Madsen och Johansson säkrade Sveriges tredje medalj på EM

Sverige tog idag sin tredje medalj på årets luftskytte-EM i Ungern. Marcus Madsen och Isabelle Johansson vann en dramatisk bronsfinal i mixedklassen där man slog Italien . 

Marcus Madsen och Isabelle Johansson fortsätter plocka hem medaljer i mixade lag-klassen. För 14 dagar sedan vann de världscupsilver i Granada och idag slog de till med ett EM-brons efter att ha besegrat Italien i en riktig nagelbitare till bronsfinal. 

I kvalifikationen levererade de ett ståtlig resultat på 630.5 poäng, Marcus med imponerande 316.4 medan Isabelle prickade in stabila 314.1. Det ledde till en tredje plats och avancemang till bronsmatch mot fyran Italien som bara var 0.1 bakom svenskarna. 

Svängig dramatik i bronsfinalen
En fin start gav Marcus och Isabelle en 6-0 ledning och tvingade Italienarna att ta en tidig timeout i hopp om att störa svenskarnas rytm. Inledningsvis gav timeouten effekt och de två 21-åriga italienarna, Sofia Ceccarello och Danilo Sollazzo, gjorde liv i matchen och knaprade ifatt. Vid svensk ledning 8-6 ryckte Marcus och Isabelle ifrån och skaffade sig så kallad matchboll med 14-6 ledning. Inte skulle dom tappa det? 
Lite nervöst blev det nog när det italienska laget plötsligt bara vara två poäng efter, 14-12, men då klev förbundskapten Mats Eriksson in och begärde timeout för att lugna nerverna en aning och bryta motståndarnas momentum. Det gjorde susen. Med bara ynka 0.1 poängs marginal kunde Marcus och Isabelle plocka hem de två sista poängen som behövdes för att bärga bronset. 

 Marcus och Isabelles brons i luftgevär mixed teams innebär Sveriges tredje medalj på årets EM. 

Marcus hade genomgående positiva ord att säga om sin egen och lagets insats idag;
– Jag är väldigt nöjd idag.
 Skyttet fungerade precis som jag ville och det var bara kul! Svårt att hantera tankar och påslag under matchen men det fungerar tillräckligt. Finalen kom jag in med bra känsla och ro. Det var kul och definitivt svårt att hålla fina skott under hela finalen.

Isabelle Johansson var också på gott humör och gav sin bild av dagens match;
– Det var en lite nervös match från min sida idag, men ändå kontrollerad. Alltid gött när man ser Marcus skjuta riktigt bra. Jättestolt över honom och oss som lag, för vi lyckas verkligen lyfta varandra framåt. Sist var det jag som sköt väldigt bra och denna gången är det Marcus vilket är väldigt kul. Kände på mig rätt tidigt under matchen att vi var bra på det och hade väldigt bra chans att ta oss vidare vilket var jättekul. Finalen var väldigt rolig. Självklart var det ordentligt nervöst till och från. Men vi fick en väldigt bra start och det gav självförtroende genom hela finalen även när de försökte jobba sig ikapp oss. Så jag kände ändå att vi hade finalen i våra egna händer från start. 

Inför morgondagens individuella match säger hon så här;
– Man får ju en positiv känsla när det går så bra idag, dessutom har jag fått bra svar på matchen idag och PET:en på vad jag behöver hålla koll på imorgon. Så det är bara att göra jobbet så får vi se hur långt det räcker helt enkelt. 

Sverige hade ett lag till med gevärsmixen; Amanda Karlsson och Jesper Johansson, som slutade på en 26:e plats med 625.4. 

VIDEO: Se den spännande bronsfinalen mellan Sverige och Italien


Isac Ahlqvist nosade på finalplats
Nu över till pistolskyttarnas insatser där Isac Ahlqvist utmärkte sig genom att panga in ett starkt EM-resultat på 578 poäng - och då ska tilläggas att de två sista finalisterna sköt bara en poäng bättre, så Isac nosade bokstavligen på en EM-final. Men det var oerhört tajt i toppen och innertiorna fick skilja skyttarna på plats 7 till 15 åt. Med sina 11 innertior hamnade Isac på 15:e platsen. Om Isac skulle ha skjutit 579 hade han behövt ha 17 innertior för att knipa finalplatsen. 
Isac delar med sig av sina tankar efter dagens fina prestation; 
– Jag är klart nöjd med min prestation. Efter min skada så är det denna nivå jag har haft på träning. Det är inte mycket jag känner att jag kunde gjort annorlunda, det är ytterligare ett kliv i rätt riktning. Svider såklart att vara så nära final men jag tar med det och blir starkare tills nästa gång. 

Besvikelse för Morgan
För Morgan Johansson Cropper - som lagt ned mycket tid och möda på att toppa formen inför EM med förhoppning om att vara en av de åtta skyttarna i dagens herrfinal - gick det inte alls som han hade velat. Det blev bara 568 poäng från hans pistol, vilket är en rätt bra bit ifrån den nivå han brukar kunna hålla på tävlingar. Placeringen blev därför en lång bit ned i resultatlistan på en 48:e plats. Besvikelsen var förstås stor efteråt. 
– Ja, det är klart att jag inte är nöjd med matchen. Nervositeten i dom tio första skotten kostade många poäng, sen när den la sig sköt jag mycket bättre. Hade trots allt 20 inmertior. Men när det kom misstag så blev det ett stort misstag och jag sköt ut några åttor till under matchen. Hade rätt låga förväntningar trots allt upphaussande som lett fram till idag, men hade nog ändå velat ha rätt många poäng till för att kunna säga att jag var nöjd med matchen, skriver Morgan i ett textmeddelande. 

Vendela Sörensson; "På rätt väg"
I damernas luftpistol tävlade Vendela Sörensson och landade på 25:e plats bland 64 startande, efter att ha fått ihop 566 poäng. För att nå finalen krävdes 572. Vendela var ändå inte helt missbelåten med sin insats; 
– Sköt riktigt bra bitvis men sänktes en del av mina fem 8:or som jag sköt. Jag sköt ungefär samma poäng som jag gjort ett tag nu, men hoppades så klart på några poäng till. Jag känner att jag är på väg uppåt nu efter några månader av stampande. 

Imorgon, fredag, skjuter gevärsskyttarna sina individuella matcher medan Vendela och Morgan tävlar i pistol mixen. 

Vi ska också redovisa ett resultat från onsdagen EM-tävlingar där pistoljuniorerna; Emil Thomsson, Christian Sternbrink och Arvid Hjort, sköt den nya lagtävlingen trio. Resultatet blev 547 och en 15:e plats av 16 startande lag.

RESULTAT - Luft-EM i Györ
10m luftgevär - Mixed Teams

10m Luftpistol - Damer

10m Luftpistol - Herrar






Richard Gardt 24-02-29