte släppte förbi en enda duva i Doha och som därmed kunde skriva in den ståtliga maxpoängen 125 i poängprotokollet. För att kvalificera sig till särskjutning om en semifinalplats krävdes 120 poäng.
Kimberly Rhode, USA, vann sedan damernas final. 


- Vickan skjuter överlag stabilt men så smiter en duva eller en dubblé ibland. Hem och ta nya tag till Cypern om ett par veckor, summerar Therese Lundqvist. 

Världscupen i Doha
Resultat Skeet - Herrar

Resultat Skeet - Damer


 

Richard Gardt 23-03-07