Lovande EM-debut av Hannah Göransson

Gevärsskytten Hannah Göransson står för en stark EM-debut i Tallin. Igår fjärdeplats i mixed och idag sköt hon 627.4 och blev 23:a i damernas individuella. Hannah har snittat 104.6/serie under EM. 

De svenska juniorerna har nu rest hem från EM-äventyret i Tallin. Med sig i bagaget hade de tre medaljer (ett guld och två brons) och nu är det seniorernas tur att kämpa vidare för att dryga ut den svenska medaljskörden. Idag stod mixed teams i 10 m luftpistol och de individuella klasserna i 10 m luftgevär på schemat. Först ut var det svenska mixedlaget i pistol med Morgan Johansson Cropper och Stina Lawner. Det är en helt  nykomponerad konstellation, då Stina gör sin EM-debut här i Tallin och Morgan brukar ju vanligtvis skjuta "mixen" med Vendela Sörensson eller Michaela Jansson vid sin sida, men ingen av dem är ju med i årets mästerskap. 
Det blev ändå en 19:e plats för det nya svensklaget efter att Morgans Walther smällt in 288 poäng (97, 96, 95) och Stina fick ihop 278 poäng på sina tre serier (89, 93, 96). Totalt sett en godkänd poäng på 566 (21x) men en bra bit från att nosa på finalplats/medaljmatch där 575 var minimun. 

När Morgan ska ge sin bild av dagens prestation så förmedlar han följande;
- Jag tycker det kändes bra idag. Jag var lugn och sköt bra, hade ett dåligt genomfört skott där det small precis när jag bestämt mig för att ta ner... måste ju räta på fingret först. Det straffade sig och blev en åtta men i övrigt gjorde jag jobbet. Stina sköt riktigt bra när nervositeten släppte, vi får se det som att vi bygger erfarenhet. Det är en till stor tävling genomförd som vi båda kan stoppa i ryggsäcken.

Hannah i sitt livs form
Gevärsseniorerna stod näst på tur och damerna inledde. Hannah Göransson forsatte leverera höga poäng. I gårdagens mixed, där det blev en svensk fjärdeplats i finalen, pangade hon in 314.4 på sina tre serier och idag stod hon och hennes Walther-bössa för 627.4 poäng. Det blir 104,6 i genomsnitt per serie. Inte så illa med tanke på att hon också gör sitt första EM. Men hon var långt ifrån ensam att skjuta höga poäng idag; det var många, närmare bestämt 22 stycken, som överträffade Hannahs resultat. Bara att nå damfinalen krävde 629.4. Så Hannah slutade på 23:e plats och blev därmed bäst placerad av svenskorna.

Hannah Göransson, luftgevärHannah Göransson har svarat för en lovande EM-debut

Hannah var supernöjd med sin insats;
- Det är fantastiskt! Jag genomför matchen precis som jag ska. Detta är allt jag tränat för. Känns riktigt bra att kunna prestera på denna nivå när det gäller, särskilt att få avsluta med en riktigt bra serie (106.0).

När vi upplyser Hannah om hennes starka snittpoäng/serie under EM skiner hon upp; 
- Hade inte koll på att det var snittet på serierna, det är riktigt kul i så fall. Visar på att formtoppningen har fungerat. 

Isabelle Johansson kom inte upp i sin högsta nivå. Det blev "bara" 624.6 som räckte till en 48:e plats. Emma Åkesson, som även hon skjuter sitt allra första EM, blev 72:a på 617.8. Med en Hannah i sitt livs form och ett sparkapital hos Isabelle, som nog har mer att ge innan hon reser hem från Tallin, och en revanschsugen Emma så har de svenska damerna ändå en realistisk chans att göra bra ifrån sig i lagtävlingen som avgörs på söndagen.

Bra insats av Madsen - men saknade "djupa tior"
En som visat fin form i tidigt på tävlingssäsongen i år är Marcus Madsen, en form som bl.a resulterat i ett världscupbrons i Jakarta för en dryg månad sedan. Kanske var det äntligen hans tur nu att få allt att stämma i ett stort mästerskap? Och visst sköt han bra idag, 627.2 - ett resultat han trots allt inte överträffar i varenda tävling han åker på. Men även i herrklassen krävdes riktigt höga poäng för att kvalificera sig till den åtråvärda EM-finalen; 629 blankt gick siste man in i finalen på. Marcus nöja sig med en 25:e plats i år, trots att han idag sköt en hel poäng bättre än i fjolårets EM i Hamar då han kom på 15:e plats. 
- Det är svårt att jämföra mellan åren, tror det är fler deltagare i år och de är säkert i bättre form då kvotplatser står på spel och dessutom hade det varit ett långt tävlingsuppehåll under pandemin. Det kan vara bättre banförutsättningar här också, analyserar han i ett textmeddelande.  

Marcus Madsen, luftgevär EM 2023 i TallinMarcus Madsen, 25:a bland herrarna på 627.2 poäng. Foto: Emma Åkesson

Om dagens prestation skriver han: "Det var en bra insats idag. Mycket bra arbete och väldigt hög procent bra smällar. Men tyvärr så hade jag en längre period där det inte tog djupa tior utan var i ett konstant limbo mellan 10.2 och 10.6." 

De övriga två svenska gevärsherrarna kämpade på bra och Erik Sahlin, ännu en av våra EM-debutanter, gick in på en 31:a plats med 625.9 poäng. Ludwig Wässman placerade sig strax bakom Erik som nummer 38 och 625.0 i poäng. 

Endast lagtävlingarna återstår
Imorgon, söndag, är sista dagen av årets luft-EM och då ska lagtävlingarna klaras av. Sverige kommer till start med tre lag; herr- och damlag i luftgevär och ett herrlag i luftpistol. Blir det en fjärde svensk EM-medalj mån tro?

Resultat, lördag - EM 10 m, Tallin 

Luftpistol Mixed Lag

Luftgevär Damer


 

Richard Gardt 23-03-11