Kvotplatser på spel i Rio - Här är svenskarna som fajtas om dem

Fem svenska skyttar har tagit sig hela vägen till Rio för att kämpa om kvotplatserna i ISSF:s nya tävlingsformat Final Olympic Qualification Championship. Två kvotplatser i varje gren delas ut. 

Fem svenska skyttar befinner sig just nu i Brasilien, närmare bestämt i Rio de Janeiro, för att tävla om kvotplatser till sommarens OS när ISSF:s nya tävlingskoncept Final Olympic Qualification Championship ska avgöras mellan den 12-19 april. Eller Slutgiltig OS-kvalifikation skulle man kunna översätta det till på svenska. 

– Det är ett helt nytt format. Eftersom man tidigare tog bort möjligheten att ta kvotplatser på världscuperna så skapade man istället det här tävlingsformatet för att kunna fördela ut alla platser. Det här är typ som en världscup fast det kommer delas ut två kvotplatser i varje gren och man har också begränsat det till max tre deltagare från varje nation i varje gren, jämfört med fem i världscuperna, förklarar Therese Lundqvist, sportchef på Svenska Skyttesportförbundet. 

Therese Lundqvist, sportchef på Svenska Skyttesportförbundet 

Den svenska truppen i Rio består av gevärsskyttarna Victor Lindgren, Marcus Madsen, Jesper Johansson, Isabelle Johansson samt pistolskytten Morgan Johansson Cropper. 
– På gevärssidan så är det ju så att vi har en kvotplats säkrad (genom Victor Lindgren) men det är ju inte bestämt ännu vem utav Victor och Marcus som ska få den, så därför behöver de mötas på utvalda tävlingar, så vi kan kunna få en bra och samlad bedömning om vem som ska få åka i slutänden. Victor kan ju inte ta en kvotplats till, men alla övriga har chansen att ta en i Rio, redogör Therese.

För Morgan Johansson Cropper, som bara tävlar internationellt i luftpistol, är det sista chansen nu att knipa kvotplatsen till Paris-OS. Samma gäller för luftgevärsskytten Isabelle Johansson. Marcus och Jesper har ytterligare en chans på kommande krut-EM senare i maj där de kommer tävla i 50m 3x20. Marcus ligger dessutom rätt bra till på världsrankingen vilket skulle kunna ge honom en OS-biljett under förutsättning att samtliga högre rankade gevärsskyttar tar sina kvotplatser av egen kraft. 

Nya formatet omdiskuterat
Therese Lundqvist berättar vidare att det varit lite tveksam respons på det här nya tävlingsformatet.
– Det här konceptet har varit lite omdiskuterat eftersom normalt sett är det bara skyttarna som går vidare till final som kan ta kvotplats, och en del anser att en sådan här tävling enbart borde vara öppen för de skyttar som fortfarande saknar kvotplats, men så blev det alltså inte. Detta innebär, rent teoretiskt, att om samtliga åtta finalister redan skulle ha en kvotplats så skulle kvotplatserna tillfalla de två skyttar utan kvotplats som placerat sig högst i grundomgången - alltså, trots att de inte gått vidare till finalen. Det har väl varit lite delade meningar kring nuvarande upplägg men det är i alla fall så förutsättningarna ser ut nu. 

Detta kan, med andra ord, vara fördelaktigt för våra svenska skyttar även om det rent sportsligt må kännas tveksamt att kunna ta en kvotplats genom en 9:e plats eller lägre placering. 

Therese är av uppfattningen att det mest sportsligt rättvisa vore att tävlingen endast var öppen för skyttar utan kvotplats och att det då per automatik blir ettan och tvåan i finalen som då helt välförtjänt ges möjlighet att få representera sitt land i ett OS. 

De svenska gevärsskyttarna i full träning på officiella tävlingsbanan flera dagar för tävlingsstart. 

Laddar upp med träningsläger i Rio
Den svenska truppen har faktiskt varit på plats i Rio redan sedan förra veckan och kör lite träningsläger där och skakar av sig jetlaggen så att de känner sig väl acklimatiserade när tävlingarna drar igång nu till helgen. 

 – Jag ser fram emot den här tävlingen med spänning. Våra skyttar har ju verkligen levererat på sistone. Det har varit väldigt tävlingsintensivt för dem, både stora och lite mindre tävlingar, men det är ett upplägg vi har testat nu under ett par år och vi ser att det ger bra resultat att vara ute och tävla mycket. Åtminstone för de här individerna. Så de kommer dit väl förberedda och förhoppningsvis i bra form, kommenterar Therese.

Tävlingarna i Rio startar på lördag 13 april där luftpistol är först ut men då enbart grundomgången, för finalen avgörs först på söndagen. Gevärsskyttarna inleder på söndag med mixed teams där Marcus Madsen och Isabelle Johansson deltar för Sverige. De inviduella luftgevärsmatcherna är schemalagda på måndag och finalerna på tisdag. 50 meters ligger utspridd över tre dagar, med elimineringen på onsdag, fortsätter med kvalifikationen på torsdag och med final på fredagen. Alltså ett lite ovanligt upplägg. 


OS-kvalificering Rio
Schema, resultat etc.


 

Richard Gardt 24-04-08