Intervju med vår sportchef, Therese Lundqvist

Vår sportchef Therese Lundqvist har en fullspäckad säsong att se fram emot där det ska jagas kvotplatser till Paris-OS. Årets stora höjdpunkt är European Games, där bara två svenskar kvalat in än så länge. 

Ifjol anställde vi vår f.d Olympiske skeetskytt Therese Lundqvist som sportchef, ett uppdrag som hon också kombinerar som förbundskapten för de olympiska lerduvegrenarna. Uppdragen är fördelade 60/40 där rollen som sportchef är där hon ska lägga merparten av arbetstiden.
- Förbundskaptenuppdragen är ju lite mer utspridda och intensiva av naturen, då jag kommer resa med som ledare på tävlingarna, då är man borta kanske en hel vecka eller längre, medan jobbet som sportchef tar upp mer av den vardagliga arbetstiden, förklarar Therese. 
Som sportchef har Therese ett övergripande ansvar för de Olympiska grenarna inom gevär, pistol och lerduva och ska fungera som ett extra stöd för förbundskaptenerna i gevär och pistol.

Therese LundqvistUnder det gångna året har Therese både blivit mamma och ny sportchef på SvSF.

Hon har även hunnit med att vara mammaledig sedan tillträdet men hon har snabbt vant sig vid omställningen att kombinera sin nya yrkesroll med alla utmaningar som en småbarnsförälder ställs inför varje dygn. 
- Det har gått över förväntan faktiskt. Vi har fått en jättebra start på föräldrarlivet. Vi är lyckligt lottade att ha ett barn som är otroligt snällt och som äter och sover de tider som man ska. Så jag kunde vara tillbaka från mammaledigheten redan efter fyra månader. Att ha möjlighet att kunna jobba hemifrån underlättar också väldigt mycket, berättar hon. 

Med Paris-OS runt hörnet nästa år blir 2023 ett viktigt år för våra skyttar och Therese kommer ha fullt upp en lång tid framöver. 
- Ja, verkligen. Den här säsongen är fullspäckad, konstaterar hon och fortsätter: "Vi har fått lite förändringar i upplägget med fler världscuper än det varit tidigare, dessutom har ISSF ju adderat fler GP-tävlingar för gevär och pistol (dock inga för lerduva i år). Det gör att det blir en hektisk säsong. Dessutom har de tagit bort möjligheten att kvala till OS på världscuperna så nu finns kvotplatserna endast kvar i mästerskapen och European Games. Man kan också samla rankingpoäng på världscuper, GP och European games och då har man en möjlighet att ta en kvotplats på sin rankingplacering, men endast en skytt kan ta den kvotplatsen, så det är minst lika tufft." 

Therese Lundqvist skeet lerduvaTherese deltog i OS i London 2012, där hon blev 7:a i damernas skeet. 

Att lyckas nå ett OS är ett riktigt nålsöga att ta sig igenom, det vet Therese som själv deltog i OS i London 2012. Det krävs en enorm målmedvetenhet, tålamod och disciplin och så lite flyt med de berömda marginalerna på det.

Så hur jobbar vi på förbundet för att hjälpa våra skyttar ta sig till OS? 
- Vi ger skyttarna möjlighet att välja sin egen strategi; om de ska åka på så många tävlingar som möjligt och samla rankingpoäng eller om de ska lägga krutet på mästerskapen. Men det är en knepig balansgång. Man behöver skjuta världscuperna och de mindre tävlingarna också, framhåller hon. 

Att enbart satsa på att ta så många rankingpoäng som möjligt kan dock kosta mer än det smakar. Att vara ute och resa på åtta-tio tävlingar per år är slitsamt. Tävlingarna ligger ofta tätt inpå varandra och det kan vara långa flygresor, särskilt för pistol och gevär i år, så det är inte mycket tid för återhämtning där emellan. Man ska heller inte tro att det går att träna sig i toppform inför ett stort mästerskap, man behöver tävlandet också, så därför vill Therese slå ett slag för just GP-tävlingarna, som hon anser är idealiska för våra skyttar.
- GP-tävlingarna är utmärkta tillfällen att samla värdefull internationell rutin och erfarenhet och där man tävlar mot rimlig konkurrens, säger hon och utvecklar: "Man kan inte räkna med att skjuta ett mästerskap och tro att man ska gå till final direkt, man behöver göra det på mindre tävlingar först. Nerverna är ungefär likadana i en GP-final som i en världscup- eller EM-final, så GP tävlingarna är ett bra mellansteg för att vänja sig vid sammanhanget."

Så att satsa på GP-tävlingar är ditt tips till våra skyttar?
- Ja, det är mitt råd till alla skyttar som vill satsa internationellt. Man behöver inte vara uttagen i landslaget för att skjuta en GP-tävling. Men då får man räkna med att man får stå för kostnaden själv. Vi vill också att den typen av egna initiativ sker i samråd med förbundskaptenen. Men jag kan säga att jämfört med världscuptävlingar är GP-tävlingar betydligt billigare. De är ofta komprimerade så man inte behöver vara borta mer än tre-fem dagar och många arrangeras i Europa så det blir förhållandevis korta resor. Jag skulle säga att två-tre GP-tävlingar kostar lika mycket som en världscuptävling.

