Ingen svensk skeetskytt vidare till EM-final

David Jonsson föll i sista rundan av särskjutningen och Stefan Nilsson var en duva ifrån att nå särskjutning. Närmare EM-final än så kom inte våra svenska skeetskyttar i Lonato. 

Efter en framgångsrik period som resulterat i säkrade kvotplatser, världscupfinaler och guldmedaljer gick det inte riktigt vägen för svenskarnas del i årets EM i lerduva. Förra veckan hamnade våra trapskyttar, Andreas Norlén och Rickard Levin Andersson, en bra bit ner i resultatlistan och gick miste om att få skjuta om medaljerna. 
Med sex skeetskyttar med i mästerskapen, varav våra tre OS-deltagare Stefan Nilsson, Marcus Svensson och Victoria Larsson, låg förhoppningarna höga om att vi skulle lyckas få med oss någon EM-medalj hem från Lonato. Än är det inte helt kört, då mixedtävlingen återstår, men några individuella medaljer bidde det alltså inte. 

David Jonsson snuddande nära EM-final
Junioren David Jonsson var närmast att nå final. David har skjutit på en hög nivå hela tävlingen som i år låg utspridd över tre dagar, vilket i sig är utmanande, men den 20-årige värmlänningen från Forshaga Sport- och Jaktskytteklubb, har visat här i Lonato att han snart är mogen för debut i de internationella seniortävlingarna. David slutade på 118 träffar och kvalificerade sig därigenom till särskjutning om en plats i EM-finalen för herrjuniorer. Det var på det berömda håret att han nådde dit, men han föll på mållinjen. Cyprioten Pontikis knep den sista finalplatsen en duva före David. Sicket oflyt! 

David Jonsson var ytterst nära att ta sig till juniornas EM-final, men föll med en duvas marginal i särskjutningen. 

Den andra svenska herrjunioren, Theo Svärd, avslutade mästerskapsdebuten tjusigt med en stark 24-serie sista dagen och fick med sig en hedersam 14:e plats på 115 träffar totalt. 

Felicia Ros jobbade på riktigt bra och fick med sig 22 träffar från dagens avslutande serie som innebar 107 i slutresultat och 18:e plats i damjuniorernas EM. 114 poäng krävdes för final. 

Stefan Nilsson träffade en duva för lite 
Med 98 träffar hade Stefan Nilsson ett utmärkt läge att gå vidare till final, han behövde "bara" göra det han är oftast brukar göra; skjuta 24 eller 25 serier. Men det blev bara 23 i sista serien och det var inte tillräckligt bra. Stefan missade särskjutningen med en duva och fick acceptera att hans 121 poäng endast räckte till en13:e plats. 

Marcus Svensson, som visade storform i senaste tävlingen han sköt; OS-kvalet i Doha. Ja, då var han bäst av alla både i grundomgången och i finalen. Men här i Lonato var finalchansen borta redan efter gårdagens två serier där dubbla 24-serier gjorde att han halkade lite för långt efter täten. Idag sköt han 23 och fick ihop 118 träffar sammanlagt och med den poängen slutade han 38:a. Kanske inte riktigt det resultatet han hade hoppats på i den grymma form han är i. 

Victoria Larsson, även hon i grym form denna säsong, inledde första dagen starkt men bommade bort sig igår - mycket pga tredje serien där hon bara träffade 20 utav de 25 duvorna. Idag fick hon avsluta med stabila 23 träffar vilket gjorde att hon fick ihop 113 poäng och en 22:a plats på EM. Något att ta med sig hem och analysera inför stundande OS och komma igen starkare med viktiga lärdomar.
För att nå särskjutningen krävdes 119 för damerna.

Men vi ska inte kasta in handduken än! Imorgon, lördag, har vi svenskt deltagande i mixed-klasserna, både i junior och senior. Vi får verkligen hålla tummarna att marginalerna är med oss där och att våra fenomenala skeetskyttar orkar ladda om till dess. 

Resultat EM i Lerduva - Lonato
Skeet - herrjuniorer
Skeet - Dam juniorer
Skeet - Herrar
Skeet - Damer


Richard Gardt 24-05-24