Madsen 0.3 från final i Rio

Marcus Madsen stod för en stark prestation då han sköt 629.7 - ett resultat som sånär räckte till final där två kvotplatser stod på spel. "Poängen är snudd på bästa jag har haft på världscup", säger Marcus. 

"Det är så små marginaler" är en av de mest använda flosklerna inom idrottsvärlden. Men faktum är att det allt för ofta beskriver ett avgörande sportscenario så väl. Det blev inte minst sant för Marcus Madsen i gårdagens OS-kvalmatch i 10m luftgevär. Marcus, som jagar en av de sista kvotplatserna till Paris-OS, behövde nå final för att maximera sina chanser. Här i Rio delas nämligen två kvotplatser ut per gren. Och Marcus gick verkligen för det! 

Efter tre skjutna serier (104.3, 105.7 x2) låg Marcus tillfälligt på en poäng för att slå sig in i topp 5. Den efterföljande serien blev dock den svagaste för dagen med 103.9 som gjorde att han tappade mark, men Mackan fick till en stark push i slutet med 104.5 och 105.6 som tog honom hela vägen upp till en... nionde plats med 629.7 i slutpoäng. Nia igen, precis som på EM i mars. Denna gång ynka 0.3 poäng bakom den åttonde och sista finalisten, Edoardo Bonazzi, Italien. Det är små marginaler som sagt.

Marcus säger själv så här om dagens utfall; 
– Självklart är det rätt surt då detta var sista tävlingen man kan knipa en plats direkt och jag missar fajten IGEN, så nära (Marcus syftar på EM där han också blev nia). Men ärligt talat så är jag rätt så bra inställd till kvotplatsracet. Har jobbat hårt mentalt senaste åren att det inte ska vara mitt fokus och att det är bara en bonus om allt annat stämmer, och det har jag lyckats bra med. Kan gå ifrån denna tävlingen utan att va bitter. Får en stark erfarenhet med mig och ett starkt fokus nu på nästa match.

Själva prestationen är förstås hedersvärd med tanke på tuffast möjliga konkurrens här i Rio. Resultatet kunde mycket väl ha varit tillräckligt bra för att nå final men denna dag var det åtta andra skyttar som lyckades skjuta ännu bättre. Marcus berättar vidare om matchens utmaningar; 

– Jag är förstås väldigt nöjd med poängen. Att leverera ett stabilt högt resultat när de väl gäller definierar  denna sport ut i fingerspetsarna och det är något jag tycker jag börjar bli väldigt duktig på senaste säsongen. Det var en svår match, fick slita och jobba med förhållandevis många saker under matchens lopp för att hålla det under kontroll. Värmen här har gjort det utmanande, kläderna blir så pass mjukare att det blir huvuduppgiften att lösa. Trots allt får jag till väldigt många bra skott, poängen är ju en snudd på bästa jag har haft på världscup.

Härnäst har vi 50m på schemat kommande dagarna med ny chans att knipa en kvotplats. Hur har du förberett dig?  
– J
ag har legat i duktigt senaste tiden för att se till att 50m skyttet ska kännas säkrare och jag tycker jag ser tydliga framsteg med jobbet. Kommer bli utmanande dagar men ska allt kunna ge det en ärlig chans så får vi se hur långt de räcker. 

Förbundskapten Mats Eriksson ser också vilka stora framsteg Marcus gjort och han är övertygad om att de stora internationella framgångarna bara är en tidsfråga.
– Marcus gör en stabil match och får en bra poäng. Surt att han inte går till final. Men han håller hög nivå så finalerna kommer komma. 

Det ska ju även tilläggas att Marcus nionde plats ger honom viktiga rankingpoäng och förbättrar hans chanser att kunna ta den kvotplats som är öronmärkt för bäst rankade skytt utan kvotplats. 

Victor Lindgren och Jesper Johansson var också med i tävlingen men ingen av dem var nära någon final. Victor sköt 626.1 och Jesper 624.6. 

Bra resultat av Isabelle
På damsidan hade vi Isabelle Johansson med i startfältet och hon har ju verkligen haft en fin inledning på säsongen med ett flertal medaljer men hon väntar fortfarande på den första individuella medaljen i ISSF-seniorsammanhang. Resultatet här i Rio indikerar dock att hon fortsätter göra framsteg och kryper närmare och närmare den absoluta världstoppen. Det blev 627.6  från hennes bössa vilket placerade henne som 24:a bland 102 startande damer. Det är verkligen inte fy skam. För final krävdes 630.3. 

Resultat OS-kvalificering, Rio 
10m Luftgevär - Herrar

10m Luftgevär - Damer
Richard Gardt 24-04-16