Det är många som har det tufft ekonomiskt just nu. Om man vill göra denna typ av satsning men ändå inte har råd?
- Man kan också söka sponsorer som kan hjälpa till med finansieringen, det gjorde jag när jag var ung skytt.
Jag gjorde egna sponsordeals. För de som betalade lite mer erbjöd jag företagsevent där de fick komma och skjuta en dag med mig - och de var supernöjda. Och de som sponsrade med lite mindre belopp fick ha en klisterdekal med sin logga på min koffert. Sedan skapade jag en enkel hemsida där sponsorerna stod med också. Jag tror, efter Håkan Dahlby, var jag den skytt (i Sverige) som hade flest antal sponsorer. 

Therese Lundqvist och Victoria Larsson skyttesportTherese Lundqvist och Victoria Larsson under ISSF President's Cup i Kairo, dec 2022

Årets stora höjdpunkt är nog ändå European Games i sommar, vilka svenska skyttar kommer vara med där? 

- Ja precis, det är ju som ett Europa-OS. Victoria Larsson och Rickard Levin-Andersson är direktkvalificerade genom att de var topp 12 på senaste EM. Våra övriga skyttar behöver kvala in via ranking. Den regerande mästaren i herrarnas skeet, Stefan Nilsson, är inte klar än men han ligger bra till på rankingen efter resultatet på VM i höstas (4:a i finalen). Bland gevärsskyttarna tror jag Marcus Madsen och Isabelle Johansson har goda chanser att ta en plats via rankingen och på pistolsidan ligger Morgan Johansson Cropper och även Vendela Sörensson närmast att kunna ta en plats.

Ja, Isabelle och Marcus har onekligen inlett säsongen strålande och där ser man ju verkligen vilken betydelse framgångar på GP-tävlingar kan göra för självförtroendet. Vad säger du om gevärsskyttarnas säsongsinledning med fem medaljer på tre tävlingar?
- Helt fantastiskt. Det är så himla positivt att få en bra start på året. Och det sprids vidare, oavsett vilken gren man skjuter så är det inspirerande att det går bra för våra svenska skyttar. Det här bådar gott inför säsongens alla världscuper och mästerskap som stundar framöver. När det gäller Marcus och Isabelle så är ju båda fortfarande väldigt unga och har all tid framför sig om de bara har motivationen att fortsätta satsa. De är båda med i SOK:s talangprogram; Marcus är med i Topp & Talang och Isabelle har ett specialstöd från SOK. Det tyder ju på att de båda har som målsättning att komma till OS.

Vilka faktorer och parametrar lägger du fokus på när du planerar en tävlingssäsong?
- Jag utgår alltid från skytten och vad den har för mål och ambitioner.  Jag vill att skytten gör ett förslag på sin säsongsplanering, med mål och syfte med de tävlingar den vill åka på. Det är viktigt, så att vi tillsammans efter tävlingen kan analysera hur det gick utifrån de individuella målen. Förutom en säsongsplanering för innevarande år vill vi att alla våra landslagsskyttar ska ha en långsiktig plan för framtiden; Vad är det långsiktiga målet? Är det OS i Los Angeles 2028 eller OS i Brisbane 2032?

Med drygt ett år kvar till OS - Vi har två kvotplatser säkrade redan. Det är dubbelt så många som i Tokyo. Är vi nöjda så eller hur ser målsättningen ut här?
- Det är förstås skönt att vi har två kvotplatser säkrade redan nu och så pass tidigt så att vi som organisation men framförallt skyttarna har möjlighet att förbereda sig i sin egen takt. Självklart vill vi ha fler kvotplatser till Paris nästa sommar. Jag tror det finns goda förutsättningar att ta en plats för gevär, vi har många där som är på gång nu, och sen hoppas vi kunna ta någon plats till på pistol och lerduva.

Amanda Karlsson och Victor Lindgren - två av våra framtidslöften som utvecklats på Skyttegymnasiet i Sävsjö.  

Flera av våra främsta luftskyttar är eller har varit elever på Sävsjö Skyttegymnasium. Hur viktig är deras roll som plantskola för landslagen?
- Det är fantastiskt att vi har en så bra utvecklingsmiljö i Sävsjö. Jag vet att de jobbat väldigt hårt i många år för att komma hit och de är inte nöjda än - de vill bli ännu bättre. Det är oerhört inspirerande att se att de är på rätt väg. 

Luft-EM (10 m) närmar sig och i år har de valt att plocka bort running target från tävlingsprogrammet. Den gren som Sverige är i bäst i. Vad är din kommentar kring det?

- Det är jättetråkigt för oss eftersom vi är så extremt framgångsrika i den grenen. Att de fattat det här beslutet beror säkerligen på att det varit lite för få deltagare och för få nationer de senaste åren. Jag vet att arrangörerna i Hamar redan i fjol funderade på att ställa in viltmålstävlingarna pga för få anmälningar och i år blev det tyvärr så vilket är väldigt tråkigt för våra viltmålsskyttar. Vi har ju sett en liknande utveckling för lerduvegrenen dubbeltrap där man först tog bort OS-statusen och sedan dess har det bara blivit färre och färre aktiva. Det är såklart väldigt tråkigt att se hur denna negativa utveckling nu drabbar våra oerhört framgångsrika viltmålsskyttar.

Det kommer tyvärr inte bli några svenska viltmålsmedaljer i årets luft-EM


 

Richard Gardt 23-02-09